III. Megyei Nemzetiségi és Kisebbségi Nap


2009-12-18 21:46:50  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


III. Megyei Nemzetiségi és Kisebbségi Nap főképe
1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ ezzel kapcsolatos nyilatkozata elfogadásának napját - december 18-át - a kisebbségek napjává nyilvánította. Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ilyenkor ünnepségeket.
Megyénkben harmadik alkalommal került sor a Kisebbségek Napjára, amit 2007-ben Veszprémben, tavaly Várpalotán, idén pedig városunkban rendeztek meg a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. A rendezvényen bemutatkozott valamennyi megyénkben élő kisebbség. Felléptek a német, a cigány, az örmény, az ukrán, a lengyel és a szlovák nemzetiségi csoportok.
A kistérségi nemzetiségi nap házigazdájaként Áldozó Tamás, Pápa alpolgármestere a magyaron kívül hat nyelven, ukrán, szlovák, lengyel, cigány, örmény és német nyelven köszöntötte a kisebbségek megjelent képviselőit. Elmondta, hogy a nemzetek hagyományainak ápolása fontos, a rendezvény fő célja pedig, hogy ízelítőt kapjunk a megyénkben élő kisebbségek kultúrájából. Ezt követően Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szólt a megjelentekhez. Hangsúlyozta, hogy az a szellemi és kulturális élet, amelyet a nemzetiségek magukkal hoztak, megőriztek az évszázadok alatt, ne vesszen el, hiszen ettől sokszínű az országunk, ezért is tartja fontosnak a nemzetiségi nap megünneplését. 2009-ben 8,6 millió Ft-tal támogatták a nemzetiségi programokat-tette hozzá az elnök.
A délután folyamán a Kisebbségekért Díjak átadására is sor került, melyet R. Józsefné, Varsányi Istvánné, S. Tiborné, A. Nikogosz, Szórádi Ferenc és Pillerné Fódi Ilona vehettek át elismerő munkájukért. Ezt követően a táncé, a zenéé, az éneklésé volt a főszerep. Bemutatkozott a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi tagozata, a Gannai Asszonykórus, Kalló Zoltán és a Szerenád zenekar, az Amaro Khelimo pápai táncegyüttes, Keller Linda és a Tigran Trió, a Szlovák Nemzetiségi Pávakör, a Szapári Ifjúsági Tánccsoport, ezenkívül Kövesdi Júlia zongorázott, Orgona László gitározott és az Ukrán táncosok is felléptek.
A jó hangulatú műsort követően állófogadás várta a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!