Őszre eltűnnek a Fő tér gödrei


2012-07-16 23:06:49  | cikk: HuHa  | 


Őszre eltűnnek a Fő tér gödrei főképe
Lassú és kevésbé látványos művelet a Fő tér építése során a régészeti ásatások gödreinek eltüntetése. A kivitelezők már korábban is dolgoztak a területen, múlt hét óta azonban intenzívebben folyik a munka ezen a területen is. A visszatöltési munkálatok közel 2000 m2 felületet érintenek.
-A közelmúltban még volt egy kisebb régészeti kutatás a területen, most azonban már folyamatosan tudjuk visszatölteni a kitermelt földet a templom előtti részen – mondta el érdeklődésünkre Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója. A visszatöltés többek között azért húzódott idáig, mert az építők azt várták, hogy a talaj természetes víztartalma visszaálljon, hiszen a föld akkor tömöríthető jól, ha megfelelő a víztartalma, a megfelelő víztartalom elérése pedig természetes úton – csapadékkal - a legköltségkímélőbb. Az elmúlt hónapok száraz időjárása azonban nem segítette a kivitelezőket, így a közelmúltban úgy döntöttek, nem várnak tovább a természetes úton való vízpótlásra, folytatják a talaj visszatöltését.
-A talaj visszatöltését a csapadékhiányon túl az is nehezíti, hogy különböző méretű, különböző mélységű gödrökkel van dolgunk és a gödrökből kitermelt talaj is különböző minőségű, így ezek figyelembe vételével kell a munkát elvégeznünk. A tömörítésnél először a legmélyebb munkagödröt töltjük vissza a következő mélységű gödör szintjéig és így haladunk a föld felszíne felé. A folyamat végén jutunk oda, hogy minden gödör egyforma mélységű lesz és onnantól már egyformán fognak növekedni. Jó ideig azonban csak a legmélyebb területeken tudunk dolgozni – magyarázta a visszatöltés technológiáját Vörös László. A tömörítéseket 20 cm vastag rétegben végzik el, ezt követően elárasztják a gödröt, majd a talaj megszikkadása után újabb 20 cm réteg föld kerül rá, amit újra elárasztanak és így tovább. A munka a legmélyebb gödörből indul és töltési szintje sorra éri el az egyre nagyobb számú, egyre kevésbé mély ásatási területet, amiket aztán együtt, szintenként emelnek tovább. A vezérigazgató kiemelte, csak így lehet biztosítani, hogy a gödrök közötti „falakat” ne nyomja el a már visszatöltött talaj és később a lehető legkisebb legyen a süllyedés.
-A területen kézi erővel és kisgépekkel tudunk csak dolgozni, ami ugyancsak lassítja a munkát, azonban a templom és a környező épületek védelme érdekében, valamint a gödrök viszonylag kicsi mérete és szabdaltsága miatt nagy gépeket nem lehet alkalmazni - tette hozzá a vezérigazgató. Meglátása szerint, a Fő téren és a kitermelt talajban akkora a szárazság, hogy egy-egy csapadék nem segíti a megfelelő tömörödést, mindenképpen szükség lesz a mesterséges vízpótlásra. Egy-egy munkagödörben egyébként négy-öt ember tud dolgozni, az ő munkájukat segítik a kisgépek, melyek a kitermelt talajt emelik vissza. Ez a munkafolyamat a legkevésbé sem látványos, de folyamatosan haladva őszre végeznek a régészeti ásatások területének visszatöltésével.
(Felvételeink a múlt héten készültek.) 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!