A Pápai Hősök Napján ünnepel a huszáregyesület


2012-08-16 18:27:13  | cikk: mo  | 


A Pápai Hősök Napján ünnepel a huszáregyesület főképe
A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred tiszteletére, dicsőségük és emlékük megőrzésére néhány lelkes kezdeményező – Tóth Kálmán, Bedők János és Bolla Kálmán – irányításával l992. június 30-án – az országban hatodikként – megalakult a Pápai Huszáregyesület. A hat hónapos próbaidő eltelte után l993. január l-vel teljesjogú tagja lettek az akkor úgynevezett Európa Unió Magyar Lovas tagozatának (a mai Magyar Huszár – és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek). Az egyesület hivatalos bejegyzése után 25 felnőtt taggal, három kishuszárral, 6 fő pártoló taggal indult útjára ez a nagyszerű vállalkozás, amely mára maradéktalanul beépült a pápai közéletbe. Az egyesület célul tűzte ki a magyar lovas- és huszárhagyományok felélesztését. Tagjai arra törekednek, hogy minél szélesebb rétegek ismerhessék meg nemzeti múltunkban, de a világtörténelemben is jelentős szerepet játszó huszárság, így a pápai alakulat történetét, kultúráját. Teszik mindezt úgy, hogy a lehető legteljesebb létszámmal képviseltetik magukat hazai és külföldi huszártalálkozókon, bemutatókon, emlékünnepségeken, hagyományőrző összejöveteleken. Nagyszabású történelmi bemutatójuk az évek során belépett a város nagyrendezvényeinek sorába. A Pápai Huszáregyesület mára méltán kapcsolódott be a város kulturális vérkeringésébe.
A nagy múltú egyesület méltóképpen kívánja megünnepelni a maga mögött hagyott 20 évet. Bedők János hagyományőrző huszár százados érdeklődésünkre elmondta, közel 300 vendéget hívtak meg a jubileumi ünnepségre, olyan személyeket, akik valaha magukra öltötték a pápai 7. Honvéd Huszárezred egyenruháját, akik segítették, támogatták vagy bármilyen módon részei voltak a pápai hagyományőrző egyesület tevékenységének.
Az ünneplés már holnap megkezdődik. A huszárok és hagyományőrzők táborban készülnek a nagy napra. A szombati Pápai Hősök Napján történő hiteles megjelenésüket lovas és gyalogos alaki kiképzéssel tökéletesítik pénteken. Augusztus 18-án, szombaton a program nyilvános része az Ejtőernyős emlékműnél kezdődik délelőtt 10 órakor, majd a lovas és gyalogos huszárok végigvonulnak a városon, egészen az I. és II. világháborús emlékművekig, ahol ünnepség keretében emlékeznek a pápai hősökre.
Az egykori bajtársak, veterán katonák és meghívott vendégek a Lovasiskolában ünnepelnek tovább. Közös ebéd mellett elevenítik fel az elmúlt húsz év eseményeit, közben lovas és gyalogos felvonulás, népzene és kiállítás segíti az egybegyűlteket az emlékek felidézésében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!