Új dinófajt azonosítottak az iharkúti lelőhelyen


2012-08-05 08:25:19  | cikk: mo  | 


Új dinófajt azonosítottak az iharkúti lelőhelyen főképe
Új növényevő dinoszauruszfaj csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson – tudtuk meg dr. Ősi Attila paleontológustól. Ősi Attila és csapata már 2000 óta jár vissza minden nyáron az Iharkút határában található egykori bauxitbánya területére. Korábban Torma Andrással kezdték feltárni a területet, ahonnan az első magyar dinoszaurusz testfosszíliák kerültek elő. A kutatóexpedíciók nyomán mára már hat dinoszauruszfajt ismerünk a területről.
A közelmúltban, június 23-án megkezdetett ásatások során is rengeteg lelet került elő, de a pár nappal ezelőtt fellelt állkapocs és lapockadarabok bizonyították, hogy egy teljesen új dinófajról van szó, amelyről annyi már biztos, hogy a Rhabdodontid onrithopoda családba tartozik, növényevő volt és az 1,8 méter hosszú állat a hátsó két lábán járt. Ősi Attila elárulta azt is, az újonnan felfedezett dinoszauruszfaj kizárólag Európában volt honos.
A paleontológus hasonló kuriózumként említette a szintén ezen a héten felfedezett leletet, mely egy korábban már ismert fajtól, a Hungarosaurustól származik. A leletben azonban az érdekes, hogy ezúttal egy olyan csontváz került elő, ahol az egyes elemek - bordák, csigolyák és a medence részei - az eredeti helyzetet mutatva összekapcsolódnak. A Hungarosaurust, a többi páncélos dinoszauruszhoz hasonlóan, hátán és fején csonttüskék és páncélelemek védték a ragadozók ellen. Ennek a kb. 4 méteres, mintegy 650 kg-os fajnak az egyik különleges tulajdonsága, hogy a mellső és hátsó végtagjai közel egyforma hosszúak voltak. Ősi Attila elmondta, minden lelet a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerül, ahol részben kiállítják őket, részben pedig preparálás után megkezdődik a katalogizálásuk és a tudományos feldolgozásuk.  

Képek:

A település helyén létrejött hatalmas külszíni fejtések közül némelyik 50-60 méter vastagságban tárt fel kréta korú szárazföldi rétegsorokat. Ezekből az üledékekből kerültek elő az első dinoszaurusz testfosszíliák a mai Magyarország területéről. 2010-re a Magyar Természettudományi Múzeum és az ELTE Őslénytani Tanszékének munkatársai által végzett ásatások nyomán már egy teljes szárazföldi gerinces fauna vált ismertté a lelőhelyről. Ez a bakonyi dinoszaurusz lelőhely hazánkban egyedülálló. 2000 óta a dinoszauruszok mellett egy teljes mezozoos szárazföldi gerinces faunát tártak itt fel a kutatók. A lelőhely több, korábban ismeretlen új nemmel büszkélkedhet, mint például a Hungarosaurus (páncélos dinoszaurusz), az Iharkutosuchus (növényevő krokodil), és a Bakonydraco (repülő hüllő).

Forrás: Internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!