Nem okozott kárt a hajnali zivatar - marad a kánikula


2012-07-04 08:05:22  | cikk: mo  | 


Ma hajnalban jó eséllyel szellőztethettük ki szobáinkat, hiszen a frissítő légáramlatokat hozó zivatar, ha csak néhány órára is, de enyhítette a forróságot térségünkben. Bár még tart a kánikula, sőt az országos tisztifőorvos július 9-ig, azaz hétfőig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztatást az ország egész területén, Pápán és a kistérségben a mai napon várhatóan 33 fok alatt marad a hőmérő higanyszála.

Csillag István, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, a ma hajnali zivatar nem okozott problémát a városban, jelentős káreset nem volt. A tűzoltók az elmúlt napokban folyamatosan locsolták a főbb közlekedési útvonalakat,s ezt a feladatot továbbra is végzik – tudtuk meg a kirendeltség-vezetőtől.

Sokkal több munkát jelent a kánikula a mentősöknek. A hőség majdnem minden második 60 év feletti ember szervezetét nagyon megterheli, de az egészséges, fiatalabb emberekre is komoly veszélyt jelenthet, ha nem figyelnek oda magukra, és nem tartják be az ilyenkor szokásos íratlan szabályokat. A nagy hőség többek között szív- és érrendszeri- valamint reumás panaszokat, migrént és görcsöket okozhat. A Pápai Mentőállomás vezetője elmondta, kivonulásaik száma körülbelül 15-20 százalékkal nőtt az utóbbi egy-két hétben.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hét közepétől a napos idő mellett főként nyugaton lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott előfordulnak záporok, illetve felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért zivatarok. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül. Ezenkívül erős vagy viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 33 és 38 fok között, a Nyugat-Dunántúlon 33 fok alatt valószínű.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!