Nyílt nap a reptéren - testközelben a C 17-es


2012-07-01 20:13:36  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Nyílt nap a reptéren - testközelben a C 17-es  főképe
Idén ünnepli 75 éves fennállását Pápán a katonai bázisrepülőtér és a katonai repülés. Ebből az alkalomból háromnapos rendezvénysorozat várta az érdeklődőket a hétvégén. A repülőtér területére civileknek ritkán van esélye bejutni, ma azonban kitárult az MH Pápa Bázisrepülőtér kapuja, kicsik és nagyok egyaránt bekukkanthattak egy katonai repülőtér kulisszái mögé. S mivel ez ritkán fordul elő, nagyon sok ember volt ma kíváncsi a létesítmény életére. Csak délelőtt közel 8000 ember, délután pedig 5000 ember látogatott ki a végtelen kifutókra - tudtuk meg Magasy Zsolt alezredestől.
- 75 éves a katonai repülés Pápán. Erről az eseményről szerettünk volna méltóképpen megemlékezni, így háromnapos rendezvénysorozattal vártuk a hétvégén az érdeklődőket. Ma nyílt napot tartottunk, és úgy vélem nagyon jól sikerült mindhárom napunk. Gyakorlatilag tíz éve nem volt nyílt nap a reptéren. A mai napot azért rendeztük meg, hogy a város lakossága meg tudja nézni, milyen technikai eszközöket használtunk régen és most. Nagyon sokszor elrepül a C17-es a város felett, és nagyon sokan kíváncsiak voltak rá, hogy milyen belül. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a civilek lássák, milyen kötelezettségekkel jár az, ha valaki katonaruhát visel. Ismerjék meg az életünket, a hétköznapjainkat és azt, hogy mivel foglalkozunk. Tulajdonképpen erről szólt a mai nap - mondta el érdeklődésünkre az MH PBRT megbízott parancsnoka.
Kétségkívül a C17-es volt a legnagyobb szenzáció a nyílt napon, két okból is. Már az érkezése is óriásira sikerült. A gép ugyanis alapfeladatából fakadóan ma délben érkezett meg Eindhovenből Pápára, és a nap tiszteletére pár áthúzást is bemutatott. Bravúros leszállását követően pedig meg lehetett tekinteni a gép belsejét is.
A délelőtt folyamán Kosiczky Attila tábornok, Sersztnyev György nyugdíjas pilóta valamint Farkas Bertalan tartott élménybeszámolót és egyben repüléstörténeti előadást a nagysátorban, ahol a 75 éves katonai repülést bemutató kiállítás is helyet kapott.
Üzemanyag töltő gépek, reptér-karbantartó speciális gépjárművek, repülést kiszolgáló járművek, mint a légtelenítő, a daru és a targonca statikus bemutatója mellett a sátrak árnyában hagyományőrzők mutatták be az elmúlt korok fegyvereit, relikviáit, korabeli katonai felszereléseit, de lehetett ólomkatonát önteni, a középkori bajvívást vagy akár a MiG 29 szimulátorban a repülést kipróbálni. A bátrabbak a különböző korokból származó hatástalanított fegyvereket ki is próbálhatták, de azokat szét is lehetett szerelni, vagy éppen összerakni.
A délután során a repülőtérrel, s annak életével kapcsolatos bemutatókat tekinthettek meg az érdeklődők. A reptéren szolgálatot teljesítő kutyákkal az őrkutya-vezetői század tartott lebilincselő bemutatót, a Reptéri Tűzoltó Szolgálat szakemberei pedig a reptéri tűzoltóautókból, a Pantherekből óránként hideg vízzel frissítették fel a betonon sétáló embereket.
A C17-es mellett egy AN 26-os kecskeméti repülőgép parkolt. Emellett az érdeklődők olyan katonai légi járműveket láthattak vagy akár érinthettek meg, mint a Mi-24 helikopter Szolnokról, Mi-8/17 helikopter és a régen Pápán szolgáló, legendás MiG-21-es vadászgép. A háttérben különböző kisebb civil repülőgépek és különböző haditechnikai eszközök, mint a győri Mistral indítóállvány, tűzszerész felszerelések, kézifegyverek, tűzoltóeszközök kaptak helyet a betonon.
Mindig nagyon érdekelték a hatalmas gépek a bakonynánási Kovács Attilát, aki bár Mezőtúron volt katona, egy barátja miatt gyakran megfordult a pápai bázisreptéren.
- Még csak most jöttünk, de a tűzoltóautó frisstője rendkívül jól esett. A családommal érkeztem és már megnéztük a lövészeti bemutatót, most pedig a gépeket nézzük. Jó, hogy a mai napon egy kicsit beletekintést nyerhetünk a katonaság életébe.
Varjú Andrást a kedvese robbantotta ki a számítógép elől a nyílt napra. Mint mondta, a páncélos gépek, fegyverek mellett a repülőgépek is nagyon tetszettek neki.
- Felültem az egyik helikopterbe és nagyon jó érzés volt - mondta el kérdésünkre a fiatalember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!