Készül a görbe tükör - Műhelybemutató után a Semmi


2012-08-12 10:52:52  | cikk: mo  | 


Készül a görbe tükör - Műhelybemutató után a Semmi főképe
Janne Teller Semmi című regényét állította színpadra Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője. Különleges vállalkozás ez a rendező részéről, már csak azért is, mert a dán ifjúsági regényt hazájában egyszer már betiltották, később pedig kötelező olvasmánnyá vált az iskolákban. Ez is mutatja, hogy nem egyszerű történettel volt dolga a rendezőnek, s mindezt fiatal diákszínjátszókkal és Teleszterion ősmagjával alkotta színpadra.
Felnőtt olvasónak sem könnyen emészthető kérdéseket boncol az ifjúsági regény: Vannak fontos dolgok az életben? Ha igen, akkor miről lehet megismerni őket? Vajon az tesz fontossá valamit, hogy az ember sokat küzdött, sok mindent (időt, pénzt, kevésbé fontos tárgyakat) feláldozott érte? Vagy attól válik valami fontossá, hogy a társadalom önkényesen lényegesnek címkéz egy adott tárgyat, eszmét vagy érzelmet? Vagy talán azok a fontos dolgok, amelyeknek fáj az elvesztése s amelyek nélkül már nem leszünk ugyanazok az emberek? Efféle kérdésekkel foglalkoznak a regény 14 éves főhősei, akik elhatározzák, hogy felépítik a Fontos Dolgok Halmát. A játék azonban egyre hátborzongatóbbá és kontrollálhatatlanabbá válik, és egyre nagyobb, személyesebb áldozatot kell hozniuk a fiataloknak a közös cél érdekében.
A könyv nem egyszerűen ifjúsági regény, hanem súlyos filozófiai, erkölcsi és generációs problémákat boncolgató mű. Nemcsak a kamasz célközönséget, hanem az érett felnőtteket is gondolkodóba ejti, megállásra és önvizsgálatra készteti a rohanó mindennapokban. Ezt bizonyította a pénteken rendezett műhelybemutató is, melyet követően a közönség, a türrös, petőfis, refis és ajkai diákszínjátszók családtagjai mondhatták el, mit jelentett számukra a Komáromi Sándor által színpadra vitt darab.
A közel húsz fiatal két héttel ezelőtt kezdte meg az igencsak feszített munkatempójú tábort, melyben hosszú órákon át dolgoztak a darab létrejöttén. Bár az előadás még nincs kész, Komáromi Sándor a műhelybemutató után elmondta, egy kép, egy hangulat, egy szituáció apránként tevődik össze, ezért különösen fontos, hogy egy-egy alkalommal – megmutatva másoknak – külső szemlélőként figyeljük a darabot, figyeljük meg azt, hogy mások mit kezdenek vele. A rendező hozzátette, minden olyan fontos momentum, amelyről a két hét során szó volt, az most előjött a közönségből is.
Komáromi Sándor szerint ebben a két hétben rengeteg érzés és hangulat bukkant a felszínre a fiatalokból, s nemcsak a diákokból, hanem a felnőtt színjátszókból is. S mindeközben színház született.
- A legszebb az volt, hogy egy teljesen légüres térben, miként kezd formálódni valami, amiről még nem tudjuk, hogy mi az, de egyre több mindent tudunk róla. És a végére rájövünk, hogy mi magunk vagyunk a teremtői és már magabiztosan csináljuk. Ezek a fiatalok még nem tudják, hogy mit érhetnek el egy sóhajjal, egy gesztussal. És amikor megtanulják mindezt hatások mentén felépíteni, akkor színházat csinálnak. És ez itt, ma megtörtént – fogalmazott a rendező.
A Teleszterion Színházi Műhely vezetője érdeklődésünkre elmondta, a darab a következő színházi évad elejére elkészül, a bemutatót október és december között tervezik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!