Két éves a Petőfi Asztaltársaság


2012-07-31 18:29:42  | cikk: mo  | 


Két éves a Petőfi Asztaltársaság főképe
Sikeres két esztendőt hagyott maga mögött a Petőfi Asztaltársaság – értékelte az elmúlt két évet Kerecsényi Zoltán, a szervezet egyik ügyvivője. A civil szerveződés az 1900-as évek elején, ugyancsak Petőfi nevével működő szervezet mintájára alakult 2010-ben. A mai Petőfi Asztaltársaság a korábban éltre hívott szerveződés utódszervezetének tartja magát. Kerecsényi Zoltán és Grőber Attila, az asztaltársaság ügyvivői az évforduló kapcsán a Barát utcai jelöletlen Petőfi-háznál értékelték a maguk mögött hagyott időszakot.
A több mint 100 év után újjászerveződött Petőfi Asztaltársaság méltó gyökereihez, jeles vendégek sora fordult meg programjaikon, szerveztek előadásokat, fórumokat és megemlékezéseket is – derült ki a sajtótájékoztatón.
Bernáth László, Bodrogi Gyula, Ilan Mor izraeli nagykövet, Hiller István, Herczog Edit, Iványi Gábor – csak néhány a Petőfi Asztaltársaság meghívott vendégei közül. A szervezet két célt tűzött zászlajára. Az egyik, hogy olyan fórum legyen a városban, mely havonta egy-két alkalommal lehetőséget biztosít az érdeklődőknek a kötetlen beszélgetésre, esetleg kulturált vitára meghatározott témákban. A másik nem más, mint a Petőfi-kultusz ápolása.
Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője elmondta, a politika számos területéről hívtak meg közéleti szereplőket, emellett nem egy színész, irodalomtörténész vagy éppen közgazdász volt a vendégük. Beszélgetős estjeikkel, előadásaikkal bekapcsolták a szervezetet a város vérkeringésébe.
A Petőfi-kultusz ápolása terén két javaslattal is élt az asztaltársaság. Megfogalmazták: a Petőfi-ház felújítása nyomán múzeumpedagógiai foglalkozások valósulhatnának meg a Petőfi utcai épületben. A másik felvetésük beteljesülni látszik, mely szerint 1986 után ismét Pápa adhat otthont az Országos Petőfi Találkozónak idén szeptemberben. Ez alkalomból a Petőfi Asztaltársaság táblát állít a Barát utcai jelöletlen Petőfi-ház oldalán. Grőber Attila hozzátette, reméli, Pápa Város Önkormányzata támogatni fogja kezdeményezésüket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!