Falunapon mulattak a tapolcafőiek


2012-07-22 10:04:32  | cikk: mo  | 


Falunapon mulattak a tapolcafőiek főképe
Sokrétű programot állítottak össze a tapolcafőiek szórakoztatására a szervezők szombatra. A falunapi rendezvény tartalmas programokkal történő megtöltése, ha lehet most még könnyebben és gördülékenyebben ment, hiszen ez volt az első falunap azóta, hogy megalakult Tapolcafői Városrész Önkormányzata, melyben a képviselők és a segítők most közös összefogással, együttes erővel gyűjtötték össze a színes programokat. Zsegraics Gyula, a részönkormányzat elnöke elmondta, idén is hangsúlyos volt a gyermekek és a fiatalok megmozgatása. A Tapolcafői SE ebben az évben is megszervezte kispályás focikupáját, és kora délelőtt megkezdődtek a gyermekek kedvenc programjai: az aszfaltrajz-, a kötélhúzó-, a csoki-és dinnyeevő verseny, valamint a szellemi totók történelemből és a kerékpáros közlekedés szabályaiból.
Nemcsak a gyerekek érdeklődését keltette fel a rendőr-és tűzoltóautó, amelynek keretében a falunapi rendezvény látogatói bepillantást nyerhettek a cseppet sem veszélytelen hivatást űző rendőrök és lánglovagok mindennapjaiba.
A falunap nem lett volna teljes főzőbemutató nélkül. Volt is minden, mi szem-szájnak ingere: a tapolcafőiek többféle finomság közül választhattak a közös ebéd során. Volt vadpörkölt, babgulyás, csülökpörkölt, cicege és roston sült csirke, de még az is jóllakott, aki éppen a halat kívánta meg tegnap, hiszen az egyik kondérban halászlé rotyogott a helyiek éhségének csillapítására.
A délután folyamán aztán ritmusra mozoghattak a lábak, táncra is perdülhettek a tapolcafőiek, hiszen a színpadon beindult az élet. A színpadi produkciók sorát a Tánc-Lánc AMI növendékei nyitották, majd a takácsi Gerence Musical Stúdió műsorának tapsolhattak a helyiek.
A falunapozókat dr. Áldozó Tamás is köszöntötte a délután folyamán. A polgármester azt hangsúlyozta, fontos, hogy az év során legyen alkalom az ünneplésre, a szórakozásra és a munkás hétköznapokban ezt meg is érdemlik a tapolcafőiek. Áldozó Tamás kiemelte azt is, lassan egy éve, hogy megalakult a tapolcafői részönkormányzat. A polgármester biztatta a helyeiket arra, hogy minden, a falu életével kapcsolatos kérdést vessenek fel, vitassanak meg a képviselőkkel, hiszen a faluban kibontakozó együttes akaratot, felvetéséket a város támogatni fogja – fogalmazott köszöntőjében Áldozó Tamás.
Rendszerint a délutáni műsorszámok részeként adják át az ügyességi, a kispályás futball és az egyéb versenyszámok díjait. A második Tapolcafői Forrás Kupát a pápai Fanatinaikos FC nyerte. Az ügyességi versenyek közül két megmérettetésen is a legjobban szerepelt Hidrik Fanni, aki mind az aszfaltrajz-versenyen, mind pedig a kerékpáros közlekedési totón első helyezést ért el. Fanni már kora délelőtt kijött Tapolcafőre és szinte minden programban részt vett. A rajzversenyen nyári élményeit jelenítette meg, amint egy medencében mártózik meg testvérével. A kerékpáros totó pedig szintén nem okozott gondot a kislánynak, hiszen sokat biciklizik, volt már rá példa, hogy Pápáról Tapolcafőre is kikerekezett.
Az eredményhirdetésen adták át a Tapolcafői Kertbarát Kör által meghirdetett fotópályázat jutalmait is. A Tapolcafői Forrás Tanösvény ihlette pályázatra 15 fő adta be munkáját, így 64 alkotás érkezett a kiírásra. A fotókat szakmai zsűri bírálta, elnöknek Horváth Géza E-Mafosz fotóművészt kérték fel, munkáját Mészáros László festőművész és Gyimóthy Erzsébet Edit, a kultúrház megbízott vezetője segítette. A szakavatott zsűri a pápai Kecskés Róbert, a Forrás temploma című alkotását ítélte a legjobbnak.
Az eredményhirdetés után természetesen folytatódott a szórakoztató programok sora, a meghívott vendégfellépők mellett színpadra lépett a nyolc éve alakult Tapolcafői Forrás Népdalkör is. A népdalkör vezetőjétől megtudtuk, a népi hagyományokat tiszteletben tartó, felelevenítő és népszerűsítő csoport aktívan részt vesz a falu életében. De ma már nemcsak a tapolcafői egyházi és nemzeti ünnepségek, rendezvények résztvevői, hanem számos más település meghívott fellépői is. Gyimóthy Erzsébet Edit elmondta azt is, céljuk, hogy Magyarország minél több tájegységének népi kultúráját, táncait és dalait megismerjék és népszerűsítsék. Teszik ezt nem kevés sikerrel, hiszen a népdalkör ebben az évben arany minősítéssel tért haza a Pápai Játszószín megmérettetéséről, ahol a fellépőket elismert zsűri pontozta. A 13 főből álló csoport a falunapi rendezvényen kalocsai népdal-csokorral szórakoztatta a megjelenteket. Bár az égiek nem voltak kegyesek a szervezőkhöz, a tapolcafői falunap mégis sikeres volt – tudtuk meg Zsegraics Gyulától. Hiszen a lényeg ilyenkor mindig az, hogy legyen egy nap, amikor a gondokat, problémákat és a hétköznap súlyát mindenki otthon hagyja, és a körülbelül 1000 lelkes falu lakossága együtt, közösen szórakozik, beszélget és mulat egy jót hajnalig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!