Tíz éves a Pápai Polgári Kör


2012-06-23 23:05:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tíz éves a Pápai Polgári Kör főképe
2002. június 11-én, körülbelül száz, a választások eredményében csalódott pápai polgár alakította meg a Pápai Polgári Kört a Somogyi József Galériában. E tíz evvel ezelőtti esemény tiszteletére ünnepélyes évadzáró rendezvényt tartott ma délután a civil szervezet a Wass Albert Emlékkőnél, ahol a kör elnöke, Rabi István köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen részt vett több, az elmúlt tíz évben meghívott polgári körös vendégelőadó is, többek között Melocco Miklós szobrász, Nagy Anna kormányszóvivő, Polgárdi Sándor esperes, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott és dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is együtt ünnepelt a közösséggel.
- Ezt az emlékkövet 2008-ban, a számunkra legnehezebb időkben emeltük, amikor nagyon nehéz volt már megélni a magyar valóságot, de igyekeztünk akkor is az értékhez nyúlni. Mivel akkor éppen Wass Albert volt a soron a szociál-liberálisok nyelve hegyén, ezért mi polgári ellenállással éppen őneki állítottunk emléket - idézte fel Rabi István az emlékkő történetét.
A Pápai Polgári Kör elnöke hozzátette ez az emlék most kiegészült Zsuppán István művésztanár által készített domborművel, amely Wass Albert időskori arcképét ábrázolja.
- Talán éppen az tette ráncait még mélyebbé az arcán, hogy Kuncze Gábor minisztersége alatt a Belügyminisztériumtól nem kapott a szülőhazájába beutazási engedélyt - mutatott rá a ma felavatott domborműre Rabi István.
Müller Kata énekét követően dr. Dancs Ferenc idézte fel Wass Albert családi történetét, munkásságát. A Pápai Polgári Kör alelnöke elmondta, jó ideje a híres költő Elvész a nyom című regényét olvassa és ennek kapcsán megosztotta gondolatait, érzéseit a könyv egyes fejezeteiről. Wass Albertet a magyarság apostolának, Péterének nevezte, akit ő személy szerint a magyarság kősziklájának tekint.
A jubileumi összejövetel oldott hangulatban folytatódott az Edvy Malomban. Az érkezőket a Dunaszerdahelyi Pántlika együttes fogadta kellemes népzenével, majd többen is köszöntették a tíz éves szervezetet. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Orbán Viktor levelét tolmácsolta a polgári körösöknek. A miniszterelnök levelében a következő gondolatokkal hívta fel a hűség fontosságára a figyelmet.
„A hűség nem egyszerűen áldozathozatal, sőt a hűség nem is egyszerűen szeretet mindazok iránt, akik mellett kitartunk, akiknek elfogadjuk a tekintélyét, s akiket nem cserélünk, mert nem cserélhetünk fel. A hűség mindenekelőtt védelem. A haza iránti hűségünk a nemzetet védi, a családunk iránti hűség a házastársunkat, gyermekeinket, végső soron az elképzeléseinkhez, a szavunkhoz, az eszményeinkhez való hűség személyiségünket és belső békénket védi. Mindazon dolgokhoz, amelyek számunkra értéket jelentenek, nem csak azért vagyunk hűek, mert az úgy szokás, hanem azért, mert a hűség az életünket ugyan nem oldja meg, de az életünk értelmét, célját, lényegét igen. Az én házam, az én váram - vallják az angolok. A Pápai Polgári Kör az önök közös vára. Falai, bástyái az önök egymás iránti tisztelete, szeretete, hűsége. Megvédi mindazt, ami önök és valamennyünk számára fontos, értékes és meg kell őriznünk utódainknak.”
A rendezvényen dr. Kálmán Attila, a Pápai Polgári Kör első elnöke is szólt a megjelentekhez. A Fidesz 2002-ben a vesztes választás után hívta életre a polgári köröket - emlékeztetett dr. Kálmán Attila. Hangsúlyozta, ma meg kell tanítani az embereket tévét nézni, rádiót hallgatni és újságot olvasni.
 - Tudniillik az emberek 90 százaléka nem tudja megkülönböztetni a tényt a véleménytől. Ha azt akarjuk, hogy ez az ország talpra álljon, akkor egyrészt a stílusunkon kell változtatni, alázatosabbnak kell lenni. Azoknak, akik fent vannak, tudni kell a távoli célt pontosan, de nagyon lassan kell odafordítani a hajót, hogy mindenki velünk akarjon és tudjon jönni.
Dr. Kálmán Attilától az kérdeztük, meglátása szerint elérte-e a célját a polgári körös mozgalom.
- Az egyik cél az volt, hogy a keresztény nemzeti értékeket és általában az értékrendet alapul véve olyan erők kerüljenek hatalomra, akik ezeket tisztelik, becsülik és meg akarják valósítani. Ilyen szempontból igen, de meg kell mondani őszintén, a gyakorlati megvalósítás messze van még. Nagyon sokan, ha magas székre ülnek, nem ér le a lábuk, amit össze-vissza lóbálnak és össze-vissza rúgnak vele másokat. A gond az, hogy a rúgást, csak az érzi, akit rúgnak és nem az, aki rúg. Én például 1990-ben egyik nap még középiskolai tanár voltam, a másik nap a Művelődési és Közoktatási Miniszter első helyettese, tehát államtitkár lettem. Akkor én három hónapig nem mertem semmit nyilatkozni, aláírni, nehogy valami rosszat csináljak, mert volt bennem annyi alázat, hogy tudtam, nem vagyok erre eléggé felkészülve, nincs gyakorlatom. Ez az alázat hiányzik ma.
A Pápai Polgári Kör alapító tagja szerint, abban a nyolc évben kellett volna a Fidesznek felkészülnie, amíg ellenzékben volt és nem a veszekedésekre figyelni.  Mint mondta, könnyebb az asztalt verni, mint megteríteni.
- Az ellenzék verheti az asztalt, az mindenkinek nagyon tetszik, hogy követel, de aki a kormányon van, annak meg kell terítenie az asztalt, amely sokkal nehezebb. Egy pártnak az értékét nem akkor lehet érezni, amikor ellenzékben van, akkor sem, amikor választási ígéreteket tesz. Egy párt igazi értékét akkor lehet megtudni, amikor hatalmon van, és amikor a gyakorlatban próbálja megvalósítani azokat a dolgokat, amiket ígért.
A jubiláló szervezet első elnöke kiemelte a Pápai Polgári Kört a vele egy időben alakuló többi kör közül.
- Elsősorban azért, mert az indulásnál sikerült a leghitelesebb emberekből egy csapatot összeállítani, a tehetséges és hiteles emberek pedig mágnesként vonzzák magukhoz a tehetséges és hiteles embereket. A másik pedig az, hogy semmiféle szélsőséget nem enged a soraiba. Az igazi ember a józan középútban hisz, értelmes, tisztességes, gondolkodni is tud, szereti a hazáját, az istent, van neki saját egzisztenciája, és tud áldozni a közösségért. Polgárnak lenni azt jelenti, hogy nem szorulok másokra, nem tartatom el magam, a saját lábamon állok meg, gondoskodom a családomról és tudok a közösségért áldozatot hozni. Ez nem foglalkozást és nem végzettséget jelent elsősorban. Mi ezzel a szemlélettel indultunk el tíz éve Pápán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!