35 éves a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda


2012-06-22 22:34:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


35 éves a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda főképe
Háromszoros jubileumi ünnepséget rendezett ma a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda, hiszen a 2011/2012-es nevelési évben ünnepli az óvoda működésének a 35. évét, a speciális csoport életében ez volt a 20. nevelési év, a német nemzetiségi csoport pedig 10 éve működik az intézmény keretein belül. Az ünnepségen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, Rádi Róbert kabinetvezető valamint Fodor Józsefné Marika néni, az óvoda első vezetője. A jelenlévőket Becskereki Lászlóné köszöntötte. Az intézményvezető rövid szakmai értékelésben idézte fel az elmúlt 35 évet.
- Ez az óvoda mindig híres volt sokszínűségéről, az óvónők kreativitásáról, magas képzettségéről és befogadóképességéről. Húsz évvel ezelőtt az országban úttörőként, az elsők között vállalta Pápa Város Önkormányzata, hogy speciális nevelési csoportot indít az óvodánkban, és így segít a sérült családoknak. Így fogadtuk be tíz évvel ezelőtt a német nemzetiségű Rozmaring csoportot is. Az óvodában több mint ezerötszáz gyermeket neveltünk ki az elmúlt 35 évben. Tudjuk, hogy jó alapokat raktunk le, és a gyerekek megállják a helyüket majd az iskolában és talán néhány emlékezetes pillanattal is szolgáltunk nekik - fogalmazott az óvodavezető.
Az intézményvezető szavait követően dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az ünneplőket.
- Az imént hallottuk, hogy eddig ezerötszáz kisgyermek járt ebbe az intézménybe, és azt is elmondhatjuk, hogy minden huszadik, huszonötödik pápai ennek az óvodának volt a növendéke. Egy 35 éves intézményeknek a történetét vastag könyvekben nem szokták megírni, de majd elérkezik az idő, amikor erre is sor kerül. Ennek az intézménynek a története másként íródott, méghozzá úgy, hogy ezerötszáz kicsi a lelkében azt a két-három évet magával vitte hosszú útra indulván a felnőttkorába és abból az ezerötszáz, három évet rejtő apró mozaikokból tevődik össze a történet. Ez az ezerötszáz mozaik teszi pápaivá a történetet és ezek emelik be valamennyi pápai lelkébe ezt az óvodát - fogalmazott, majd gratulált az elmúlt 35., 20. illetve 10. jubileumi évhez, és sok sikert kívánt a pedagógusok munkájához.
Szülinapi ünnepség nincs ajándékok nélkül. Dr. Áldozó Tamás a város nevében egy oklevelet, Róka Tamás pedig Magyarország címerét ábrázoló faragást adott át az intézményvezetőnek. Az ajándékozást az óvodások kedves-színes műsora követte, akik az előadás után szimbolikusan 35 narancs, 20 piros katicás, és 10 kék rozmaringos lufit engedtek el hatalmas sikítozás és örömkiáltás közepette. A jubileumi ünnepséget faültetés zárta. Az óvoda mögötti területen az egyik év csapadékos időjárása után mocsaras terep alakult ki. A fák gyökerei vízben álltak és hatalmas viharok tépázták a meggyengült, idős fákat, amelyek engedve a természet erejének, kidőltek az óvoda udvara felé.
- Ki kellett vágatnunk őket, bár nagyon fájt a szívünk értük, hiszen álomszép, mesebeli volt a kiserdő a fenyőkkel minden évszakban, és egy csomó madár élőhelye is volt. Azóta is nézegetjük a csupasz tisztást, ami a helyén maradt. Szerettünk volna a fenyők helyett újabb fenyőket ültetni a születésnapi évszámok szerint, 35, 20, illetve 10 kis csemetét. A Várkert rekultivációs tervében azonban más fafajok vannak, mivel a fenyő tájidegen. A bejárásnál kiderült, hogy már nőttek is ott őshonos csemeték, amiknek a magjait valószínűleg madarak hordták ide. Ezeket felkarózta a Bakonyerdő Zrt., a terepet kitisztította, de mivel kevés az új fa, az ovi születésnapja alkalmából további ötöt ültettünk az erdészet támogatásával. Egy fát az óvoda első vezetője, Fodor Józsefné nevében ültetünk, egy fát dr. Áldozó Tamás, egyet a 20. nevelési évét töltő Katica speciális csoport, egyet a 10 éve indult Rozmaring német nemzetiségi csoport, és további egyet pedig a 35. nevelési évét töltő óvoda nevében a Napsugár, Szivárvány és Pillangó csoportos gyerekek, szülők nevében ültettünk. Ezt a területet az óvoda örökbe fogadja, és a gyerekekkel gondozni fogjuk, hogy a jövő óvodás nemzedékének is legyen része azokban a szépségekben, élményekben, amelyeket egy közeli kiserdő nyújthat természeti szépségével, madárvilágával - mondta el Becskereki Lászlóné.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!