Avar harcosok, bakonyi pásztorok, népi kultúra és hagyomány - Hegy napja 2012.


2012-07-14 18:35:21  | cikk: mo  | 


Avar harcosok, bakonyi pásztorok, népi kultúra és hagyomány - Hegy napja 2012. főképe
Megelevenedő történelem, élő néprajz és csodálatos természeti környezet – ezt kínálja a Hegy napja a mai nap folyamán. A Hagyományok Hegye Egyesület tagjai második alkalommal nyitották meg a közel kilenc hektáros területet a nagyközönség előtt, s építettek rá egy olyan rendezvényt, amely bemutatja mindazt a szellemiséget, hagyományt, gasztronómiát, néprajzi értékeket és természeti kincseket, amelyeket e városrész történelme magában hordoz évszázadok, évezredek óta.

A Hegy napja 2012. évi rendezvényét Unger Tamás nyitotta meg. Az alpolgármester örömmel vett részt a programon, és üdvözölte az egyesület tevékenységét. Hangsúlyozta, a hagyományok átörökítése létezésünk alapja: egy ilyen hely, mint a Hagyományok Hegye segít, önmagunk meghatározásában, segít megértenünk, kik is vagyunk, honnan jöttünk és mivégre vagyunk ezen a világon. Unger Tamás elmondta, Pápa Város Önkormányzata kezdettől fogva támogatta a Hagyományok Hegye Egyesület tevékenységét. Az alpolgármester ígéretet tett arra is, hogy a város a jövőben is e rendezvények mellé áll, a hegy programjai közben kivívták rangos helyüket a pápai rendezvények sorában, emellett pedig fontos turisztikai attrakciót is képviselnek – fogalmazott az alpolgármester.

Az ünnepélyes megnyitót követően megkezdődött a forgatag. A legkülönfélébb programok forgószínpadszerűen várták közönségüket. Az íjász csapatok felajzott íjaikkal vadászták a célkeresztet, az avar harcosok egymás erejét, ügyességét és fegyverforgató tudományát próbálgatták, a Hagyományok Hegye egy magasabban fekvő pontján pedig a lovasok küzdöttek meg a győztes harcos dicsőségéért. A gyalogos és lovas bemutatók mellett ízelítőt kaphatunk a bakonyi pásztorok, betyárok hol nyugodt, hol pedig veszélyekkel és izgalmakkal teli világából, a gyerekeket a legkülönfélébb foglalkozások várják: készíthetnek nemeztárgyakat, elsajátíthatják a rovásírás rejtelmeit, fonhatnak kosarat, készíthetnek avar ékszereket, a bátrabbak pedig részt vehetnek az avar hétpróbán, melynek során ismerkedhetnek a kardvívással, a lópatkolással, az íjászattal, a kelevézhajítással és a lándzsavívással is. Még mindig várja látogatóit a Természet ösvénye, mely ma már kibővült növényvilágával kápráztatja el a túrázókat. S ha a sok produkció és program közepette megszomjaznánk, vagy megéheznénk, a Hagyományok Hegye erre is talál megoldást. A résztvevőket magyar étkekkel, magyar sörökkel, borokkal, pálinkákkal és szörpökkel kínálják, de vásárolhatunk sajtokat, házi pogácsát és savanyúságot is, hiszen a Hegy napja idén a kistermelők és kézművesek találkahelye is. 

Eddig közel 1000 látogató volt kíváncsi a Hegy napja nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekre. Az egyesület elnöke elmondta, évente – szervezett csoportokban és a Hegy napján – közel 3000 fő tekinti meg a történelem, a néprajz és a természet hármas egységét magában hordozó Hagyományok Hegyét, amely ma már bizonyított történelmi gyökerekkel rendelkezik. A területen ugyanis 1962-ben avar sírokat tártak fel, s ezen történelmi tény kötelez – vallja Tóth Kálmán. Az egyesületi elnök hangsúlyozta, e szellemi örökség megelevenítése a cél, s a Hagyományok Hegye mindezt olyan módon kínálja közönségének, hogy az népszerű és egyedülálló legyen Dunántúl-szerte.

Még mindig nem késő ellátogatni a Hegy napjára, hiszen este 19 órától tűzszertartás, regösénekek, néptánc bemutató és táncház várja az érdeklődőket.

Képek:

A programok lebonylításában több egyesület közreműködött: 
Hunor Íjászegyesület (Temerin), Zúgó Nyilak Egyesület (Várpalota), Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület (Siófok), Hét Csillag Egyesület (Pápa), Pápai Huszáregyesület, Avarok Nyilai Egyesület (Lovászpatona), Északi Táltosok Szövetsége (Salgótarján), Németh Attila, a Kassai Lovasíjász Iskola képviselője és csapata (Homokbödöge)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!