28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte ma este be az Esterházy-kastély udvarát


2012-06-23 23:11:05  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte ma este be az Esterházy-kastély udvarát főképe
A Pedagóguskórusok Országos Társasága a pápai Erkel Kórus és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara közreműködésével 2012. június 23-24-én  - a barokk éve, Kodály Zoltán születésének 130. és Fasang Árpád születésének 100. évfordulója jegyében - országos találkozót rendezett, amelynek Pápa városa adott otthont. Az eseményen részt vett Fasang Márta, Fasang Zoltán, és Fasang János.
Ma délután 16 órától négy helyszínen, az Erkel Ferenc Ének-Zenei és a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában, valamint a református és az evangélikus templomban, az ország valamennyi régiójából idesereglő - 28 pedagógus énekkar, mintegy 1000 dalosa Kodály- és Fasang-művek megszólaltatásával tisztelgett nagy elődeink emléke előtt, beleszőve műsorukba a barokk muzsika gyöngyszemeit is. A kórusok - Debrecentől, Jászberényen, Újfehértón, Szombathelyen, Sopronon, Sárváron, Cegléden, Mátészalkán át Ceglédig - az ország szinte minden pontjáról érkeztek.
Az Esterházy-kastély előtti téren ma 19 órakor jelképesen gróf Esterházy Ferenc és Pálffy Szidónia köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere mondott köszöntőt.
- Két gondolat jutott az eszembe, amíg önöket hallgattam. Egyrészt az, hogy annak idején a méltóságos gróf uraknak is ritkán lehetett része akkora élményben, hogy innen az erkélyről ennyi csodaszépen éneklő urat és hölgyet hallhattak, másrészt pedig az, hogy eddig a legnagyobb komolyzenei rendezvény ebben az udvarban a Wagner filmsorozat egyik részének a forgatása volt, de azt gondolom, hogy az a nevezetes filmforgatás innentől kezdve a második helyre szorult - fogalmazott a városvezető.
A kórusok elsőként Horváth Adrián szerzeményét, Pápa Város himnuszát énekelték el Pápa Város Fúvószenekarának közreműködésével, majd a közel ezer embert tömörítő Összkar Georg Friedrich Händel Győzelmi kórus című művét adta elő a kastély előtti téren. Az Összkar zárásként Fasang János vezénylése mellett a Júdás Makkabeusból elénekelte a Halleluját.
Schmidt Dezsőné, a mai rendezvény megálmodója tagja a Pedagóguskórusok Országos Társasága elnökségének. Kérdésünkre elmondta, jó érzés volt tíz év után újra Pápán látni a kórusokat, bár bíztak abban, hogy a megújult Fő téren rendezhetik meg majd a találkozót.
- Tíz évvel ezelőtt volt új az Erkel iskola és nagyon büszkék voltunk rá, szerettük volna ország világnak megmutatni. Akkor három helyszínen volt a rendezvény, most négy helyszínen 28 kórus képviseltette magát. Szakmailag nagyon fontosak voltak a délutáni koncertek, itt este a kastélynál pedig azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen ereje van az éneklésnek, hiszen kilencszáz ember zenekari kíséret mellett énekelt barokk dalokat. Ezután már csak a szórakozás illetve holnap szabadprogramok lesznek.
A ma kezdődött találkozó zárásaként a Sportcsarnokban a Fasang Árpád nevéhez kapcsolódó díjakat adtak át. Az elismerést minden évben olyan karnagyok kapják meg, akik hűen viszik tovább az ő eszmeiségét, a népdalfeldolgozást. Idén két karnagy kapta meg a díjat: a jászberényi Bedőné Baki Katalin, valamint a mátészalkai Csányi Ottó.
- Mindenképpen felemelő érzés volt ennyi emberrel együtt énekelni. Jó kórusban énekelni, különösen, ha több százan énekelnek. Megérte megrendezni a rendezvényt, ilyenkor az ember a munkát már elfelejti, annak örül, hogy ilyen sokan vannak és annak különösen, ha jól érzik magukat - mondta Schmidt Dezsőné.
A Pedagógusok Szakszervezete minden évben támogatja a kórustalálkozót.
- Ez teljesen természetes, bár ez egy civil mozgalom, nagyon fontosnak tarjuk, hogy azokat az értékeket, amiket ezek a kórusok megőriznek, a Pedagógusok Szakszervezete támogassa - fogalmazott Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, akinek nagyon tetszett a rendezvény, és mint mondta, öröm volt a kollégákat hallgatni.
A Pedagóguskórusok Országos Társasága elnöke, kérdésünkre elmondta, nagyon tetszett neki a pápai fogadtatás és szerinte csodálatos helyszíneken énekelhettek a kórusok. Hasonló véleményen volt a Zrínyi Egyetem kórusának karnagya Holló Gyula is.
- Az emberek szeretnek énekelni. Ez egy lényeges dolog, hiszen a társaságnak körülbelül 48 kórus alkotja a magját és az, hogy kiállhatnak egymás előtt énekelni, csodálatos, és itt van benne Fasang Árpi bácsi szellemisége, mert ez nem verseny. Ide nem versenyezni jönnek a kórusok, hanem megmutatni, hogy fejlődtek, mit tanultak és nincsenek irigykedések, kellemetlen érzések. Az évtizedek alatt nagycsaláddá váltunk, és ezek az országos találkozók arra is jók, hogy újra együtt legyünk - fogalmazott a karnagy.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!