MSZP: Bizonytalanság, kapkodás és következetlenség a kórházban


2012-07-06 21:00:52  | cikk: mo  | 


MSZP: Bizonytalanság, kapkodás és következetlenség a kórházban főképe
A lakosság bizonytalan, mivel nem kapott megfelelő tájékoztatást a pápai kórházat érintő, július 1-jén életbe lépett változásokról – fogalmazott Szirbek Rita mai sajtótájékoztatóján. A szocialista önkormányzati képviselő a május végi testületi ülésen kérdéseket intézett a polgármesterhez, majd 10 kérdéses interpellációt nyújtott be a témával kapcsolatban, melyre írásban kérte a választ. Szirbek Rita nehezményezte, hogy a polgármester írásban nem válaszolt felvetéseire, és kifogásolta Áldozó Tamás előadásmódját a június végi testületi ülés keretében történő válaszadás kapcsán.
- Aggodalomra ad okot például, hogy a háziorvosok június 29-én kapták kézhez azt a modellt, amely alapján továbbirányíthatják betegeiket. Egynapos sebészet keretében működik az urológia és a szemészet. Aktív ágyak szűnnek meg a szülészeten, a belgyógyászaton és a gyermekgyógyászat vonatkozásában, tájékoztatás hiányában a számok nem állnak rendelkezésemre – fogalmazott a képviselő.
A politikus felsorolta azokat a területeket, melyek esetében a betegnek más településen működő intézményt kell felkeresnie: ilyen az érsebészet, a gyermekszemészet, a kardiológia, gasztroenteorológiai utókezelés és a súlyos balesetet szenvedett gyermekek rehabilitációja.
Szirbek Rita nehezményezte azt is, hogy a városvezetés nem tájékoztatta a lakosságot megfelelően arról, hogy a kórház állami kézbe vételét követően életbe lépett változásokból milyen hátrányuk származhat és miként terheli pénztárcájukat egy másik intézménybe történő elutazás.
- Nehezményeztem azt is, hogy a polgármester nem tájékoztatta a pápaiakat arról, hogy a kórház államosítása ingatlanvagyon-vesztéssel jár, amely kb. 1 milliárd forintnak megfelelő összeg, és ezért a város az államtól semmiféle kártérítést nem fog kapni – tette hozzá a politikus.
Az önkormányzati képviselő hiányolta a hálapénzzel kapcsolatos tájékoztatást a kórház részéről, és problémásnak ítéli, hogy párhuzamosan működnek a régi és az új betegutak. Hozzátette, időzített bombaként ketyeg az egészségügyben a 62 éves korhatárt elérő orvosok nyugdíjazására vonatkozó törvény elfogadása. A statisztika szerint ez országosan 5000 orvost érint – hangsúlyozta a politikus, majd hozzátette – tudomása szerint Pápán is dolgoznak ilyen életkorú orvosok. Szirbek Rita aggályát fejezte ki a tekintetben is, hogy a gyógyító-megelőző kasszából 30 milliárd forint forráskivonást terveznek a béremelések fedezésére. A képviselő nehezményezte az intézményekben meghatározott teljesítmény-volumen korlát újraértékelését, a jövő évi költségvetésben a gyógyszerkasszából elvonásra kerülő 100 milliárd forintot és a szeptemberben életbe lépő minimum feltételeket szabályozó rendelkezést. Szirbek Rita bírálta a munka törvénykönyve egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályozásait, így például a fizetett szabadnapok elszámolását, az átlagszabadság 20 napra történő csökkentését, illetve azt, hogy az orvosok más intézménybe vezényelhetők, és kéthetente egy alkalommal 12 munkaórára térítésmentesen kötelezhetők.

Grőber Attila a fogorvosi ügyelet megszűnésével egészítette ki a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzottakat. A szocialista politikus megjegyezte azt is, múlt hét pénteki sajtótájékoztatójukon arra kérték a velük szimpatizálókat és az Orbán-kormány konzultációs törekvéseivel nem szimpatizálókat, hogy a számukra kiküldött konzultációs kérdőíveket dobják be a pártiroda postaládájába újrahasznosítás céljából. Grőber Attila hozzátette július végéig gyűjtik a leveleket, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!