Egy kis számtan a Fő tér építéséhez


2012-07-12 17:20:10  | cikk: HuHa  | 


Egy kis számtan a Fő tér építéséhez főképe
Fogynak és szaporodnak a gránitkövek, melyeket a Fő tér burkolásához használnak a kivitelezők. Fogynak a raktárból és szaprodnak a Fő téren lerakottak. A burkolás jól halad (bár van, aki szerint a bölcsődés gyerekek gyorsabban raknák le a súlyos köveket), az elmúlt egy hét alatt látványosan nagy felületeken fektették le a köveket az építők és már a Szent István utca nyomvonalát is kövezik a Korvin utca felőli oldalon. A még be nem épített mennyiség raktárban pihen, ez nagyjából még egyszer akkora volumen, mint amit már leraktak, vagy a lerakáshoz kiszállítottak az építési területre.
-Vannak olyan kövek, amiket vízszintesen rakunk le és vannak, amelyeket függőlegesen alkalmazunk. Ez utóbbiak a szegélykövek. Ebből is van három féle méret, az út melletti kiemelt és süllyesztett szegélyeket 12 cm vastagságú lapokból rakjuk ki, a zöld területeket határoló szegélyek pedig 6 cm- esek. A vízszintesen elhelyezendő köveknek ugyancsak három méretét használjuk, 8, 10 és 12 cm vastagságú gránitköveket rakunk le, attól függően, hogy gyalogos forgalomra, közúti vagy autóbusz forgalomra tervezett útszakaszon, felületen dolgozunk – magyarázta a raktárt mutatva az egyik „kőhegy” előtt Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója.
 A raklapokon leszállított gránitkövek hosszú sorokban, egymásra rakva, hatalmas területet elfoglalva sorakoznak, legalább olyan impozáns látványt nyújtva, mint amilyent majd a téren fognak, ha teljesen elkészül.
-A teljes burkoláshoz szükséges mennyiség hetven százaléka már megérkezett. Ennek a leszállítása tavaly év közepén kezdődött meg. Akkor a régészeti feltárások miatt nem lehetett elkezdeni a burkolást, az őszi-téli időszak viszont nem volt alkalmas az ilyen munkákra, így a kövek a raktárban voltak elhelyezve – mondta a kivitelező cég vezetője, hozzátéve - a köveket 1 m3-es raklapokra csomagolva, kamionok sokasága szállította le. A kamionok szinte üresnek látszottak, hiszen egy raklap súlya 3,5 tonna, így egyszerre hét-nyolc raklap követ tudott elhozni egy autó. Összességében körülbelül százötven kamion szállította Pápára az itt lévő mennyiséget.
És most jön a számtan. Ha egy kamion nyolc raklapnyi követ hozott, akkor a százötven kamion 1200 raklap, azaz 1200 m3 burkolókövet szállított le. Ez a teljes mennyiség hetven százalékát teszi ki. A felület pontos meghatározása nem könnyű, hiszen különböző méretű gránitlapokkal dolgoznak a kivitelezők. A rasztereket kiskockák alkotják, a vízszintes felületeket kis és nagy méretű, négyzet és téglalap alakú lapok fedik, emellett pedig még a különböző helyekre kerülő szegélykövek is különböző méretűek, és nem csak szélességük és hosszúságuk más, hanem vastagságuk is, tehát egy-egy raklapon különböző nagyságú felület burkolására alkalmas mennyiség található. A 79 x 39 x 8 cm méretű kőből például 39 db van egy raklapon, ez 12 m2-nyi felület befedésére elegendő, a 9 x 9 x 9 cm-es kiskockából pedig 1100 db fér el ugyanazon a raklapon, ami közel 9 m2-t tesz ki. A sort hosszan lehetne folytatni, a konkrét számításhoz pontosan meg kellene számolni a különböző méretű köveket tartalmazó raklapokat, de csak a raktárban van belőlük körülbelül ötszáz, így ettől most tekintsünk el. A leszállított kövek közel harmada ráadásul szegélykő, hiszen elsőként erre van legnagyobb mennyiségben szüksége az építőknek, ez viszont minimális mennyiségben növeli a burkolt felület nagyságát. A dolgot megkönnyítendő, Vörös László vezérigazgatót kérdeztük, aki elmondta 6-7 ezer m2 felület burkolására elegendő kő áll rendelkezésre, vagyis a jelenlegi építési szakaszon folyamatosan tudnak dolgozni, szeptemberben pedig újabb szállítmány gránitkő érkezik a tér nyugati oldalán futó járda burkolásához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!