Ismét repülős baráti találkozó lesz Pápán


2012-08-16 17:39:12  | cikk: Babos Petra  | 


Ötödik alkalommal szervezi meg az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a Honvéd Bajtársi Klub a mára már hagyományosnak számító repülős baráti összejövetelt. A nagyszabású program szeptember 15-én lesz az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Simon Róbert, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, a rendezvényre továbbra is várják az érdeklődőket.
- Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület 2010. januárjában alakult Kecskeméten. 2008-ban a pápai Helyőrségi Klub bejárati falán egy emléktáblával emlékeztünk meg a Pápára települt MH. 47. Pápa Harcászati Repülőezred szolgálatteljesítés közben repülőhalált halt utolsó parancsnokáról, Lanecker Józsefről és a repülőgép-vezetőkről. Azon a megemlékezésen Farkas Bertalan, Buczkó Imre és Kositzky Attila is részt vett. Ők javasolták, hogy a jövőben valamiféle szervezeti formában folytassuk a találkozókat. Következő évben Balatonkenesén 250 egykori honvéd bajtárs gyűlt össze, hogy együtt megemlékezzünk a pápai, a taszári, a börgöndi, a szentkirályszabadjai és a tököli reptérről. A találkozó rendkívül jól sikerült, s innen jött az ötlet, hogy ezt a hagyományt a továbbiakban folytatni kell. Az első egyesületi tevékenységünk Kecskeméten volt, amikor is egy emléktáblát helyeztünk el a MiG-21-es alatt, az ott katasztrófát szenvedett kollégák emlékére. Ezt követően megint Balatonkenesén ültünk össze, hogy az 1970-es árvíz kapcsán a helikopteres alakulatokról emlékezzünk meg. Felújítottuk az egykori pápai 08-as lajstromszámú MiG-23-as vadászgépet is.
A szeptember 15-i program 14 órakor kezdődik majd, amikor az Acsády Ignác Szakképző Iskola elől busszal indulunk ki a MH Pápa Bázisrepülőtérre. A találkozót megnyitja Sáfár Albert dandártábornok, a MH. ÖHP. Légierő parancsnoka.
A reptéren először az ezred emlékszobáját tekintjük meg, majd egy rövid emlékfilmet vetítünk a Csapatművelődési Otthonban. 15 óra 30 perctől RC modell bemutató várja az érdeklődőket a sportpályán. A színes programok között szerepel a repülőműszakiak emléktáblájának felavatása is, valamint a 2021-es oldalszámú MiG-21-es repülőgépnek az avatója. Végül a hadrendből kivont MiG-21-es és Szu-22-es repülőgépek megtekintése következik. A repülőgép avató fővédnöke Kositzky Attila altábornagy, a Légierő egykori vezérkari főnöke lesz.
Az esemény az esti órákban baráti találkozóval zárul majd, melynek az Acsády épülete ad otthont - tudtuk meg Simon Róberttől.
Végül hozzátette, a pápai műszakiak jelenleg gőzerővel dolgoznak egy Mi-24-es felújításán. Mivel szeptember 15-re nem készül el, ezért a későbbiekben tervezik az avató ünnepségét.
A tartalmas programra még várják a jelentkezőket, regisztrálni a www.azegkatonai.hu oldalon vagy telefonon lehet Simon Róbertnél, a 06-70-388-0671 és Horváth Ferencnél a 06-70-340-9972 számon szeptember 7-ig.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!