Tizennyolcan vették át diplomájukat a Pannon Egyetemen


2012-06-22 22:25:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tizennyolcan vették át diplomájukat a Pannon Egyetemen főképe
Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Neveléstudományi Intézete ma délután tartotta Diplomaátadó Ünnepélyét. Az okleveleket a Neveléstudományi Intézetben adták át annak a tizennyolc végzős hallgatónak, akik közül kilencen neveléstudomány MA szakon, és szintén kilencen pedagógiai BA szakon végeztek.
Dr. habil Géczi János, dékánhelyettes megnyitó beszédében úgy fogalmazott, nem könnyű időszakban teljesítették tanulmányaikat a most végzős hallgatók.
 - Egy átalakuló, válságokkal birkózó világ, átalakuló felsőoktatása konfliktust, kiszámíthatatlanságot és feszültséget rejt magában. Az oktatás, amely a nagy idők számára dolgozik, rosszul tűri a kis időben zajló gyors változásokat. Az oktatásnak hosszú távú, nyugodt építkezésre és kiszámíthatóságra van szüksége. Nos, ez nem adatott meg nekünk az elmúlt évtizedben, sem önöknek hallgatóknak, sem nekünk, tanároknak. Talán túl sok teher is nehezedett magukra, hiszen a kötelezettségeik mellett alkalmazkodniuk kellett önöknek is az új formákhoz, képzésekhez, oktatóikhoz. Ennek ellenére úgy gondolom, mert azt sugallják az eredményeik, hogy megbirkóztak ezzel a feladattal, és szakemberré válásuk részévé váltak ezek a küzdelmek és biztos alapokkal, a szellemi munka, a műveltség és a kultúra iránti elkötelezettséggel veszik át diplomájukat.
A dékánhelyettes kitért arra is, miért esik sok szó manapság a diploma értékéről. Mint mondta, nem újkeletű vitáról van szó.
- Önök a mai diplomaszerzéssel megalapoznak valamit, többen nem csupán családjuk hagyományait folytatják, hanem gyökeresen új alapokra helyezik életüket. A továbbtanulás, a mesterré válás, akár karunkon, akár más egyetemen az elkezdett új befejezését, új lehetőségek megnyílását, kibontakozóban lévő tehetségük kiteljesedését jelentheti az önök számára. A cél, egy szakma mesterévé válni és a mesterségen keresztül a dolgok saját szemléletmódját kialakítani - hangsúlyozta dr. habil Géczi János.
Az eseményen városunk képviseletében dr. Hermann István, Pápa Város Önkormányzata Humán Erőforrás Bizottságának elnöke köszöntötte a diplomásokat. Az önkormányzati képviselő beszédében felidézte a város felsőoktatásának történetét, a középkori Plébánia iskoláját, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumát, valamint az első pápai akadémikusokat. Beszéde végén dr. Hermann István hangsúlyozta, a város, mindig visszavárja diákjait.
Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária intézetigazgató is köszöntötte az ünneplőket. A docens búcsúztató beszédében kiemelte, olyan hallgatóknak adnak át ma diplomákat, aki az értékek és a tudás közvetítését választották hivatásul.
- Önök, kedves diplomások tudják, hiszen vizsgáztak belőle, az utóbbi évtizedekben a pedagógus személyisége, illetve a pedagógus szakma a neveléstudományi kutatások fókuszában áll. Zsolnai professzortól, a pápai kutatóintézet tavaly eltávozott alapítójától azonban azt is megtanulhattuk, hogy a pedagógiai világ és valóság megismerésére - arra, hogy miközben a kultúrával ismerkedik, mit él át a gyermek, a diák, az egyetemista - nagyszerűen alkalmasak a művészetetek.
A végzős diákok nevében Heizer Zoltánné búcsúzott. Heizer Zoltánné úgy fogalmazott, az ember életében teljesen természetesen, előre meghatározott, olykor már megszokott időben és módon érkeznek el kiemelkedő események, amelyek életének jelentős, felejthetetlen állomásai, és örökre emlékezetesek maradnak.
- A mai változó világban nem egyszerű megfelelni a követelményeknek. Fontos, hogy az ember folyamatosan képezze magát, frissítse ismereteit. Az élethosszig tartó tanulásnak kiemelkedő szerepe van. Jó néhányan mindezt munka és család mellett tettük, néha erőpróbáló feladat volt valamennyi helyen megfelelni, helyt állni. Nem is olyan régen még együtt izgultunk a felvételi elbeszélgetésen, rengeteg szakirodalmat tanulmányoztunk át, beadandó dolgozatok hadát készítettük el. Vártuk a konzultációs napokat, hogy újra találkozhassunk, bátorítottuk egymást a vizsgák előtt. Visszatekintve mindez egy röpke pillanat - így emlékezett vissza a végzős diák a diplomaátadóig tartó időszakra, majd köszönetet mondott a családoknak a támogatásért és a tanároknak, oktatóknak a tudás átadásáért.
A beszédeket az ünnepélyes fogadalomtétel követte, majd a 18 végzős egyetemista átvette diplomáját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!