Az ércnél maradandóbb dolgokba kell kapaszkodni - interjú Kerecsényi Zoltánnal


2009-12-18 19:23:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület (PVHKE) és a Nagy László Kör (NLK) idén ünnepli megalakulásának 4. évfordulóját. Ebből az alkalomból beszélgettem Kerecsényi Zoltánnal, a PVHKE és a NLK elnökével az Egyesületről és Körről.

- Hogyan értékeli az elmúlt négy évet a PHVHE életében?

- Összességében nagyon sikeres négy év volt, több hagyományteremtő program elindulásában részt vettünk, mint például az ihászi csata emlékének újbóli ápolása. Minden esztendő június végén, az emléknapon nagyszabású rendezvényt tartunk Ihászban. A pápai mellett a környékibeli hagyományőrzőket is nagy szeretettel várjuk minden alkalommal.

- Milyen programokat rendezett az Egyesület, illetve mit emelne ki az elmúlt négy évből?

- Az idei esztendőben felújítottuk a csata két emlékművét Ihászon. E mellett kiemelném a Petőfi hagyományok ápolását. 2008-ban és 2009-ben a 48’-as forradalom és szabadságharc és a költő 49’-es eltűnésének és halálának 160. évfordulójára többnapos rendezvénysorozatot, Petőfi vetélkedőt rendeztünk. Jó volt látni, hogy a középiskolás és egy általános iskolás csapatokból álló vetélkedőn mennyire képben vannak a pápai fiatalok a költővel, munkásságával, verseivel kapcsolatban. Szerintem a versein keresztül lehet a legjobban megismerni és megszeretni Petőfit és a hagyományt ápolni. Kiemelném még az első és a második világháborús emlékek ápolását. Minden évben májusban a Béke Napjára, a II. világháború befejezésének napjára emlékezünk. Úgy tisztelgünk a hősök előtt, hogy megemlékezést tartunk az Alsóvárosi temetőben, mécseseket gyújtunk a síroknál. Ezt azért is hangsúlyozzuk, mert ez a májusi emléknap régen más fényben volt feltüntetve. Mi nem teszünk különbséget, ugyanúgy elmegyünk a német és az orosz sírokhoz is egy koszorút elhelyezni, mint ahogy a magyarjainknál is tesszük ezt. Továbbá az idei évben kiegészült a megemlékezésünk Sulyok Dezső emlékének felkarolásával is, hiszen a második világháborút követően ő volt városunk polgármestere, akire nem csak antikommunistaként, hanem antifasisztaként is tekinthetünk. Ezért a Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel közösen idén javasoltuk, hogy Sulyok Dezsőt a Világ Igazai közé vegyék fel, várható döntés ez ügyben jövő tavasszal lesz.

Pápaiak előtt kevésbé ismert az, hogy a PVHKE mindezek mellett ápolja Sigmund Freud és Ferenczy Sándor idegorvos emlékének ápolását is. Sigmund Freud 1915-ben járt városunkban, a Pápai Helyőrségi Klubban található egy emléktábla is, melyet 2007-ben állította az Egyesület. Ferenczy Sándor ezredorvosként került Pápára az első világháború idején, elfojtott egy tífusz-járványt Pápán, az ő professzora volt Sigmund Freud és mivel Ferenczy foglalkozott pszichoanalízissel, köztük kölcsönös munkakapcsolat volt, így látogatott Pápára. Az Egyesület tiszteletbeli tagja Farkas Bertalan, az első magyar űrhajósunk, aki Pápáról indult. Kétévente vendége az Egyesületnek, rendhagyó történelemórát szervez a város iskolásainak ez alkalomból.

Szintén négy éves a Nagy László Kör. Az iskola összevonással megszűnt Nagy László Általános Iskola pedagógusai és a Nagy László-i hagyományokat iskolai kereteken belül ápolókat foglalja magába a Kör, mintegy 30-40 főt, elnöke Kerecsényi Zoltán.

 - Milyen céllal alakult meg a Kör?

- Elsősorban azért jöttünk össze, hogy a költő egykori pápai iskolájának, a mai Szent Anna Óvoda épületének a homlokzatán emléktáblát állítsunk, és 2007-ben ezt közadakozás segítségével sikerült is megvalósítanunk. A táblát Márfi Gyula érsek úr megáldotta, egy évvel később pedig egy domborművet állítottunk ott.

- Milyen tevékenységet folytat a Kör?

- A Körben munkálkodó pedagógus kollégák minden évben megszervezik a Nagy László versmondó versenyt, továbbá folyamatosan jó kapcsolatot tartunk a költő rokonaival, itt élő családtagjaival. Meg kell említeni Kontrát Károlyné Zitát, aki atyai ágon egyenes ági leszármazottja a költőnek, tiszteletbeli tagunk. Tiszteletbeli elnökünk Sebő Ferenc, aki Nagy László verseit zenésítette meg. Meg kell említenem Nagy András grafikus művészt, aki jogutódja a költőnek, többször is járt már városunkban a meghívásunkra. A Kör kiadott egy könyvet a Jókai sorozatban Nagy László költő pápai kötődéséről 2006-ban, az idei esztendőben pedig Nagy László és Petőfi Sándor költők pápai kötődésének összehasonlítását adta ki könyv formájában. Mindegyik kiadványt eljuttattuk a helyi iskolásoknak ingyenesen, továbbá minden év január végén rendezzük meg a költő halálának évfordulójára a városi Nagy László megemlékezést, illetve júliusban a felsőiszkázi megemlékezést a költő szülőfalujában, ahol a pápai mellett az ajkai és a devecseri önkormányzat is képviselteti magát.

- Mind a PVHKE és a NLK keretein belül az a célunk, hogy az ifjúságnak egy valódi, normális elfoglaltságot tudjunk biztosítani a nemzeti és az irodalmi hagyományok, a kultúra megismertetésével. Azt szoktam mondani, hogy az ércnél maradandóbb dolgokban kell kapaszkodni, ez egy nagyon régi ősi ókori idézet. Ezek a maradandóbb dolgok a versek és a dalok, a történetek, melyek évszázadok alatt is tovább élnek az emberekben.  Gyerekeinknek, unokáinknak tovább kell adnunk, így tud fent maradni egy város, egy ország, egy nemzet, ha a verseinket, a kultúránkat, hagyományainkat fent tudjuk tartani és tovább tudjuk adni a jövő nemzedékeinek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!