A szárazság megviselte a szántóföldi növényeket – javában zajlik az aratás


2012-07-10 20:22:00  | cikk: HuHa  | 


A szárazság megviselte a szántóföldi növényeket – javában zajlik az aratás főképe
Kombájnok búgása töri meg a nyári forróságban békésen pihegő szántóföldek csendjét ezekben a hetekben. A gépmonstrumok szorgalmasan gyűjtik be az idei termést, melyből aztán kenyér vagy élelmiszeripari nyersanyag, állati takarmány vagy épp a következő évek termését biztosító vetőmag lesz.
A környék legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, az Agroprodukt Zrt. közel tízezer hektáron gazdálkodik, ebből négyezer-ötszáz hektárnyi területen nyári betakarítású szántóföldi növényt termeszt. Ezek elsősorban a szarvasmarha állomány takarmányozását biztosítják, de egyre jelentősebb a vetőmag előállítás is, az őszi búza egy részéből pedig kenyér lesz majd az értékesítés után. Az aratást idén szokatlanul korán, már június 15-én megkezdték, az első betakarított növény az őszi árpa volt.
-Csapadékszegény tél és száraz tavasz után kezdtük meg a betakarítást és ez változó mértékben, de az őszi és tavaszi vetésű növényeknél is károsodást okozott. Elsősorban az őszi árpán, az első betakarítású növényen láttuk ezt, jóval négy tonna alatt maradt a hektáronkénti hozam, ehhez nem vagyunk hozzászokva, hiszen gyakran öt tonna fölötti átlagtermést takarítottunk be. De sajnos valamennyi most aratandó növény megérezte ezt a csapadékhiányos időjárást – mondta el Pethő Zoltán, az Agroprodukt Zrt. növénytermesztési igazgatója. A cég 730 hektáron termesztett őszi árpát, a betakarított mennyiség csalódást okozott. Repcét ugyancsak több mint hétszáz hektárnyi területről takarítottak be, az olajipari, szabad elvirágzású fajtáknál két tonna fölötti mennyiséget regisztráltak, a hibrid repce vetőmag előállítás viszont nagyon megsínylette a virágzás körüli forróságot, így ott jóval kevesebb maggal számolhatnak. A Pápa melletti „öntéses, vízhatásos” szántóföldeken főként tavaszi árpát vetettek, ez a kultúra kedveli ezt a területet és még a legszárazabb időjárás mellett is elfogadható jó terméseket produkál. Idén 4,5-5 tonna körüli mennyiséget takarítanak be a kétszáz hektáros területen, s mindből vetőmag lesz.  Emellett rozst aratnak, ami ugyancsak szép hozamot ígér és már az őszi búzából is learattak több mint háromszáz hektárnyit.
-Ennek a termésátlaga négy tonna alatt van, és erre számítunk a végén is. Évekre visszamenően a gyenge adottságú területeken is a leggyakoribb, hogy 4,5 tonna körüli termésátlagot takarítunk be, de előfordult, hogy öt tonna feletti mennyiséggel számolhattunk. A területek egy részén vetőmagot állítunk elő, a búzatermés egy másik részét étkezési célra szeretnénk értékesíteni, így veszteséget nem fog okozni, de természetesen minden gazda rekord közeli terméseredményeket szeretne – magyarázta az igazgató. A búza betakarítását követően még tritikálét aratnak, ez a növény hosszan „megáll a lábán” és kibírja az aratás végéig, mely az előzetes számítások szerint tíz nap múlva lesz.
A mennyiség mellett változó mértékben minőségre is megsínylették a hosszú száraz időszakokat a növények. Az őszi búza ugyan minőségre extrém jónak mondható, ami összefüggésben van a száraz idővel és azzal, hogy a kártevők, betegségek kevésbé károsították, az őszi káposztarepce – főként a vetőmagellátásra termesztett fajta – viszont visszaesett a forróság miatt.
A területeken nyolc kombájnnal, szállító járművekkel és több tucat munkatárssal dolgoznak. Pethő Zoltán úgy fogalmazott, az aratás egyszerűbben szervezhető munkafolyamat, az ezt követő munkák sokkal több odafigyelést és szervezést igényelnek.
-A szalmának minden szálára szükség van, hiszen kevés termett belőle, és nagy a szarvasmarha állományunk. Aztán pedig a területek ápolásával, a tarlóhántással, a következő esztendő tervezésével, a talaj előkészítésével foglalkozunk, ami rendkívül fontos feladat.
Az Agroprodukt Zrt-nél egyébként –az eredményesség szempontjából - kiemelten fontos a vetőmag értékesítése, e területen komoly eredményeket ért el a vállalkozás, de minden évben meg kell dolgozni a sikerért. A vetőmag előállítás a takarmány és a kenyérgabona előállításnál sokkal nagyobb precizitást, fegyelmet, szaktudást és nagyon jól együttműködő csapatot igényel, hiszen a vetéstől a mag zsákba kerüléséig hosszú idő telik el, amit jól meg kell szervezni, a növénytermesztési igazgató szerint azonban a cég ehhez nagyon jó adottságokkal rendelkezik. A vetőmag esetében szinte már a vetésnél tudják, ki vásárolja majd meg a betakarított termést, az étkezési búza és a repce értékesítése azonban még ezek után történik. Pethő Zoltán úgy véli, a gazdák idén jó üzletre számíthatnak, az első betakarított terméseredmények komoly felhajtóerőt gyakoroltak az árakra, a kereslet is megfelelő, így az értékesítéssel várhatóan nem lesz gond, és a tavalyit meghaladó terményárakkal számolhatnak a mezőgazdasági termelők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!