Utazó múzeum Pápán


2009-08-16 22:23:23  | cikk:  | 


„Nyelvet öltünk!” címmel, a budapesti Irodalmi Múzeum utazó-múzeuma gördült be augusztus 15-én, szombaton a pápai Helyőrségi Klub Huszár lakótelepi épülete elé sokak örömére.
A mostani mozgó tárlat nem új keletű szenzáció, hiszen az elmúlt esztendőben, a "Nyugat 100" busz című is nagy sikerrel járta be az országot - tavaly novemberben szintén Pápára is ellátogatva -. Az idei interaktív kiállítás Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából indult útnak, és a nagy irodalmár pápai látogatásának 220. évfordulója emlékére  a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület, valamint a Nagy László Kör meghívására érkezett Pápára. A tárlat Kazinczy és kortársai nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit ismétli meg olyan módon, hogy a magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatára és magára a nyelvre kívánja ráirányítani a figyelmet könnyen befogadható formában. A „Nyelvet öltünk” elsősorban a fiatalabb korosztályt kívánja megszólítani játékosan. A busz külső megjelenése is ehhez a koncepcióhoz alkalmazkodik, Sajdik Ferenc elgondolkodtató, humoros karikatúráival. A kiállítást Kerecsényi Zoltán a Honvédelmi Minisztérium-Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője, a Nagy László Kör elnöke nyitotta meg, aki beszédében többek közt kiemelte, hogy Pápa szorosan kötődött a nyelvújító-mozgalomhoz, hiszen a XIX. század elején a városban élt Pápay Sámuel nyelvész, a nyelvújítás egyik úttörője; Kazinczy pedig  1789-ben Bécsbe tartva ejtette útba Pápát. Látogatása megörökítődött „Pályám emlékezete” című művében is. A XX. század legnagyobb magyar nyelvésze Lőrincze Lajos Pápáról indult, itt tanult, majd itt tanított a kollégiumban.
Az igazán érdekes és élménydús interaktív tárlat este a HEMO színháztermében a Főnix-színtársulat „Csalóka Péter” című játékával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!