Négy tanteremmel bővül az evangélikus iskola


2012-07-11 19:46:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Négy tanteremmel bővül az evangélikus iskola főképe
A Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola 11 éves. Az elmúlt időszakban sok elképzelés született az oktatási intézmény bővítéséről, terjeszkedéséről. Négy évvel ezelőtt egy fejlesztési koncepciót is készítettek erre vonatkozóan, amely a Lutheránus sziget elnevezést kapta. Ez egyfajta előretekintést is megfogalmazott.  A Pápai Evangélikus Egyházközség az elmúlt időszakban legfontosabb feladatának a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola bővítését tartotta. A sikeres pályázatról ma délelőtt tartott sajtótájékoztatót Polgárdi Sándor esperes.
- 2008 óta a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola nyolcosztályos oktatási intézményként működhet. Az elmúlt tanévben felvettük a kapcsolatot a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségével, az országos iroda igazgatójával és az illetékes dunántúli evangélikus püspökkel, hogy segítsenek megoldani ezt a problémát, mivel a tantermek hiánya nehézségeket okoz. A tavasz folyamán az akkori KIM-hez tartozó - ma Emberi Erőforrások Minisztériuma - egyházi és nemzetiségi civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Szászfalvi László kiírt egy ún. öt programalapú pályázati rendszert. Erre a Pápai Evangélikus Egyházközség mint fenntartó is pályázatot nyújtott be. Ezzel párhuzamosan a Magyarországi Evangélikus Egyház 2012. évi költségvetésében az Országos Presbitérium határozatával 18 millió forintos támogatási összeget különített el az iskola fejlesztésére, négy tanterem bővítésére. Az egyházközség presbitériuma korábban úgy döntött, hogy 35 millió forintot szán erre a célra, mind az oktatási intézmény megtakarításából, mind pedig az egyházközség tartalék keretéből - mondta az esperes.
-Tegnap kaptuk az államtitkár úrtól azt az írásbeli tájékoztatást, mely szerint a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola négy új tantermének kialakítására az előzetesen benyújtott kérelem alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi és Nemzetiségi Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága az „Egyházi oktatási programok támogatása” előirányzat terhére 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Örömünkre szolgált ez a hír, hiszen régi elképzeléseink valósulhatnak meg - tájékoztatta hírportálunkat Polgárdi Sándor.
- A Gáncs Attila építészmérnök által készített tanulmányterveket beadtuk a KÖH által kijelölt Műemléki Tanácsadó Testülethez, ahol ez jóváhagyásra került. Most adjuk be a tervdokumentációt, hogy az engedélyezési tervet, s majd a kiviteli tervet is jóváhagyja a hatóság.
A beruházás költségvetése 85 millió forint, amelyből négy tantermet, mosdóhelyiségeket, folyosókat és liftet alakítanak ki. A meglévő épület, amely jövőre lesz 100 esztendős, négy tantermet hordoz magában, ehhez fog csatlakozni az új épülettömb az Árok utca irányából.
Polgárdi Sándor végül elmondta azt is, a 2011-2012-es tanévet 189 diákkal zárta az iskola.
-Az oktatás a főépületben, az ahhoz csatlakozó helyiségekben és a korábban lelkészlakásként funkcionáló épületben zajlott. Az alapító okirat szerint intézményünkbe 224 tanulót lehet felvenni. Az elmúlt tanévben a Református Kollégium internátusának tanulószobájában a harmadik osztályosok tanultak - tudtuk meg az esperestől.
A munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek majd meg, több fázisban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!