Erdélyben jártak a Rügyecskék


2012-07-11 15:24:26  | cikk: mo  | 


Erdélyben jártak a Rügyecskék főképe
Eredeti környezetben, adatközlő zenészektől és táncosoktól, élőzenére szívhatták magukba a Tánc-Lánc AMI fiataljai Mezőség népművészetét, tánckultúráját. A Tánc-Lánc AMI minden évben igyekszik eljuttatni egy-egy csoportot Erdély szívébe, hogy a népzenei és néptáncos hagyományokat autentikus környezetben ismerjék meg a diákok, s mélyítsék el megszerzett tudásukat. Müller Anita érdeklődésünkre elmondta, a válaszúti, mezőségi népzene-és néptánctáborra a gyerekek hívták fel figyelmét, s ő pedig azonnal meg is kezdte az út szervezését. Július első hetében 14 fiatal táncos és Kovács Gyöngyi vezetésével 4 zenész vett részt a kimerítő, mégis rendkívül emlékezetes, maradandó élményeket nyújtó táborba.

A Kolozsvártól nem messze fekvő településen több mint 100 táncossal és zenésszel kóstolhattak bele a pápaiak Mezőség népi kultúrájába és hagyományaiba. A táborozók naphosszat táncoltak, autentikus környezetben, neves, ismert néptáncosokkal és zenészekkel fejleszthették tánc- és népdalismereteiket. A Tánc-Lánc igazgatója elmondta, a tábort Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő vezette. Az ő nevéhez fűződik Erdély legnagyobb néprajzi magángyűjteménye. A háromszintes épületben több ezer tárgy tekinthető meg a mezőségi, kalotaszegi és erdélyi hagyományos népi kultúrát bemutató termekben. Természetesen ezt sem hagyhatták figyelmen kívül a pápaiak.
Müller Anita hangsúlyozta, elmondhatatlan örömet okozott számukra, hogy a tábor ideje alatt folyamatosan élőzenére próbálhattak. Nem is akármilyen zenekarok húzták a talpalávalót, hiszen a táborban a Mezőségi Báré banda és a kalotaszegi Kodoba együttes biztosította a zenét a táncosoknak. Az edzőtábor végén gálaműsoron mutatták be elsajátított tudásukat a fiatalok, s külön kérésére még egy hazai koreográfiát is eltáncoltak: a Rügyecskék rábaközi táncokkal búcsúztak vendéglátóiktól.

Müller Anita megjegyezte azt is, a tábor szoros programrendjébe néhány kirándulás azért belefért. Szék községről sokat tanultak a fiatalok, így komoly elméleti tudás alapozta meg a látogatást a széki faluházban, majd fürödtek egy rendkívül magas sókoncentrációjú tóban a településtől néhány kilométerre és megtekintették a tordai sóbányát, amely még a felnőtt kísérőket is lenyűgözte – derült ki a beszámolóból.

A Tánc-Lánc vezetője leszögezte, az életre szóló élményekben gazdag utazás alkalmával teljesítményükért nagy dicséretben részesültek a pápaiak, mindenki tanúbizonyságot tett tehetségéről és kitartásáról. Müller Anita hozzátette, a táborzáró gálán – nagy büszkeségükre – a pápai zenészpalántákat a haladó csoportba sorolták a táborvezetők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!