Végéhez közeledik a Munkás utcai beruházás


2012-07-27 23:02:19  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Végéhez közeledik a Munkás utcai beruházás főképe
Közel két kilométerrel bővül a városi csapadékvíz-elvezető csatorna a városban. Az új szakasz a Somlai utca és a Munkás utca közötti városrészen keletkező csapadékvíz elvezetését szolgálja, oly módon, hogy az Alsóváros felől az Erkel utcai főgyűjtőben folyó csapadékvíz a Munkás utcai új csatornába lekanyarodva - a főgyűjtőt tehermentesítve – közvetlenül a Mezőlaki Sédbe folyik. Ezzel a tehermentesítő szakasszal megszűnhetnek a főgyűjtő túlterheltsége miatti kiöntések, és 40 hektár vízelöntéssel veszélyeztetett terület csapadékvíz elvezetése válik biztonságosabbá. A beruházáshoz, melynek kivitelezési munkái június elején kezdődtek meg, százmillió forint támogatást nyújtott az Európai Unió és a magyar állam, a projekt teljes költségvetése pedig 119 millió forint. A kivitelezést a Boroszlán Zrt. végzi és hamarosan a munkálatok végére ér.
-1880 méter hosszú új csapadékvíz-elvezető szakaszt építünk meg, ez az Erkel Ferenc utcai főgyűjtőtől az elkerülő útig tart. A Munkás utcán 640 méter hosszan épül a zárt csapadékcsatorna, ezen túl pedig – a külterületi részen - nyílt árokban vezetjük el a Mezőlaki Sédig a csapadékvizet, mintegy 1240 méteren – idézte fel a beruházás részleteit Vörös László vezérigazgató. A Munkás utca csaknem teljes hosszában elkészült mostanra, a 80 cm átmérőjű betoncső lefektetése, a közművek kiváltása, a szivárgók és tisztítóaknák kiépítése és az árkok visszatakarása egy rövid szakasz kivételével megtörtént. A hét közepén az építők elérték az Erkel utcai kereszteződést, ahol a főgyűjtőre csatlakoztak.
- Az eddigi munkálatok során is nagyon sok közműkiváltást kellett elvégeznünk, összesen 400 méter szennyvízcsatornát és 100 méter ivóvíz-vezetéket kellett kiváltanunk, mert a nagy átmérőjű csapadékcsatorna keresztezte. Itt az Erkel Ferenc utcai kereszteződésben pedig igazi közműerdő van, hiszen ezen az utcán fut az egyik fő ivóvíz-vezeték és a szennyvízcsatorna is, emellett pedig rendkívül sok kábel is található a föld alatt, aminek a szakszerű keresztezését meg kellett oldanunk – mondta el a kivitelező cég vezetője. Az Erkel utca átvágását követően a főgyűjtőre csatlakozás megtörtént, a zárt csapadékvíz-csatornából már csak néhány méternyit kell megépíteniük a munkásoknak. A Munkás utcán túl, a nyílt árok kialakítása is folyik, ehhez az elkerülő út mentén a patak betorkolásánál kövezett befogadót is építenek. A már megépített belterületi szakaszon, a mélyépítés előrehaladásával a munkaárkokat betemették és hamarosan az útburkolat helyreállítása is megkezdődik. Vörös László elmondta, az építkezés a forgalom korlátozásával járt, de mindig biztosították az itt élőknek otthonaik megközelíthetőségét, a már elkészült új csapadékvíz-elvezető csatorna pedig azonnal „munkába állt” és a meglévő szakaszokon már elfolyhat a csapadékvíz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!