A közvéleménynek joga van ismernie a közvéleményt - Závecz Tiborral Grőber Attila beszélgetett


2012-06-29 21:59:18  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A közvéleménynek joga van ismernie a közvéleményt -  Závecz Tiborral Grőber Attila beszélgetett főképe
Závecz Tiborral, a Szonda Ipsos igazgatójával beszélgetett ma este Grőber Attila ügyvivő a Petőfi Asztaltársaság összejövetelén. A közvélemény kutató elsősorban szakmájáról beszélt a civil szervezet tagjainak. Mint mondta, szeretné közel hozni a közönséghez a közvélemény-kutatásokat, megismertetni velük ezt a hétköznapi, egyszerű módszert.
- Közös érdek, hogy a közvélemény kutatásból származó információk napvilágra kerüljenek. Mi a legjobb igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy minél több információt kapjon a közvélemény. Van egy alapelvem: a közvéleménynek joga van ismernie a közvéleményt. Ezen az úton haladunk, tehát szeretném azt a misztifikációt, amely néha övezi a kutatásokat, eloszlatni. Ez egy nagyon jó tudományos módszer arra, hogy tisztában legyünk önmagunkkal - vallja a szociológus, aki Pápán, a Türr István Gimnáziumban érettségizett. Visszaemlékezve azt mondta, élete megalapozását jelentette a gimnázium, és a Pápán töltött évek.
- Nagyon jó tanáraim voltak, kiváló útravalót adtak nekem. Az, hogy valamire jutottam az eltelt harminc-sok évben nagyrészt a városnak és az itt töltött diákéveknek köszönhető. Az a muníció, szellemi útravaló, amit itt Pápán kaptam, később érződött a munkámban. Nagyon büszke vagyok arra, hogy pápai diák lehettem. Az évfolyamtársaimmal rendkívül összetartóak vagyunk, gyakran eljövünk Pápára, tartjuk egymással a kapcsolatot.
Závecz Tibornak az egyetemen tetszett meg a közvélemény-kutatás szakmája. Mint mondta, pont a rendszerváltás idején kezdett el a pályán dolgozni és a közvélemény-kutatáson belül a társadalmi, közéleti, politikai kérdésekkel kezdett el foglalkozni; később ezek lettek a szakterületei. 
- Tényleg érdekes a magyar társadalom, nagyon érdekes ország vagyunk és ezt folyamatosan figyelni, detektálni azt, hogy milyen problémákkal küszködünk, az embereknek milyen egymáshoz illeszkedő, vagy ellentétes gondolatai vannak egy nagyon érdekes feladat.
Az asztaltársaság vendége szerint húsz év alatt nagyon sokat változott a magyar társadalom, sokkal nyitottabbak lettünk, rengeteg inger, impulzus éri a társadalmunkat és ez azt is jelenti, hogy nehéz köztük eligazodnunk. Negatívumként az emberek egymásnak feszülését hozta fel a kutató.
- Ez sokszor felülírja az emberi kapcsolatokat, érzéseket, barátságokat. Mi, türrös diákok, igyekszünk ezt szőnyeg alá söpörni, és amikor találkozunk, nem foglalkozunk azzal, hogy ki milyen politikai hitvallással rendelkezik. Sokkal fontosabb az, hogy mi pápaiak vagyunk, mint hogy a másikat milyen politikai oldalra sodort az élet. Ami még izgalmas, hogy a demokráciát megtanultuk az elmúlt húsz évben. Amikor én elkezdtem a pályán dolgozni, az emberek gondolkodását a Kádár-rendszer nagyon kemény szabályai határozták meg. A mérések szépen igazolják, a magyarok az elmúlt húsz évben megtanulták, hogyan tudják kifejezni magukat demokratikusan és milyen cselekvési lehetőségeik vannak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!