Höxteri diákok a Közgázban


2012-06-27 20:45:42  | cikk: Babos Petra  | 


Höxteri diákok a Közgázban főképe
A németországi Höxter, a Berufskolleg des Kreises Höxter für Wirtschaft und Verwaltung intézménye és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhely intézménye (volt Közgáz) már 2005 óta rendkívül jó kapcsolatot ápol. Minden évben meglátogatják egymást a kölcsönös szakmai gyakorlat, illetve pályázati együttműködés céljából. Az idei évben is így történt, hiszen 24 német diák és 4 kísérője két hetet tölt Pápán.
Aller Zsuzsanna, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium némettanárnője, a partnerkapcsolat felelőse elmondta, a projektben résztvevő két intézmény hasonló képzési struktúrájú.
- A diákoknak lehetőségük van az idegen nyelv elsajátítására, szakmai ismereteik bővítésére, tapasztalatot szereznek a magyar, illetve a német gazdasági társaságok tevékenységéről, működéséről, összehasonlíthatják a magyar és a német gazdasági rendszert.  Nagyon örülünk, hogy az idén is meglátogattak minket a höxteriek, de mi sajnos most nem tudunk kimenni hozzájuk, majd csak a jövő nyáron tölthetünk egy hónapot az Észak-Rajna–wesztfáliai kisvárosban - tette hozzá Aller Zsuzsanna.
Sandra Soszynski tanárnő érdeklődésünkre elmondta, nagyon jól érzik magukat Pápán.
- Rendkívül jó érzés szinte már hazajönni Pápára. A közgázos tanárok és diákok nagyon kedvesek, segítőkészek és barátságosak velünk. A magyar nyelv nem könnyű, de néhány egyszerűbb kifejezést azért megtanultunk, mint például a szia, egészségedre és a köszönöm szót - sorolta a tanár nevetve.
Természetesen az idei évben sem hiányozhat a különböző vállalatok, üzemek meglátogatása a színes programból.
- A gyerekekkel minden nap más és más üzemet, vállalatot tekinthetünk meg és bepillantást nyerünk a cégek hétköznapjaiba is. Jártunk már a Meister Holznál, a Böllér Kft-nél, a Pápai Hús 1913 Kft-nél, a Hirtenbergernél, de a víztoronyba is felmegyünk, a héten egyik nap pedig a Bázisreptérre látogatunk ki. Hétfő délután egy ismerkedési délutánt tartottunk, ahol a magyar és a német diákok prezentációk keretében bemutatták egymásnak az országukat, a városukat, majd kötetlen beszélgetésre invitáltuk őket - sorolta a programot a tanárnő. - A gyakorlat mellett, mint minden évben, idén is jut idő a szabadprogramokra. Kirándultunk Budapestre, megyünk majd a Balatonra, ellátogatunk az Esterházy-kastélyba és Pápa minden nevezetességével igyekszünk megismerkedni. Emellett szinte minden nap strandolunk a Várkertfürdőben, ami nagyon kedvelt program a tanulóink körében - tette hozzá mosolyogva Sandra.
Dirk Göen tanár először jár városunkban, sőt Magyarországra is első alkalommal látogatott el. Jól érzi magát itt, tetszik neki Pápa és reméli, hogy jövőre, mire újra eljön, befejeződik a Fő tér rekonstrukciója. Thorsten Schäfern tanár, aki már többször is járt városunkban, beszélgetésünk végén hozzátette, hogy neki idáig a Pannonhalmi Apátság tetszett a legjobban, idén is szívesen ellátogatna oda újra.
-Reméljük, lesz még alkalmunk visszatérni Magyarországra és Pápára is - tette hozzá együtt a négy kísérő tanár.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!