Ismét Pápán a világ szeme - Három éves a Nehéz Légiszállító Ezred


2012-07-27 19:16:54  | cikk: mo  | 


Ismét Pápán a világ szeme - Három éves a Nehéz Légiszállító Ezred főképe
2009 új kihívásokat hozott mind a pápai repülőtér, mind pedig a város életében is. Három éve ugyanis annak, hogy az első, magyar felségjelű C17-es repülőgép landolt a bázis betonján, miután a NATO vezetősége az MH Pápa Bázisrepülőteret választotta a közös szállítórepülőgép-flotta állandó állomáshelyéül. Profitált a reptér, hiszen számos régi épületet és berendezését modernizálták, felújították a guruló utakat, valamint egyéb korszerű és speciális tereket alakítottak ki, ezenkívül profitált a város is, hiszen több mint 100 katona és családja jött Pápára, akik részben itt költik el pénzüket, a flotta új munkahelyeket teremtett, nem beszélve arról, hogy az ezred betelepülésével városunk magára vonta a világ figyelmét.

A három magyar felségjelzéssel ellátott, Pápán állomásozó Boeing C17-es Globemaster III típusú szállító repülőgépet a SAC-program keretében a ma három éves Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) kezeli, repülését 10 NATO tagország (Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Egyesült Államok) és két békepartner állam (Svédország és Finnország) közösen finanszírozza, mindenki a befektetett költségek alapján részesedik a repült órákból. A három óriási gépmadár 2009 óta szorgosan gyűjtögette a repült órákat, kevesebb mint egy év alatt, 2010. február 12-én teljesítették a jubileumi 1000. órát, ma pedig már több mint 7500 repült óra, 20 ezer tonna szállítmány és 27 ezer ember elszállítása, célba juttatása van a hátuk mögött.

A 12 nemzet katonáiból álló ezredben kilenc magyar, köztük az egyetlen magyar C-17-es pilóta, Lukács Viktor főhadnagy teljesít szolgálatot. A SAC-program igazi sikertörténet hazánk számára: Magyarország először kapott lehetőséget arra, hogy egy jelentős NATO-kezdeményezés központját biztosítsa. A program a Magyar Honvédség távoli, több ezer kilométerre, Afganisztánban szolgálatot teljesítő állományának váltásában, a missziókban szükséges logisztikai anyagok szállításában számottevő előrelépést jelent.

A HAW megalakulásának harmadik évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású rendezvényen délelőtt gördült be a pápai reptér betonjára az egyik C17-es szállítógép. Ezúttal azonban sem katonák, sem rakomány nem érkezett a géppel, ma más küldetést teljesített az óriásgép: fedélzetén a SAC-programban résztvevő nemzetek nagykövetei – köztük Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai, Jari Vilén finn, Biserka Benisheva bolgár, Robert Milders holland, Darja Bavdaz Kuret szlovén nagykövet – , az egyes országok nagykövetségeinek képviselői, valamint Kovács István magyar NATO-nagykövet és Siklósi Péter HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár érkezett a rendezvényre. A repülőgépen utazott dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Keith P. Boone ezredes, a HAW parancsnoka és felesége Leslie is.

A rendezvényen dr. Áldozó Tamás és Magasy Zsolt mk. alezredes, a Bázisrepülőtér  megbízott parancsnoka üdvözölték a légiflotta Pápára települését. Pápa polgármestere hangsúlyozta, a repülőtér nemrég ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. Az ezred betelepülése garancia arra, hogy a katonai repülésnek Pápán nemcsak a múltja, hanem a jövője is biztos. Kiemelte: a külföldi családok a város részévé váltak, pápaiak lettek. Áldozó Tamás elmondta azt is, a város erejéhez mérten továbbra is támogatni fogja az ezred pápai tevékenységét.
A programon kiderült, a HAW a bázisrepülőtér parancsnokával együttműködve hajtja végre feladatait; a pápai repülőtér feladata a földi személyzet és a háttér biztosítása. Magasy Zsolt példaértékűnek nevezte a többnemzetiségi együttműködést. A parancsnoktól megtudtuk, a reptér hatalmas fejlődésen, korszerűsítésen ment át az utóbbi három évben. A fejlődés nem áll meg, a tervek között szerepel egy új hangár építése és a reptér bővítése is.
A HAW fennállásának harmadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Keith P. Boone ezredes részletesen ismertette az ezred felépítését, az állományt alkotó nemzeteket és beszámolt a legfrissebb statisztikai adatokról is. Az amerikai parancsnok érdeklődésünkre elmondta, a program rengeteget fejlődött az elmúlt években, de nemcsak az ezred, hanem a katonai és a civil együttműködés is. Keith Boone hozzátette, a HAW hamarosan elér ahhoz a ponthoz, amit úgy neveznek, hogy teljes működési képesség. Ez azt jelenti, hogy rutinszerűen zajlik a missziók végrehajtása, és minden forgatókönyv szerint, kitűnően begyakoroltan működik lépésről lépésre, évről évre. „12 nemzet – egy csapat – egy küldetés – egy cél” – ezzel a mottóval zárta előadását az ezredes, majd a nemzeti rangidős katonák feleségeivel közösen felvágta a HAW születésnapi tortáját.

A meghívott vendégek megtekintették az Esterházy-kastély reprezentatív termeit. A kastélyban a Pápai Huszáregyesület hagyományőrzői kivont karddal tisztelegtek a résztvevők előtt. A termekben élőkép fogadta a magas rangú meghívottakat a Pegazus Színház jóvoltából, a Vadvirág Néptáncegyüttes palotás táncbemutatóval készült, a program végén a Vörös Szalonban elköltött ebéd mellé pedig a Bartók Béla Zeneiskola tanárai biztosították a barokk hangulatot. A vendégek délután indultak vissza Budapestre, a magyar felségjelű, pápai C-17-es repülőgéppel. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!