Hatvan digitális tábla a pápai iskoláknak


2012-07-06 22:07:53  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Hatvan digitális tábla a pápai iskoláknak főképe
Ötvenegy millió forintot költhetett Pápa Város Önkormányzata a város fenntartásában működő iskolák fejlesztésére az informatikai eszközfejlesztést célzó pályázati kiíráson nyertes projektjének köszönhetően. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, a Weöres Sándor Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Tarczy Lajos Általános Iskola és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium részesült a beruházásból. A projekt 100 százalékos támogatási intenzitású, a teljes költségvetés ötvenhét millió forintot tesz ki, aminek  jelentős részét, ötvenegy millió forintot költhetett az önkormányzat az informatikai eszközök beszerzésére. A projekt részleteit Boros Katalin projektmenedzsertől tudtuk meg.
-Azt tudni kell, hogy ezt a pályázatot széles körben digitális tábla pályázatként ismerik, pedig ennél sokkal többet jelent, hiszen a hatvan darab digitális tábla mellett 159 tanulói PC állomást is tartalmaz a projekt, ami azt jelenti, hogy ennyi vadonatúj, programmal telepített számítógépet is tudtunk vásárolni.
Emellett azokba az intézményekbe ahol SNI-s tanulók is vannak, személyre szabott SNI csomagot is beszereztek és az egyik intézménybe egy szerver és a hozzá tartozó szoftver is a fejlesztés részét képezte.
-Ezeken túl valamennyi intézmény részére tudtunk vásárolni egy Wi-Fi csomagot, ami azt jelenti, hogy minden iskolában megvalósítható a vezeték nélküli internet hálózat – mondta el a projekt menedzsere, hozzátéve, a beszerzett eszközök meghatározásánál – a pályázati kiírást figyelembe véve – felmérték az oktatási intézmények igényeit és szükségleteit.
A projektnek egyébként egy képzési része is van, melynek során minden érintett iskola teljes nevelőtestülete elsajátítja az új eszközök használatát, így valamennyi tanórát érdekesebbé, színesebbé tehetnek majd a pedagógusok az új eszközök segítségével, elmélyítve a diákok tudását egy-egy témában. Az új informatikai eszközök már megérkeztek az iskolákba, a továbbképzések pedig a következő napokban lezajlanak.
Természetesen a város iskolái lehetőségeikhez képest korábban is megpróbáltak ilyen eszközöket vásárolni, de ekkora nagyságrendben még soha nem volt lehetőség a fejlesztésre. Így van ez a Tarczy Lajos Általános Iskolában is, ahol három interaktív táblával eddig is dolgoztak a pedagógusok és a diákok, most pedig tizenegy új táblával és huszonkét asztali számítógéppel, valamint két laptoppal gazdagodott az intézmény a projektnek köszönhetően.
-Az említettek mellett két WI-FI beltéri egységet és egy szavazócsomagot is kapott iskolánk – tette teljessé az eszközök felsorolását Venczel Csaba. Az igazgató úgy fogalmazott, könnyű volt megtalálni az új eszközök helyét, négy digitális tábla a kéttannyelvű tagozat osztálytermeiben kapott helyet, a többit pedig a normál tantervű osztálytermekbe és az informatika tagozatos osztályok termeiben szerelték fel. Arra a kérdésre, hogy mely tantárgyak oktatásához tudják majd használni az új táblákat, Venczel Csaba úgy válaszolt, könnyebb lenne azt meghatározni, hogy melyik tantárgyakhoz nem használhatók ezek az eszközök.
-Bármely tanítási órán alkalmazhatók az eszközök. Ahol a szemléltetés szükséges, ahol a gyermekek interaktív módon a tanárral és géppel együttműködve tudnak feladatokat megoldani vagy gyakorolni, ott nagy hasznát vesszük az interaktív tábláknak. Ma már rendkívül sok, jól felépített digitális tananyag áll rendelkezésre, amiket a pedagógusok beépíthetnek az órák menetébe.
Az igazgató úgy fogalmazott, nem cél az, hogy valamennyi órára ráerőszakolja a pedagógus az interaktív tábla használatát, de úgy véli, a pedagógusok szívesen kihasználják majd a lehetőséget.
A Tarczy iskolában huszonnégy tanulócsoportban kezdődik meg szeptemberben a tanév, az európai uniós támogatású beruházásnak köszönhetően a tantermek több mint a felében már digitális táblák segítik majd az oktatást és a tanulást, és egy újabb tantermet tudnak felszerelni – a meglévő négy számítógépes terem mellett – a huszonkét új számítógéppel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!