Huszokét iskola, száznál több foglalkozás – az iskolák egyre inkább igénylik az „iskola rendőre” programot


2012-07-04 20:07:08  | cikk: HuHa  | 


Évek óta tart már a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén is az „iskola rendőre” program, mely elsősorban közlekedésbiztonsági célokat szolgál az illetékességi terület általános iskoláiban. A 2011/2012-es tanévben sikeresen hajtották végre az ehhez kapcsolódó feladatokat az iskolák rendőrei és az intézmények is egyre inkább fontosnak tartják a programot – értékelte a tanévet Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, aki maga is tevékenykedik iskolarendőrként.
-Az iskolarendőri feladatokat a beosztásunkból adódó szolgálati feladatok mellett végezzük el kollégáimmal. Illetékességi területünkön huszonkét általános iskola működik és mindegyiknek van iskolarendőre, és valamennyien önként vállaltuk a feladatot. A rendőrök kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy a rendőrnek közvetlen kapcsolata legyen az adott településsel és az iskolával, így főleg a körzeti megbízottak látják el az „iskola rendőre” programmal kapcsolatos munkát. Mivel azonban Pápán több oktatási intézmény van, mint ahány körzeti megbízott szolgál, ezért más szolgálati területekről is választottunk iskolarendőröket – mondta el az alezredes. Az iskolarendőrök nem kis feladatot vállaltak magukra, hiszen gyermekekkel kell foglalkozniuk, amihez szükséges a jó kommunikációs készség, a pedagógiai érzék és a magas szintű szakmai tudás, amit a gyermekek számára érthető módon, korosztályuknak megfelelő tartalommal tudnak továbbadni.
-Fontos, hogy az iskolarendőr szeresse a gyerekeket, barátságos legyen, tudjon beszélgetni és bánni a különböző életkorú gyermekekkel. Emellett az is lényeges, hogy az órát érdekessé tegye, a gyerekeket motiválja, és játékos formában adja elő azokat a tudnivalókat, amiket meg szeretnénk tanítani nekik – sorolta Császárné Elek Veronika.
Az „iskola rendőre” program szeptemberben az iskolakezdési kampánnyal kezdődött. A kapitányság munkatársai meghatározták azokat az iskolákat, melyek forgalmas utak mellett helyezkednek el, és ezekhez forgalomsegítő szolgálatot szerveztek a tanítás kezdetére és végére. Ebben a feladatban a rendőröket a polgárőrök és a közterület felügyelők is segítették.
-Már szeptemberben megkezdődtek a közlekedésbiztonsági iskolai tanórák, melyekkel főleg az első osztályosokat céloztuk meg, hiszen ők az óvodából kikerülve új útvonalon, más közlekedési körülmények között kellett, hogy közlekedjenek és szerettünk volna segíteni nekik a biztonságos közlekedés szabályainak elsajátításában. A közlekedésbiztonsági tanórákat azonban nemcsak a legkisebbeknek, hanem a felsőbb évfolyamos diákoknak is megtartottuk.
A tanév elején folytatódott az előző tavasszal megkezdett Szuperbringa akció, melynek keretében a gyerekek bevihették az iskolába a kerékpárjukat, amiket a közlekedési felügyelet munkatársai megvizsgáltak, a biztonságos közlekedésre alkalmas és az előírásoknak megfelelő tartozékokkal felszerelt bicikliket pedig Szuperbringa matricával látták el. Magát a Szuperbringa tanfolyamot - amit saját pedagógus szakreferens közreműködésével vállalhatott fel az iskola - három intézményben indították el. A tanév során aztán számos iskolai tanórát és foglalkozást tartottak az intézményekben az iskolák rendőrei. Elsősorban közlekedésbiztonsági témában, de az iskolák igényeinek eleget téve, bűn- és drogmegelőzési témában is.
-A drogprevenciós előadások mellett sok esetben tartottunk előadást arról, hogy melyek azok a bűncselekmények, amik az ő korosztályukra jellemzők és miként tudják elkerülni, hogy áldozattá netán elkövetővé váljanak. Slágertémának bizonyult az internet veszélyeivel kapcsolatos témakör, hiszen a gyerekek egyre több időt töltenek a számítógép előtt és a játékok mellett a közösségi portálokat is használják, így nagy a veszélye, hogy áldozatokká válnak, vagy óhatatlanul bűncselekményt követnek el. Több olyan iskola is volt, ahol az iskola rendőre minden évfolyamhoz eljutott és szinte minden témáról beszélgetett a gyerekekkel – ismertette a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Az oktató előadások mellett több iskolarendőr bekapcsolódott az intézmények szabadidős tevékenységébe is, így az iskolai gyermeknapok programját, a diáknapokat is színesítették rendőrséggel kapcsolatos programelemek, a kapitányság pedig egy egyedülálló rendezvényt is kitalált. A „Közlekedésbiztonsági nap” elnevezésű, tanév végi, egész délelőttön át tartó, az éves munkát lezáró program számos érdekességet kínált a diákoknak, így például rendőrautó- és eszközbemutatót, KRESZ totót, játékos foglalkozásokat és különböző előadásokat. Ezt az idei tanév végén három oktatási intézményben tudták megtartani a kapitányság munkatársai. A program nagy sikert aratott mind a diákok, mind a tanárok között.
Az „iskola rendőre” program iránt egyébként egyre nagyobb az érdeklődés az intézmények részéről, ami köszönhető annak az ifjúságvédelmi konzultációnak is, melyet még szeptemberben tartottak az intézményvezetők és pedagógusok számára, hogy megismertessék őket a program elemeivel és azokkal a témákkal – például a rendőrségi hatáskörbe tartozó cselekményekkel, az iskolai agresszió kezelésével - melyekkel az iskolák az iskolarendőrökhöz fordulhatnak.  Az elmúlt tanévben sikeresnek bizonyult „iskola rendőre” program szeptembertől folytatódik az illetékességi terület általános iskoláiban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!