Megelevenedik a barokk világ az Esterházy-kastélyban


2012-07-31 18:50:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Megelevenedik a barokk világ az Esterházy-kastélyban főképe
A tavalyi év sikerein felbuzdulva idén is megszervezték az Esterházy-kastélyban a barokk tábort a 7-12 éves korosztály számára. Az idei nyár során közel 100 diák vesz részt a napközis táborban. A nyár folyamán több iskola is részt vett már a táborban. A héten 16 kisdiák ismerkedik meg a barokk világgal, a kastéllyal és közben a város egyéb nevezetességeivel.
A hétfőn kezdődött ötnapos tábor minden nap barokk játszóházzal kezdődik, ahol kitűzőt, álarcot, legyezőt, virágot és paprikajancsit készítenek a gyerekek.
Mészárosné Varga Veronika intézményvezető elmondta, a résztvevők olyan élményben részesülnek az egy hét során, valamint olyan dolgokkal ismerkedhetnek, amelyekkel máshol egyáltalán nem. 
- A táborba elsősorban olyan gyerekek jönnek, akik érdeklődnek a történelem iránt, valamint szeretnék az Esterházy-kastélyt közelebbről is megismerni, s részesei lenni a barokk különleges világának. A résztvevők kreatív feladatokon keresztül ismerkednek meg a barokk korral. A népes táborozókat több kisebb csapatra osztjuk. Minden feladatnál pontokat gyűjthetnek, melyet a menetlevélbe írunk fel, s a végén a győztes csapat jutalomban részesül. Tavaly nagyon sikeres volt a rókavadászat, a múzeumpedagógiai foglalkozás és a hétpróba, de idén számos új játék is várja a kicsiket, mint például a kincskeresés, a vívás és a barokk öltözködés története tánctanulással. Ma délelőtt Fekete Gábor tartott előadást korabeli fegyverekről, délután pedig múzeumpedagógiai foglalkozást tartott Szabóné Juhász Klára. Óriási sikernek örvend a csütörtöki vívásoktatás, melyet Bodnár Huba tanít. Nagy L. István múzeumigazgató engedélyezte, hogy a múzeum padlására is felmenjünk, és ott körülnézzünk, kincseket keressünk elemlámpa segítségével - foglalta össze az intézményvezető.
- Természetesen a tábor ideje alatt a Kékfestő Múzeumba, a Ferences és Bencés templomba, a Nagytemplom tornyába és a Várkertfürdőbe is ellátogatunk. A program elmaradhatatlan része a barokk fotózás, a tánctanulás, a sétakocsikázás, az arcfestés, a régi korok játékai és más, különböző foglalkozások a barokk enteriőrben. A tábor pénteken délután zárul, amikor is minden résztvevő nemesi oklevélben részesül, amelyre egy barokk ruhában készült felvételt ragasztunk az ifjú grófról vagy grófnőről - mondta M. Varga Veronika.
Töreki Zsófia, a szanyi Szent Anna Római Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulója, több egyházaskeszői barátjával jött el a barokk táborba idén első alkalommal.
- A Múzeumok Éjszakáján jártam a kastélyban és akkor láttuk a felhívást, hogy lehet jelentkezni a táborba. Nagyon megtetszett, örülök, hogy itt lehetek, s remélem, jövőre is el tudok jönni. A legjobban a rókavadászatot élveztem, ami nagyon izgalmas volt. Az én csapatom az Esterházyak, akikkel a legtöbb pontot gyűjtöttük eddig. Tegnap beöltözhettünk barokk ruhába, sőt még táncolni is tanultunk - mesélte el élményeit a kislány.
A következő turnus augusztus 6-án indul.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!