Tornateremmel bővül a katolikus iskola


2012-08-03 20:52:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Tornateremmel bővül a katolikus iskola főképe
A Szent István Római Katolikus Általános Iskola Fő téri épületrésze tavaly egy új aulával bővült. Az intézményvezetés régi vágya volt még, hogy egy nagyobb és tágasabb tornateremben mozoghassanak a tanulóik. Ez az álom valóra is válik, hiszen a munkálatokat szerdán meg is kezdték a szakemberek a 291 négyzetméteres új épületrész kialakítása érdekében.  Rabi István, a projekt létesítményfelelőse érdeklődésünkre elmondta, az új tornatermet a régi udvaron alakítják ki.
- A héten, vagyis szerdán kezdődtek a munkálatok az iskolában. A tornateremnek a magassága a Műemlékvédelmi Felügyelet által meghatározott. Ennek eredményeképpen lejjebb kell mennünk, mint a már meglévő alap. Hogy az épület nem álljon a levegőben, amíg a leendő tornaterem elkészül, a két épület alapjának egy síkon kell lennie, így nem keletkezik terhelés sem. Ha nem nagy a szintkülönbség a két alap között, akkor a feladat egy utólagos alábetonozással szakaszosan megoldható. Itt körülbelül 3 méter a különbség, ami rendkívül nagynak mondható. A tervezők ezt az úgynevezett „jet grouting” eljárással oldják meg, ami alábetonozást jelent különleges módszerrel. A mostani alapokat kétféle dőlés szögben átfúrják, majd lemennek a kívánt alapozási síkra, és egy injektáló cső segítségével 400 bar nyomással cementtejet fecskendeznek bele. A cementtej elterjed a föld réseiben és egy henger alakú föld-cölöpöt hoz létre, jelen estben 51 darabot. Ezeket a cölöpöket csak meghatározott sorrendben szabad elkészíteni, egymás mellé - magyarázta Rabi István.
Végül hozzátette még, ha mind az 51 cölöp elkészül, onnantól hét nap múlva lehet a föld kitermelését megkezdeni. A tornaterem belmagassága körülbelül 7 méter lesz majd. A kiszolgáló egységek normál belmagasságúak lesznek, két szinten.
Az új épület 12 x 22 méteres, 291 négyzetméter alapterületű lesz majd.
A berendezés egy cement silóból, egy keverőgépből és egy olyan keverőgépből áll, ami 400 baron a cementtejet adagolja a berendezésbe. A városban egyedülálló módon most van először ilyen műszaki berendezés, ami francia érdekeltségű.
Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató elmondta, rendkívül nagy örömükre szolgált, hogy a beruházáshoz szükséges közel 190 millió forintot a Veszprém Megyei Érsekség biztosította az intézmény számára.
Mivel az épület műemlék jellegű, ezért itt is szükség van régészeti feltárásokra. A próbaásatások a jövő héten, vagyis augusztus 13-án kezdődnek meg.
Az építési munkálatok várhatóan 2013. augusztus 15-re készülnek el, Nagyboldogasszony napjára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!