Volt tanáraikra és diáktársaikra emlékeztek az egykori Ranolder Intézetben


2012-08-15 20:23:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Volt tanáraikra és diáktársaikra emlékeztek az egykori Ranolder Intézetben főképe
1864-ben Ranolder János püspök alapította az egykori Zárda épületében működő pápai Ranolder Intézetet, melynek római katolikus leánylíceuma és tanítónőképző intézete az államosítás után a város első leánygimnáziumaként folytatta munkáját.
2005. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Pápa Város Önkormányzata az egykori Ranolder Intézet (mai Bartók Béla Zeneiskola) falára emléktáblát avatott az iskola alapítójának emlékére. Azóta minden év augusztus 15-én az egykori diákok virágot helyeznek hajdani tanáraik és társaik emlékére.
A Bencés templom búcsújának és Nagyboldogasszony ünnepének napján a ma délelőtti szentmisét követően három volt diák rótta le kegyeletét az emléktábla előtt, tisztelegve az intézmény alapítója előtt.
Dr. Mail József apát-plébános imája után Sudár Imréné Fódi Erzsébet egykori tanítvány elmondta, óvodás kora óta gyönyörű emlékek fűzik ehhez az intézményhez.
- Rendkívül jó érzés visszatérni a volt iskolámba, szinte minden lépcsőfoka mesél. Már az óvodai éveimet is itt töltöttem, majd később az elemit, a polgárit, sőt a tanítóképzőt is itt kezdtem meg, de sajnos államosították, ezért az utolsó három esztendőt az állami iskolában töltöttem. Később aztán elkerültem főiskolára, majd visszajöttem Pápára tanítani - mesélte mosolyogva.
- Minket mindig szeretetteljes hangulat várt, az apácák gyakran reggelivel is fogadtak bennünket a háborús időszakban. Az iskola szinte a második otthonunkká vált. Az intézmény sok pluszt adott nekünk azáltal, hogy csak lányok jártak ide. Az elméleti tárgyakat is gyakorlatias módon, a mindennapi kívánalmaknak megfelelve akarták oktatni, emellett tanműhelyekben többek között háztartási ismereteket vagy varrást, kertészetet is elsajátíthattak a növendékek a nővérektől, a bencés tanítóktól és a világi tanároktól. A mi osztályunkba 40 lány járt, s szeretetben éltünk együtt, megosztottuk egymással az ennivalónkat, nem volt rivalizálás és féltékenység köztünk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 60 éve végeztünk itt, s azóta is tartjuk egymással a kapcsolatot - tette hozzá az egykori diák.
Hetyei József, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója érdeklődésükre elmondta, örömükre szolgál, hogy az emlékezők minden évben legalább egyszer ellátogatnak a régi intézményük falai közé. A Ranolder Intézménybe járók közül sajnos mára már nagyon kevesen élnek, ezért is fontos a hagyomány ápolása.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!