Tanárok az iskolapadban – megkezdődött a digitális táblák használatának oktatása


2012-07-11 20:38:27  | cikk: HuHa  | 


Tanárok az iskolapadban – megkezdődött a digitális táblák használatának oktatása főképe
Pénteken adtunk hírt arról, hogy többek között hatvan digitális táblát kaptak a város fenntartásában működő iskolák, az önkormányzat „Pápa város közoktatási intézményeinek IKT fejlesztése” című európai uniós projektje keretében. Az oktatási eszközök mellett az új táblák használatának elsajátítását biztosító képzés is a projekt része, melyen az öt érintett iskola – a Tarczy Lajos Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Weöres Sándor Általános Iskola, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola valamint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium – teljes tantestülete részt vesz. A tíz órás képzések sora ma kezdődött meg az Erkelben.
-Intézményünknek már eddig is volt három digitális táblája, amit az Erkel bál bevételéből tudtunk megvásárolni – ezt ezúton is köszönjük a szülőknek –, most pedig nyolc új interaktív táblával gazdagodtunk - mondta el Heizer Zoltánné. Az igazgató szerint, a pedagógusok egy része nagyon érdeklődik az IKT eszközök iránt és eddig is beépítették használatát a tanórák menetébe, és vannak, akik idegenkednek az ilyen eszközök használatától. Eddig óracserével, tanteremcserével oldották meg, hogy minden osztály használhassa a korszerű eszközöket, most azonban sokkal könnyebben hozzáférnek a pedagógusok az interaktív táblákhoz, hiszen az alsó tagozatos tantermekben és a felső tagozatos tantermekben is elhelyeztek négy-négy darabot. Heizer Zoltánné eddig is szívesen használta a digitális táblákat, mint mondta, nem mindenható eszközről van szó, de színesebbé, érdekesebbé tehetők általa a tanítási órák, a gyerekek pedig nagyon szeretik az interaktív táblával való munkát.
-Már ötödik osztályban is tapasztaltam, hogy a gyerekek, akik a számítástechnika világában nőttek fel, otthon ppt prezentációkat készítettek és az órán bemutatták társaiknak. Nagyon ügyesek a mai diákok ezen a téren – mesélte, hozzátéve – minden tanítási óra anyagába beépíthető a digitális tábla használata és a szaktantermi rendszernek köszönhetően minden osztálynak lesz is alkalma használni ezeket az eszközöket. A mostani képzés célja pedig, hogy megtanuljuk használni őket.
A pedagógusok képzését a közbeszerzési eljáráson nyertes cég oktatója tartja. Szilágyi László, az ISZE (Informatika- és Számítástechnika Tanárok Egyesülete) oktatója, úgy fogalmazott az interaktív tábla egy ügyes pedagógus kezében csodákra képes, alapvető feladata pedig az, hogy a gyermekek figyelmét minél inkább a tananyagra fókuszálja. A rendszer egyébként három fő technikai eszközből áll, a projektorból, a számítógépből és a táblából, negyedik fő részként pedig a pedagógus említhető meg, aki életet lehel a technikába.
- Az oktatáson részvevő tanárok megtanulják a tábla használatát, ezen kívül egy-két alapvető ismeretet adunk át, arra esetre, ha probléma adódik, miként hárítsák el. Végül pedig néhány praktikát és trükköt is megtanítunk, hogy igazán színessé és érdekessé tehessék az órákat - mondta. 
Az oktató nem rejtette véka alá, kezdetben nagyon sok készülést és munkát igényel a pedagógusoktól a tábla alkalmazása, később azonban könnyen használhatják a digitális tananyagokat. Az interaktív táblákhoz nagyon sok kész tananyag rendelkezésére áll már a tanároknak, de a pedagógusok maguk is készíthetnek saját prezentációkat, digitális tananyagokat. Szilágyi László szerint, az interaktív tábla kiválóan alkalmazható a gyermekek jutalmazására is – a tapasztalatok szerint ugyanis – a diákok nagyon szeretik a használatát. S míg régen büntetésből hívták ki a tanulót a krétatáblához, hogy ott dolgozzon, az interaktív tábla annyira felkelti a gyerekek érdeklődését, hogy a jutalmazás egy formájává válhat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!