„Be van az én szűröm ujja kötve...”


2009-12-17 08:26:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„Be van az én szűröm ujja kötve...” főképe
Elkészült a könyv. A könyv egy olyan témáról, amelyet eddig még senki sem dolgozott fel. A könyv, mely párját ritkítja a világon. Németh Annamária a bakonyi szűr és mestere, Zalai Károly, Karcsi bácsi életét, munkásságát dolgozza fel most megjelent kötetében, melynek címe: „Be van az én szűröm ujja kötve...”.

- Honnan kapta  az ötletet, hogy ezt a hatalmas és feldolgozatlan témát megörökítse?

- Kötődésem a hagyományokhoz és főleg a néptánchoz szorosan kapcsolódik, hiszen végigkísérték az egész életemet. Tízéves korom óta táncolok a Jókai Mór Művelődési Központ Vadvirág Néptáncegyüttesében, és a munkámat is ennek köszönhetem, tehát a népi kultúrával szorosan összefonódott az életem. 2005-ben államvizsgáztam a győri Apáczai Csere János Főiskolán és szakdolgozatomban ezt a témát, a bakonyi szűrt és Karcsi bácsi szűrkészítő mester munkásságát dolgoztam fel. Dr. Barsi Ernő néprajzkutató volt a konzulensem, és ő azt javasolta, hogy adjam ki könyv formájában is. A konzulensem megtette a következő lépéseket, elvitte egy győri nyomdába és idén, 2009.májusában felhívott a nyomda, hogy nagyon szívesen kiadná a szakdolgozatomat könyv formájában, de én már tavaly decemberben nekiálltam a témát kibővíteni Karcsi bácsival közösen. Nem tudtuk, hogy mennyi anyag gyűlt össze, mert így sokkal nehezebb volt dolgozni, kibővíteni a már meglévőt, mintha egy új anyaghoz kezdtem volna hozzá. Körülbelül tíz hónap alatt készült el a könyv. Végül kaptunk biztatást a bakonyjákói és a Pápai Önkormányzattól, hogy támogatnák a könyv kiadását.

 - Miről szól a könyv?

 - A bakonyjákói cifraszűr szabó vitéz Zalai Károly életéről és munkásságáról, hogyan zajlik egy napja a szabónak, milyen technológiával és mennyi idő alatt készül el egy szűr, a pontos előkészítésről és a darabok összeillesztéséről is szól. Karcsi bácsi saját bevallása szerint: „A pénz, csak egy szükséges rossz! Ő inkább az elismerésekért, mint a pénzért dolgozik!  Továbbá szerepel benne egy rész a bakonyi világról, Sobri Jóskáról, Milfajt Ferkóról, Savanyú Jóskáról, illetve vannak benne a betyárvilághoz és a szűrhöz kapcsolódó népdalok is. 

Sok már érdekesség között láthatjuk a könyvben az Orbán Viktornak, II. János Pál pápának készített cifraszűröket, melyeket a szabó készített. A könyvben szereplő illusztrációk közt Karcsi bácsi fényképei szerepelnek kiegészítve Annamari saját fotóival, de láthatunk térképeket is, hogy hová, merre jutottak el a szűrszabó által készített darabok. A könyvben feldolgozott témáról sok szakirodalom nincs, ezért is különleges, hiszen az írónő a munkájával az élőszót, az élő hagyományt örökítette meg az utókor számára. Különösen érdekes - ami a cifraszűr szabó kedvence is egyben- a Szűrök mitológiája című fejezet, melyet eddig még senki sem dolgozott fel. A borítón egy szűrminta és a hátoldalán két képeslap található, melyek szorosan kapcsolódnak a keresztény hithez, a valláshoz, mivel Karcsi bácsi a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja és mélyen vallásos ember.

Az írónő a könyvet elsősorban iskoláknak szánta, de remélhetőleg nemsokára a könyvesboltok polcain is találkozhatunk a kiváló művel. Németh Annamária tolla nem fogyott ki, a következő téma, melyet a bakonyjákói önkormányzat kérésére dolgoz fel, a jákói malmok és a bakonyi betyárvilág megismertetése lesz.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!