DK: Emlékmű figyelmeztessen a holokauszt eseményeire Pápán


2012-07-26 14:16:40  | cikk: mo  | 


DK: Emlékmű figyelmeztessen a holokauszt eseményeire Pápán főképe
A magyar antifasiszta ellenállás emléknapja és a közelgő évforduló, a magyarországi zsidók megmentőjének, Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója kapcsán tartott sajtótájékoztatót Kerecsényi Zoltán ma délelőtt.
A Demokratikus Koalíció (DK) választókerületi vezetője közölte, szervezetük üdvözli a Zsinagóga felújítását célzó pályázat benyújtását, emellett javasolják, hogy a gettó egykori kapujától, vagyis a Bástya utca Kis téri torkolatától nem messze emlékmű figyelmeztessen a holokauszt eseményeire. Kerecsényi Zoltán úgy fogalmazott, szerény emléktábla és temetőkerti kegyhely van Pápán, köztéri emlékmű viszont nincsen.
- Emlékeztetőül és figyelmeztetőül illene állítanunk egy méltó köztéri, városi emlékművet elpusztított honfitársainknak. Az emlékműnek lehetne akár helye itt, a Kis téri park közepén, itt, ahol nem messze a gettó egyik szörnyű kapuja magasodott. A pápai emlékmű széleskörű összefogással valósulhatna meg, amelyhez minden helyi politikai és civil szerveződés, valamint magánszemélyek adakozhatnának. Az emlékmű tervezését, kivitelezését helyi művész vagy építész és mester végezhetné. Kicsit elhagyatott városi terünk, a Kis tér szimbolikus jelentőséget kaphatna ezáltal, közelében a Sulyok Dezső térrel, melynek névadója, Sulyok Dezső egykori városvezető, maga is antifasiszta volt, aki szinte egymaga felszólalt a vészidőkben a zsidóság érdekében, kiállt mellettük a magyar Parlamentben – hangsúlyozta a választókerületi szervezetvezető.
Kerecsényi Zoltán hozzátette, szeretnék, ha felvetésüket a város vezetése felkarolná és támogatná. Hangsúlyozta: ez egy olyan cél, amely pártpolitikától független.

A DK vezetője beszámolt arról is, hogy szervezetük díjat alapít "A helyi demokráciáért" - néven.
- A díjat olyan ember kaphatja majd meg évente, aki – egyebek mellett – példa értékű munkát végez a helyi civil és politikai együttműködésért, aki erőfeszítéseket tesz a helyi demokráciáért, aki fontosnak tartja a közösségek részvételét a döntéshozatali folyamatokban – foglalta össze Kerecsényi Zoltán.
A politikus tájékoztatott, a díjra bárki tehet javaslatokat. Az elismerést első ízben karácsony előtt adják át. A felhívást hamarosan közzé teszi a DK helyi szervezete.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!