Kétszázhúsz méter hosszú virágsáv védi a Várkertet a parkoló járművektől


2012-07-05 19:49:00  | cikk: HuHa  | 


Kétszázhúsz méter hosszú virágsáv védi a Várkertet a parkoló járművektől főképe
Tegnap óta kétszázhúsz méter hosszan színes virágok szegélyezik a Várkert út, Várkert felőli oldalának járda melletti területét. A Perutz Stadion és a Városi Sportcsarnok vonalában kialakított virágszegély azonban elsősorban nem esztétikai célokat szolgál, hanem a Várkertnek a stadion felőli zöld felületét hivatott védeni. A nagyobb rendezvények idején ugyanis a gépjárművezetők nagy része parkolónak használta a Várkert úttal párhuzamosan futó járdán túli területet – szabálytalanul, hiszen az önkormányzat kezelésében lévő területen nem volt engedélyezve a parkolás. A Várkert úton és a város más zöld közterületein előforduló hasonló esetek megszüntetésére, az önkormányzat tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak nyilvánította a „zöldfelületre a zöldfelület tulajdonosának vagy kezelőjének engedélye nélkül járművel ráhajt, vagy ott várakozik” cselekményt. Az áprilisban elfogadott rendelet egyébként több tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást is megfogalmaz és százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal rendel büntetni. A rendelet hatályba lépése óta idáig tartott a türelmi idő, mostantól azonban szigorúan büntetik a Várkert gyepén engedély nélkül parkolókat. A most kialakított virágos sávnak az a célja, hogy „barátságosan” figyelmeztesse a járművezetőket arra, hogy a Várkert út melletti füves területen nem lehet parkolni.
-A város zöld területeit kiemelten védendő értékké nyilvánítottuk, s minden olyan magatartást, ami ezt a kiemelten védendő értéket veszélyezteti – köztük a zöld területen való parkolást – kirívóan közösségellenes magatartásnak minősítettük. Korábban jellemző volt, hogy főleg a sportesemények idején az autók itt parkoltak, mi pedig ezt az állapotot szeretnénk megszüntetni – magyarázta dr. Áldozó Tamás. A polgármester hozzátette, azért, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy itt nem szabad parkolni, egy hosszú virágágyást alakítottak ki, ami elválasztja az útestet szegélyező járdát a védendő területtől, hamarosan pedig tábla is jelezni fogja a parkolás és a járművel való felhajtás tiltását.
-Nem lesz tolerancia azokkal szemben, akik áthajtanak a járdán és a virágágyáson, hogy ott benn parkoljanak le, hiszen már nem mondható, hogy nem tudtam, nem láttam, nem vettem észre a parkolás tiltását – figyelmeztetett a polgármester, megerősítve, a rendelet szerint a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság és százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Dr. Áldozó Tamás azt is hozzátette, a Várkert úti virágosítás ötletet ad azoknak az ingatlantulajdonosoknak a problémájára, akik gyakran panaszkodnak arról, hogy az ingatlanjaik előtti zöld területekre járművek parkolnak, ugyanakkor ezt kövekkel és egyéb biztonságot veszélyeztető megoldásokkal nem akadályozhatják meg.  
-Ezzel a virágos sávval mi most egy példát mutatunk nekik is, hogy hasonló kertészeti megoldásokkal határozottan fel lehet hívni a figyelmet a védendő és parkolóként nem használható zöld felületekre – fogalmazott.
A Várkert út menti járdát szegélyező új virágágyás kétszázhúsz méter hosszú, egy méter széles és többfajta egynyári virág díszíti, többek között büdöske, petúnia és záporvirág – tudtuk meg Buics Lajostól, a Városgondnokság kommunális csoportvezetőjétől.
-A virágágyást közvetlenül a járda várkerti oldalán alakítottuk ki és csupán három helyen szakítottuk meg, a gyalogjárdák nyomvonalában. Először a talajcserét kellett elvégeznünk a teljes szakaszon, hogy a virágoknak megfelelő termőföldje legyen, aztán egy napon át öntöztük a területet, hogy beültethetővé váljon és tegnap illetve ma zajlott a növények beültetése – mondta el érdeklődésünkre. A virágosítás mellett egyébként a következő napoktól már tábla is jelzi majd, hogy a zöld területre nem szabad ráhajtani.
A Várkert út mentén, az Esterházy-kastély parkjának területét képező zöldfelületre tehát tilos ráhajtani és tilos ott parkolni. A gépjárművekkel való várakozásra a sportcsarnok és a stadion előtt kialakított parkolók, a Várkertfürdőhöz tartozó parkolók és a Gróf út mentén lévő parkolók szolgálnak, és többszáz járműnek biztosítanak helyet. Ez utóbbi három is csupán száz-kétszáz méterre van a sportlétesítményektől, eddig mégis kihasználatlanul – szinte üresen – álltak a nagyobb tömeget vonzó rendezvények idején is, nem úgy, mint a Várkert út menti füves terület.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!