Vibrátor a szelektív műanyaghulladék-gyűjtőben


2012-08-14 08:48:57  | cikk: HuHa  | 


Vibrátor a szelektív műanyaghulladék-gyűjtőben főképe
A cím nem vicc. A város ötvenkét - műanyaghulladék gyűjtésére kihelyezett - szelektív gyűjtőedénye egyikéből tegnap délelőtt az említett eszközt sodorta a szállítószalag a válogatómunkások elé. És bár tisztelni való, hogy az egykori tulajdonos környezettudatos módon próbált megszabadulni feleslegessé vált holmijától, azt mégis meg kell jegyezni, hogy az ilyen eszköznek nem a válogatásra szánt szelektív hulladékok között a helye, már csak azért sem, merthogy a fent nevezett tárgy elektronikai hulladéknak minősül.
De tényleg félre a tréfával. A Szabó Dezső utcai új hulladékátrakó telepen augusztus elsején kezdte meg a működést a hulladékválogató csarnok, ahol a szelektív hulladékgyűjtőkből beszállított papír és műanyag hulladékokat válogatják, majd tömörítik a további feldolgozáshoz. Az első hetek tapasztalatai azt mutatják, van még mit tanulni a szelektív hulladékgyűjtésről. Bár a címben említett eszközhöz hasonló extrém holmik ritkán kerülnek elő a szelektíven gyűjtött szemétből, a válogatócsarnok betonjára ürített – a gyűjtőedényekből származó - papírhulladékok között nem kevés műanyag tárgy, főként nylontáska és műanyag csomagolóanyag bukkan elő. A műanyag hulladék válogatására szolgáló szállítószalagon pedig a tejesdoboz éppúgy megjelenik, mint a fém sörös és konzerves doboz. Ami pedig ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a gyűjtőedények apró bedobónyílásán miként lehetett bepréselni a 30 literes vödröket, kannákat. Valószínűleg sehogy, ha rendeltetésszerűen használták a gyűjtőedényt. Erre hívta fel a figyelmet Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője.
-Az elmúlt időszakban olyan méretű műanyag edényeket is találtunk a hulladékgyűjtőkben, amiket biztosan csak a gyűjtőedények felfeszegetésével lehetett beletenni. Szeretném figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy a szelektív gyűjtőkonténerek nem véletlenül vannak zárva. Csak olyan méretű és mennyiségű hulladékot lehet belerakni, ami bele való. Ipari eredetű, hatalmas hordók, 30-40 literes zsíros edények, nem „keletkeznek” a háztarásokban, és nem tartoznak a kommunális szelektív gyűjtéshez. Ezektől másként kell megszabadulni, nem pedig a gyűjtőedények felfeszegetésével.
A hulladékválogató csarnokba egyébként frakciónként hetente egy-egy napon szállítják be a közterületeken elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők tartalmát. A gyűjtőautó a csarnok betonjára üríti a szemetet, mely elsődleges válogatáson és tömörítésen megy át. A papírok közül a Közszolg dolgozói kiszedik a nem oda való hulladékot, majd a szállítószalagra söpörik a papírt, így kerül a tömörítő berendezésbe és aztán bálázásra. A műanyag hulladékokat szintén szállítószalagra söprik, ami felhordja a válogatókabinba, ott pedig a szállítószalagról kézi válogatással osztályozzák a műanyag palackokat, legtöbbször szín szerint. A zárt válogatókabinban egyszerre tizenkét féle szempont szerint lehet osztályozni a műanyagokat, ottjártunkkor a műanyag palackokat szedték ki a halomból, színek szerint. A szétválogatott műanyagot aztán a papírhoz hasonlóan tömörítik és bálázzák.
 -Azt, hogy milyen szempontok szerint válogatjuk az egyes hulladéktípusokat, mindig a további felhasználó határozza meg. Jelenleg például a papírt nem kell külön válogatnunk, de előfordulhat, hogy az átvevő meghatározza, hogy külön kéri a színes és fehér papírokat, vagy a kartont és így tovább. Ugyanez vonatkozik a műanyagokra is. Most a műanyag palackokat válogatják a kollégáink, külön a fehér, a kék és a zöld színűeket. De az átvevők kérhetik azt is például , hogy a fóliákat, nylonzacskókat, reklámtáskákat is válogassuk külön – ismertette a technológiát az ügyvezető. Nemcsak a válogatás szempontjai, a további felhasználók is változhatnak időről időre. Ezt a piaci viszonyok határozzák meg, vagyis az, hogy mely feldolgozó cégnek lehet jobban továbbadni a válogatott, tömörített hulladékot. A rendszert az ÉBH Kft. koordinálja, ez az a cég, melyet a szolgáltatókból álló Észak-Balatoni Hulladék-kezelési Konzorcium hozott létre az új hulladék-kezelési rendszer üzemeltetésére.
A válogatócsarnokban jelenleg három munkatárs dolgozik. Ők egyéb feladatokat is ellátnak a hulladékátrakó telepen, s amikor összegyűlik annyi szelektív szemét, hogy egy műszakot kitöltsön a válogatásuk, akkor végzik ezt a munkafolyamatot. Ha pedig megfelelő mennyiségű, bebálázott hulladék összegyűlik, a további felhasználó elszállítja a telepről.  Augusztus elsejétől egyébként 2520 kg műanyag hulladék és 3680 kg papírhulladék került a Szabó Dezső utcai válogatóba, a Közszolg Kft. ellátási területén lévő szelektív gyűjtőkből.
A szelektív hulladékok kezelésének új rendszere több előnnyel is jár, az eddigi - válogatás és tömörítés nélküli - hulladék-kezeléshez képest, hiszen tömörítve sokkal kisebb mennyiségű szemét keletkezik, aminek a szállítási költsége lényegesen kedvezőbb, a válogatott hulladékokat pedig jobb áron veszik át a további felhasználók, és a válogatás növelheti az újrahasznosítás arányát is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!