Grőber szerint már a következő két önkormányzat keze is bilincsbe került


2012-06-29 18:26:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Grőber szerint már a következő két önkormányzat keze is bilincsbe került főképe
Az elmúlt testületi üléseken hozott döntések kapcsán tartott ma délután sajtótájékoztatót Grőber Attila. Az önkormányzat hitelfelvételéről elsőként a Pénzügyi Bizottság elnökeként szólt.
- Objektívan szeretnék a számokról néhány gondolatot elmondani. Azt gondolom, ha valaki közpénzekről dönt, akkor nagyon pontosan és nagyon egyértelműen kell fogalmaznia. Pápa Város Önkormányzata már korábban döntött arról, hogy a megkezdett beruházások befejezése érdekében 1 milliárd forint értékben kötvényt bocsát ki. Ez a döntés a keddi testületi ülésen átalakult és új döntés született: 500 millió forint hitel felvételéről írunk ki közbeszerzést, a másik 500 millió forinthoz pedig úgy jut a város, hogy a korábbi kötvénykibocsátás idejét kitolja 2012. szeptembere helyett 2014. szeptemberére. Ezek az ismert tények. Ha én jól látom és értem az elmúlt napok tájékoztatását és azt, amit a városvezetés a lakosainak üzent, az az volt, hogy ez a tranzakció nem növeli a város adósságállományát. Ez nem így van.
A képviselő kifejtette, 2014-től kezdve fizeti a város korábbi kötvénykibocsátásának tőketörlesztését, ezért azonban a bank a 0,65 százalékos kamatot 2,65 százalékra emelte. A tőketartozás ugyan nem nő meg, de a kamattartozás drasztikus lesz. Grőber számításai szerint a jelenlegi svájci frank árfolyama mellett a kamatnövelés 2014-2027-ig körülbelül 400 millió forintot, azaz évi 30 millió forint kamat törlesztést jelent. Hangsúlyozta, a pénzügyi bizottság ülésén pontosan végigjárták és kiszámolták, hogy a város adósságállománya nem 500 millió forinttal nő, hanem lényegesen többel és nagymértékben függ a svájci frank árfolyamától. A sajtótájékoztatón ugyanezt a problémát az MSZP helyi képviselőjeként is végigjárta.
- Amikor hitelfelvételről döntünk, és ki kell alakítanunk az álláspontunkat, abban a tekintetben, hogy támogassuk-e vagy nem, nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk. Amikor néhány évvel ezelőtt a 2 milliárd forintos kötvénykibocsátásról volt szó, támogattuk azt. Aggályunk volt már akkor is: a város adósságállománya és a felvett hitelek törlesztési ideje is. Könyvvizsgáló mondta ki, hogy ebben a pillanatban, kamatok nélkül 4,4 milliárd forint a város adósságállománya és ebben nincsen bent a keddi döntés. Ez a törlesztési ütem a kitolással 2014-ben kezdődik. Igazából komoly összegeket 2016 után fog elérni, és azt követően a tőke törlesztő részlete megközelíti az évi 500 millió forintot, de bizonyosan több lesz, mint 420 millió forint. Ilyen jelentős kiadásokkal a következő két önkormányzat kezét nem megkötjük, hanem megbilincseljük - véli a politikus, majd hozzátette, aggályosak a város 2013-tól csökkenő, helyben maradó városi bevételei is.
Grőber Attila információi szerint az SZJA 8 százalékából 5 százalék marad helyben, a gépkocsiadó 100 százalékából pedig csak 60 százalék. Vagyis növekvő kiadásokkal és csökkenő bevételekkel számolhat a város. Éppen ezért voltak kedden nehéz helyzetben a szocialisták, amelyet morálisan úgy oldottak meg, hogy a tartózkodás gombot nyomták meg szavazáskor. Ezzel azt fejezték ki, hogy nem elfogadható a számukra a város újabb eladósítása, de a megkezdett beruházásokat támogatják.
A politikus kitért a munkanélküliség kérdésére is. Bocskai Gyöngyi tájékoztatása szerint januártól júniusig csökkent a munkanélküliség. Ez a csökkenés azonban a képviselő szerint nem jelent komolyabb változást az arányait tekintve, hiszen tavaly decemberben 1575 regisztrált munkanélküli volt, idén májusban pedig 1592. A szocialista összevetette más városok idősoros munkanélküliségi adataival Pápáét. Mint mondta, a megyében csak egy város van, amit Pápa megelőz a 7,54 százalékával.
- Megjelent a nyolc órás szegénység. Ez alatt azt kell érteni, hogy azok, akik munkával rendelkeznek, a nyolc órás munkával megkeresett bérükkel szinte alig tudják ellátni a családjukat. A keresetek rendkívül alacsonyak, ezért rendkívül fontos, hogy ma a négy millió munkanélkülivel, szegénnyel rendelkező Magyarországot olyan helyzetbe hozzuk, hogy a számuk csökkenjen és a nyolc órás munkabérből mindenki megélhessen.
Befejezésként a politikus az MSZP helyi szervezetének új jótékonysági kezdeményezését ismertette a média képviselőivel. A Nemzeti Konzultáció során 8,2 millió választópolgár kapott kérdőívet postán, és eddig csak 386 ezren küldték vissza azt. Az MSZP helyi politikusai azt szeretnék, hogy ha már erre több százmillió forintot költött az ország, legalább valami hasznosuljon belőle.
- Arra kérünk mindenkit, hogy újrahasznosítás céljából ezeket a kérdőíveket ajánlja fel nekünk. Az összegyűlt kérdőíveket leadjuk és az így befolyt összeget az MSZP tagjai saját adományukkal megduplázzák és a hátrányos helyzetű gyermekeknek adják. Azt gondolom, hogy ha már ez a konzultáció ilyen jelentős pénzpazarlást jelent, legalább valami térüljön meg belőle azok számára, akik erre rászorulnak.
Július végéig az MSZP Irodája előtt kihelyezett ládába valamint a párt postaládájába lehet a Nemzeti Konzultációs leveleket, borítékokat elhelyezni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!