Semmelweis-napi ünnepség a kórházban


2012-07-06 21:08:24  | cikk: Babos Petra  | 


Semmelweis-napi ünnepség a kórházban főképe
Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője” 1818. július 1-jén született, ehhez a dátumhoz kapcsolódik a hazai egészségügy legnagyobb ünnepe. A pápai Gróf Esterházy kórházban minden évben ünnepséget szerveznek ez alkalomból. A ma délutáni rendezvényen részt vett dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, dr. Varga Gábor, a Nyugat-Dunántúli Térségi Egészségszervezési Központ igazgatója, Somlai Józsefné, a Magyar Államkincstár igazgatója, Gergely Anita, az OTH képviselője és Szabadi János, a GEKSZ Alapítványtól.
Az ünnepségen dr. Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte a megjelenteket.
- Nem szabad elfelejteni azt, hogy 255 éve kezdődött meg a gyógyítás Pápán. Az ünnep igazán az által lesz teljes, hogy minden dolgozó tesz hozzá a maga tudása szerint. Az intézet állandóan fejlődött, mára már közel 300 ágyas betegellátó intézménnyé váltunk. Július 1-től viszont sok új változáson megy keresztül az egészségügyi ellátó rendszer, van olyan kórház, ahol az aktív betegellátás megszűnik, de szerencsére a pápai kórházat nem érinti ez a drasztikus változás. Köszönjünk az önök lelkiismeretes munkáját ebben a nehéz anyagi helyzetben is, amit ezen a napon ünnepelünk - fogalmazott a főigazgató.
Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, az egészségügyet és a közigazgatást az köti össze, hogy ugyanaz a pápai polgár, aki bemegy az önkormányzathoz, vagy aki a kórházban betegként jelenik meg, az egyaránt nem érezheti az új jogszabályi változások mértékét.
- Biztos vagyok abban, hogy a kórházban dolgozók a július 1-től életbe lépő változások után is ugyanúgy fogják ellátni a betegeket, mint eddig. Ez az első év, hogy nem fenntartóként szólok önökhöz, hanem mint a várost képviselő önkormányzati tisztségviselő. A jövőt illetően, bár nem leszünk fenntartók, de továbbra is annak a szervezetnek a képviselői leszünk, önök pedig a tagjai, amelynek a felelőssége az egészségügyi ellátás minőségével, színvonalával, feltételrendszerével kapcsolatban igazából véve nem fog megváltozni. A város továbbra is felelőse lesz ennek a területnek, és mi szeretnénk a jelét is mutatni majd annak, hogy ezt a felelősséget érezzük – emelte ki a városvezető, majd gratulált dr. Vörös Ibolyának, aki több évtizeden át végzett kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjban részesült nemrégiben. Az Emberi Erőforrások Miniszterének Díszoklevele elismerésben részesült még Dr. Szabó Lajos,  a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő röntgen osztályának radiológus főorvosa, illetve Dr. Wiesner Katalin, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő szemészeti osztályának szemész főorvosa is.
Dr. Varga Gábor, a Nyugat-Dunántúli Térségi Egészségszervezési Központ igazgatója, volt pápai diák köszöntőjében elmondta, hogy rendkívül nagy örömmel tölti el, hogy Pápán az egészségügyi ellátás funkciója nem változik.
- Bízom abban, hogy az az ellátórendszeri szerep, amit Pápa kap a térségben, az a betegellátás szempontjából és a térségi kihívások szempontjából is egy jó lépés lesz. Úgy gondolom, hogy Dunántúl Athénje az egyik jó bölcsője annak az egészségügyi kultúrának, amit a 255 éves múlt biztosít. Az állandó rivalizálások mellett a Bakonyalja és a Kisalföld déli részét képviselő terület a jövőben is megkapja azt az autonómiát, támogatást, amit ebben a térségben a lakosságnak meg kell adni – mondta, hozzátéve - aki ma Magyarországon az egészségügyben munkát vállal, az missziót is vállal ezzel a bérrendszerrel.
Ezt követően dr. Szücs Ildikó, a krónikus osztály osztályvezető főorvosa emlékezett meg Semmelweis Ignác magyar orvosról, az „anyák megmentőjéről”, korszakalkotó szakmai múltjáról és életéről.
 A Semmelweis nap alkalmából Gróf Esterházy Díj kitüntetésben részesült Vargáné Maurer Ilona ápolási igazgató, dr. Szabó Éva adjunktus pedig főorvosi kinevezést kapott. Főigazgatói dicséretben részesültek azok a dolgozók, akik az elmúlt évek során kiemelkedő tevékenységet folytattak a gyógyításban, a betegápolás és a betegellátás területén, s szakmai munkájukat igényesség, alaposság, jó szervezőkészség jellemzi. Ők név szerint: dr. Böcskei Gyöngyi, dr. Halász László, Bakné Farkas Marianna, Brunner Lászlóné, Glied-Berke Árpád, Harsányi Attila, Horváth Jánosné, Klauz Györgyné, Kolzsváriné Mórocz Paula, Kovács Károlyné, Kovács Lászlóné, Nedvesi Gyuláné, Pethő Lászlóné, Schandl Károlyné, Simon Gáborné, Varga Istvánné.
Az ünnepség végén a jubiláló dolgozóknak köszönték meg eddigi kitartó munkájukat, majd a Munkácsy Zenestúdió színvonalas produkciójával zárult a program.

Képek:

25 éves jubilálók: Antal Tamásné, Bencz Tiborné, dr Balogh Mihály, Farkas Sándorné, Fülöp Lajosné, Nagy Albert Károlyné, Németh Csilla, Póczi Andrea, Pozsgai Sándorné, Takácsné Szabó Katalin, Vargáné Maurer Ilona.
30 éves jubilálók: Dancsné Varga Ildikó, dr. Oláh László, Hajdú Sándorné, Hajdúné Fuchs Zsófia, Horváth Lászlóné, Jankó Martina, Kiszlingerné Szecsődi Teréz, Mocsán Magdolna, Nagyné Mátyás Anikó.
40 éves jubilálók: Bakné Farkas Mariann, Banai Zoltán, Palatin Veronika, Patkó Gézáné, Vidáné M. Mária.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!