„Az ég a bátrakat szereti” – 75 éves a pápai katonai repülés


2012-06-29 21:43:48  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


„Az ég a bátrakat szereti” – 75 éves a pápai katonai repülés főképe
A Légierő Zenekar hívogató térzenéjével kezdődött a „75 éves a pápai katonai repülés” háromnapos rendezvénysorozata ma délután a Március 15. téren. Miután a teljes pápai alakulat felsorakozott a csapatzászlóval és a Pápa Város Önkormányzata által adományozott alakulatzászlóval az ünnepségen, egy 75 fős díszszakasz is felvonult az évforduló előtt tisztelegve.
A megnyitóünnepségen részt vett Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke, Magasy Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, Gavrilla ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred képviselője, Szarvas László, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség vezérigazgató helyettese, Peter Losi, a Boeing cég helyi igazgatója és dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, aki nyitóbeszédet mondott.
- Gyakori eset, hogy amikor városunk neve szóba kerül, úgy illetik Pápát, az iskolavárost - a kultúra, az oktatás terén évszázadok alatt nyújtott teljesítménye miatt - hogy a Dunántúl Athénje; de szokták a várost katonavárosnak is nevezni, és ha a pápai katonák bátorságát és hazaszeretetét egy rendbe összeszámolnánk a török ostromok hőseitől a huszárokon keresztül az ejtőernyősök második világháborús helytállásáig, akkor az előző gondolatra rímelő párhuzammal nevezhetnénk Pápát a Dunántúl Spártájának is.
A polgármester úgy fogalmazott, a város története, közelmúltja, de jelene sem lenne értelmezhető az itt szolgáló katonai alakulatok nélkül. Sok évtizedes hagyomány, hogy a pápaiak maguk közé fogadják azokat, akik a katonai szolgálatot választva hivatásul városunkba kerülnek, hiszen ez a város velük csak gazdagodik, több lesz. Az elmúlt 75 évben ez különösen igaz volt azokra, akik a légierő kötelékében szolgáltak, akik a pápai repülőteret működtették, építették, akik pápai pilótaként, ejtőernyősként, műszaki katonaként a pápai katonai repülés hírnevét öregbítették. Tisztelet a helytállásukért, és megkülönböztetett tisztelet azoknak, akik az elmúlt 75 évben harci cselekmények közben, vagy szolgálatuk teljesítése közben haltak hősi halált.
Dr. Áldozó Tamás kiemelte, az elmúlt 75 év során a pápai katonai repülésben felhalmozódott értékek, a közös célok érdekében együttműködő város és katonai alakulat elismerése is volt az, amikor a 12 együttműködő nemzet a pápai repülőteret választotta a SAC-program bázisául.
- Sok-sok évben mérhető a katonai múlt, tiszteletre méltó a tradíció és a hagyományoknak vannak őrzői. Vannak biztos alapok és azt kívánjuk, váljanak valóra azok a legmerészebb tervek is, amik tovább segíthetik a pápai katonai repülés kiteljesedését. Az itt szolgálók legyenek eltökéltek, legyenek példák, legyenek jó katonák, méltók az elődökhöz - mondta a polgármester, majd a jó kívánságokat a katonaságtól vett idézettel zárta: „Az ég a bátrakat szereti.”
Magasy Zsolt alezredes is köszöntötte a megjelenteket és beszédében azt hangsúlyozta, hogy Pápa városa mindig büszke volt katonáira, majd felidézte az első JAG 9-es gépektől a C 17-es gépek pápai leszállásáig terjedő időszakot.
- A mai napon kezdetét veszi egy háromnapos rendezvénysorozat, melynek keretén belül szeretnénk bemutatni önöknek a pápai laktanyában szolgáló katonák munkáját, szolgálatát, mindennapjait. Különösen fontos ez egy olyan városban, mint Pápa, ahol több száz éve különböző katonai egységek élnek együtt a civil lakossággal. Az egyenruha viselése szervesen hozzátartozik most már a város arculatához - fogalmazott az alezredes, aki beszéde végén megköszönte a civilek toleranciáját a dübörgő gépek miatt, és megemlékezett az elhunyt hősökről is.
- Azt gondolom, mindenképp fontos kihangsúlyozni, hogy az értékteremtés csakis összefogással, közös cél kitűzésével és együtt gondolkodással valósítható meg. Ennek szellemében szerveztük ezt a háromnapos ünnepségsorozatot is - zárta beszédét a megbízott parancsnok.
Ezt követően a ceremónia kitüntetések átadásával folytatódott. A 2012. évben végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként, elöljárói javaslatára a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér megalakulásának 11. évfordulója alkalmából Magasy Zsolt alezredes a „ Bázisrepülőtér Katonája” címet adományozta Bene Zsoltné Grátczky Veronika őrnagy asszonynak, Némethy Tamás zászlósnak, Valler Gábor főtörzsőrmesternek, Fejes Szilárdné szakaszvezetőnek és Gönczöl Róbert szakaszvezetőnek.
A hivatalos ünnepség a díszszakasz kivonulásával valamint a csapatzászló és az alakulatzászló elvezetésével zárult. A színpadon ezt követően a Honvéd Együttes néptánc előadását láthatták az érdeklődők, majd a Légierő Zenekara varázsolt oldott hangulatot Big Band koncertjével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!