A magyar nemzet élő emlékezete – 20 éves a Pápai Huszáregyesület


2012-08-19 18:14:13  | cikk: mo  | 


A magyar nemzet élő emlékezete – 20 éves a Pápai Huszáregyesület főképe
Magyarországon a hagyományőrző egyesületek eleje vagytok – ezekkel a szavakkal köszöntötte 20. születésnapján a pápai lovasiskolában felsorakozó huszárokat Székely Tibor hő. alezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke. A megőszült bajuszú, ám cseppet sem öreg huszárok – Bolla Kálmán, Tóth Kálmán és Bedők János – 20 esztendeje ültek össze egy szűk kis szobában, s ott fogalmazódott meg a gondolat, hogy a magyar lovas és katonai hagyományokat, a magyar huszár kultúráját és erényeit továbbörökítsék, valamint szervezett keretek között ismertessék meg fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. Nem volt ez ördögtől való számukra, hiszen ők hárman még ismerhették azokat a bölcs bajtársakat, akik éltek, s akár harcoltak is a huszárok Magyarországában. Céljuk nem volt más akkor és most sem, hogy minél szélesebb rétegek ismerjék meg nemzeti múltunkat, történelmünket, s ezzel együtt a pápai 7. huszárezred történetét. Tették mindezt úgy, hogy egy kisebb csapatot, a lovakat és a történelmet kedvelő társakat maguk köré toborozva, felöltötték a „hetesek” egyenruháját, kardot ragadtak és az évek során egyre hitelesebb szereplésükkel tettek eleget kezdeti céljaiknak. Hírét vitték a magyar huszárnak itthon és külföldön is, számos hagyományőrző találkozó részesei voltak, színvonalas megjelenésükkel, lelkes munkájukkal képviselték a magyar hagyományokat hazánkban és nemzetközi porondon egyaránt. A Pápai Huszáregyesület működése során több mint 500 rendezvényen vett részt, a Dunántúlon, de talán még országszerte is egyedülálló huszártalálkozókat szervezett, nagyszabású műsora, a Történelmi Játékok pedig méltán kapcsolta be a példás hagyományőrző szervezetet a város kulturális vérkeringésébe. 

Bolla Kálmán, a 20 éves jubileum kapcsán azt hangsúlyozta, mindaz, amit az egyesület maga mögött tudhat, nemcsak nekik köszönhető, hanem mindazoknak a szervezeteknek, egyesületeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik az évek során támogatták, segítették vagy éppen részt vállaltak a huszáregyesület munkájában.
A pápai hagyományőrzők éppen ezért a tegnapi napon így, közösen ünnepeltek mindazokkal, akik valaha magukra öltötték a hetesek egyenruháját, azokkal, akik tevékenységükkel, segítségükkel támogatták ezt a nemes vállalkozást.

A támogatók közt mindvégig ott volt Pápa Város Önkormányzata. A jubileumi rendezvényen dr. Áldozó Tamás polgármester a Pápai Huszáregyesületet méltatta. Hangsúlyozta, tevékenységükből az látszik, hogy szenvedéllyel, hittel és szent elhatározással teszik a dolgukat, ami sokaknak talán csak játéknak tűnhet, mégis hihetetlenül sokat tud adni. S mindezt alázattal és örömmel teszik, magas színvonalon.

A közös ünneplésen a Pápai Huszáregyesület oklevéllel és egy üveg borral köszönte meg a támogatók és a résztvevők munkáját. De nem maradt jókívánságok nélkül az ünnepelt sem: voltak, akik személyes ajándéktárggyal köszöntötték a jubiláló egyesületet, voltak, akik levélben fejezték ki jókívánságaikat és voltak, akik műsorral kedveskedtek. Így tett - többek között - Pápa Város Fúvószenekara és a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese, mely szervezetek tagjai már a kezdetektől aktív segítői voltak a huszáregyesület tevékenységének, közreműködői rendezvényeiknek, programjaiknak.

Később aztán előkerültek a hegedűk, a nagybőgő, a brácsa és társaik, hiszen a huszársághoz nemcsak a katona, a ló és a kard tartozott, hanem a népzene és a mulatozás is. A Pápai Huszáregyesület saját zenekara, a tegnapi napon a Tilalmas népzenekarral kiegészülve éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót, a mai kor huszárjai pedig hangszálaikat nem kímélve énekelték a verbunkosokat, sorozónótákat és katonadalokat, hiszen ha nem így tesznek, apáink dalai még a végén a feledés homályába burkolóznak...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!