A pápai lakosság nem szenvedi kárát az egészségügy átalakításának


2012-07-13 07:12:41  | cikk: Babos Petra  | 


Július 1-jétől több változás történt az egészségügy terén, az ellátórendszer elavulttá, átalakítása megkerülhetetlenné vált. Az Országgyűlés július elsejét, Semmelweis Ignác születésnapját, tavaly nyilvánította az egészségügyi dolgozók ünnepnapjává. Idén több változás is ezen a napon lépett életbe, többek között, az intézményi rendszer átalakulása. A Gróf Esterházy Kórházat érintő változásokról dr. Vörös Ibolya főigazgató számolt be hírportálunknak.
- A pápai kórházban május 1-jével kezdődött meg az államosítás. A kórház így állami tulajdonúvá vált, ami persze nem befolyásolta a betegellátást, sem a kórház struktúráját. Július 1-jével történtek változások. Átgondolták az egész ország fekvőbeteg struktúráját, megszüntettek bizonyos aktív ellátásokat, olyan helyeken, ahol nem volt biztosított a megfelelő színvonalú ellátás. Kialakult az új területi ellátási rend is. A pápai kórház e tekintetben két szakma vonatkozásában szenvedett el aktív ágyveszteséget, az urológiai, illetve a szemészeti szakmában. Ez annyit jelent, hogy az úgynevezett sebészeti mátrixon belül működő feladatellátás egynapos sebészeti formába ment át. (A betegek reggel érkeznek, és másnap reggel hagyják el az intézményt. Természetes módon, ha pápai vagy Pápa környéki a beteg, és biztosított az otthoni felügyelete, ellátása, már aznap elhagyhatja a kórházat.) Elmondható mindkét szakma esetében, hogy minden eddigi beavatkozást elvégzünk ezen formában, (egy-egy urológiai kivételével), a betegeknek nem kell elmenni más intézetbe.
Azt gondolom, hogy ez számunkra nem jelent visszalépést, hiszen a betegek ellátása nem sérül - hangsúlyozta a főigazgató asszony.
Dr. Vörös Ibolya részletesen beszélt az egyes osztályokat érintő változásokról is.
-A belgyógyászati szakma estében lehetőséget kaptunk, változatlan ágyszám mellett, hogy 15 ágyat elkülönítsünk a gyomor, illetve béltraktus betegségeinek kezelésére. Ezzel elismerték az elmúlt időszakban megjelenő törekvéseinket, amelyek műszerbeszerzéssel és beruházással jártak együtt. A sebészeti szakma esetében 29 ágyon működik a gyógyítás. Ami viszont kérdéses, hogy ehhez a 29 ágyhoz milyen sebészeti beavatkozásokat fognak hozzárendelni, s hogy a nagyműtéteket továbbra is elvégezhetjük-e. Természetesen azon leszünk, hogy egyedi finanszírozással megoldhassuk ezeket a beavatkozásokat. Az érsebészeti beavatkozások is abba a körbe tartoznak, amiről még nem tudjuk, hogy végezhetjük-e.
Sokáig kérdés volt a szülészet-nőgyógyászat megmaradása. Az érdekérvényesítő képességüknek, illetve a szaktárcával folytatott egyeztetéseknek köszönhetően megmarad az osztály, bár kevesebb ággyal, de besorolása magasabb szintű. A szülészeti események számát nem korlátozzák, a cél az lenne, hogy a pápai kismamák Pápán szülhessék meg gyermekeiket, s pápaiként anyakönyvezzék őket – tudtuk meg a főigazgatótól.
- A gyermekgyógyászat 15 ágyon, önálló osztályként továbbra is gyógyíthatja az apróságokat. A sürgősségi osztály nagyon fontos, hogy megmaradjon. Az első tárgyalások alkalmával úgy tűnt, hogy megszüntetik. Ismerve Pápa földrajzi adottságait, télen nagyon problémás lett volna a bajba került betegek más intézménybe való szállítása. Az intenzív osztály két ággyal kevesebbel működik tovább. A hat ágy elégséges kell, hogy legyen a feladat ellátáshoz.
Dr. Vörös Ibolya hozzátette azt is, jelenleg nincs információ a járóbeteg ellátás változásáról és az egynapos sebészeti beavatkozások lehetőségei is nyitottak, a következő hetekben születik meg a döntés.
- Olyan, mint a belgyógyászati rehabilitációs osztály krónikus ellátásban, megszűnik. Az általános profillal működő 20 ágyas osztályunk július 1-től. megszűnt. A 20 ágyat megosztva visszakaptuk, krónikus ellátásra és mozgásszervi rehabilitációra. Ez nagyon fontos volt, hiszen ezen betegek száma az életkor előrehaladtával rohamosan nő, valamint a város turizmusfejlesztési koncepciójával is összhangban van az egészségturizmus erősítése révén. Célunk a megszűnő aktív ágyak terhére a járóbeteg ellátás, a diabetológia, az urológia, az endokrinológia, a kardiológia megerősítése, valamint a rehabilitáció tekintetében a mozgás-és fizikoterápia.
Dr. Vörös Ibolya kérdésünkre kifejtette, hogy az egészségügyi ellátásban végbemenő mostani változtatásokat leginkább az indokolta, hogy az egészségügyi ellátórendszer mára elavulttá vált.
- Ez a rendszer több mint 40 éve ugyanebben a struktúrában működik, és már régen megérett arra, hogy változtatásokat eszközöljünk rajta. Az ellátásokat centralizálni kell, miközben arra kell törekedni, hogy a beteg az igényeinek és a betegségének megfelelően a legmagasabb szintű ellátási formában részesüljön. Ehhez bizonyos betegségek gyógyítását úgymond centrumhoz kell kötni - fogalmazott a pápai Gróf Esterházy Kórház főigazgatója.

 

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!