Lélekemelő közösségi élmény - Megépült a Fény útja a tókerti plébánia udvarán


2012-07-22 19:38:35  | cikk: mo  | 


Lélekemelő közösségi élmény - Megépült a Fény útja a tókerti plébánia udvarán főképe
Szentmise keretében szentelték fel ma délután a keresztút mintájára készült Fény útja elnevezésű, 14 stációból álló elmélkedéssorozatot a Szent Benedek Plébánia udvarán. Az ünnepélyes alkalmon részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője is. Az ünnepi szentmisét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, dr. Mail József apát-plébános, Szijártó László káplán és Bali Tibor külsővati plébános mutatták be.
Az elmélkedéssorozat szép példája a Kálvária templom életnagyságú keresztút állomásai a Kálvária-dombbal és a Szent József Kápolna udvarán álló Házaspárok útja. Ezekhez csatlakozva, s ezeket kiegészítendő válik teljessé az elmélkedés a Fény útjával, hiszen a plébánia udvarán megépült stációk a feltámadt Krisztus
megjelenéseit, tanítványaival való találkozásait tárják elénk, egészen Pünkösdig, a Szentlélek eljöveteléig. Márfi Gyula utalt arra, hogy a Fény útja valójában újszerű kezdeményezés, emellett nagyon is helyén való, hiszen a legtöbb templomban, szent helyen számos keresztet, vagy stációt látunk Jézus szenvedéseiről. De a feltámadást kevés helyen élhetjük meg, mintha Krisztus feltámadását nem hinnénk olyan komolyan, mint szenvedéseit – foglalta össze gondolatait az érsek, utalva a Fény útja elmélkedéssorozat hiánypótló jellegére.
Az ünnepélyes alkalmon kiderült, az evangélium eseményeit megjelenítő Fény útja hatalmas összefogás eredményeképpen jött létre. Az egyházközség szinte minden tagja megmozdult a jó ügy érdekében. A Fény útja ötlete Répásné Ihász Mariann és Völfinger Judit fejében fogalmazódott meg, s a jeles gondolat mellé azonnal felsorakoztak a hívek, az egyházi vezetők és a város is. A támogatók közt van dr. Mail József és Szijártó László, valamint Pápa Város Önkormányzata is. Az egyes stációkat magánszemélyek fogadták örökbe. Több helyen családok álltak össze egy-egy örökbefogadásra, máshol pedig egy családon belül több generáció fogott össze annak érdekében, hogy minden stációnak legyen gazdája. Az elmélkedéssorozat megvalósításához több mesterember kétkezi munkáját ajánlotta fel. A faragásokat Nyulasi József fafaragó készítette, a műkő stációk Németh János kőfaragó mester keze nyomát dicsérik. Az evangéliumi események grafikáit Ughy Miklós festőművész, a kovácsoltvas gyertyatartókat pedig Laczkó József lakatosmester készítették. A stációk elkészítésében közreműködött még Ács Pál festőmester is.
A mai szentmise után dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a Fény útja 14 stációját.

Képek:

Az örökbefogadók körében ott volt – többek között – a Répás és az Ihász család, Kontrát Károly államtitkár és családja, a Rózsafüzér Társulat, dr. Mail József apát-plébános, Szijártó László káplán, az egyházközség hívei, mesteremberek és pápai vállalkozók.

 

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!