Újabb ötéves szerződést írt alá a város az Új Lombard Sport Kft-vel


2012-06-21 22:30:19  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Újabb ötéves szerződést írt alá a város az Új Lombard Sport Kft-vel főképe
Sajtótájékoztatón értékelte a mai testületi ülés döntéseit dr. Áldozó Tamás. Az ülést megelőző üzemlátogatásokon a képviselők a pápai munkaerő-piaci helyzetről kaptak képet, valamint rövid betekintést nyertek a helyi gazdasági folyamatokba is - kezdte a tájékoztatót a polgármester.
- A Hirtenbergernél és a Johnson Controlsnál jártunk az Ipari Parkban. A helyi gazdaság egésze sajnos nem azt a képet mutatja, amit ez a két gazdasági társaság. Ezen a két társaságon azt látni, hogy lendületesen fejleszt, újabb és újabb beruházásokat hajt végre és jelentős mértékben bővíti a foglalkoztatottak létszámát.
A képviselőtestület arról is tájékoztatást kapott, hogy a Johnson Controlsnál hamarosan elérkezhet az a pillanat, amely a gazdasági válság előtt volt jellemző, még 2008-ban, azaz a cég a helyi munkavállalókkal nem tudja kielégíteni a munkaerőigényét, hiszen többszázas nagyságrendben kíván létszámot emelni.
- Ugyancsak megtudtuk, hogy diplomás munkakörökben nagyon nehezen találnak munkavállalókat. Komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy mérnökök kerülhessenek Pápára. A képviselőket a gyárban körbekalauzoló egyik középvezető történetesen Ajkáról jár át minden nap dolgozni, hiszen az ő munkakörébe sem találtak senkit helyben. Ezt követően a munkaügyi központ bemutatta az elmúlt egy évre vonatkozó adatsorokat. Ebből az látszik, hogy 2009 óta a kistérségben idén csökkent először háromezer alá a munkát keresők száma, Pápán pedig hozzávetőleg 1600 körül tart ugyanez a szám. Azt is elmondta a kirendeltség-vezető, Bocskay Gyöngyi, hogy ebben a pillanatban is százötvennél több helyre keresnek munkavállalókat és sok olyan szakképzettséget igénylő munkakör van, amelynek a betöltése komoly erőfeszítéseket igényel. Ismét meg kívánom jegyezni, hogy ezek elsősorban pápai munkahelyek.
Dr. Áldozó Tamás összességében úgy véli, bár a gazdasági válság folyamatai alól a város sem vonhatja ki magát, sok olyan tendencia látszik egy időben a munkaerőpiacon, amely kedvező irányú változásokra mutat. A képviselőtestület a továbbiakban a négy városi általános iskola beszámolóját hallgatta meg.
- Többek között azért, mert a küszöbön álló jogszabályi változások miatt vélhetően ez volt az utolsó időpont, hogy egy tanévet olyan formában zárhattunk le, hogy az önkormányzat volt az intézmények fenntartója. Amennyiben ezek az intézmények állami fenntartásba kerülnek, mindenképpen el kell azt mondani, hogy továbbra is pápai intézmények maradnak, továbbra is a mi iskoláink maradnak, de azt is el kell mondani, hogy az állam négy korszerű, jól felszerelt és kiváló pedagógus gárdával működtetett intézményt fog átvenni - tette hozzá a polgármester.
Ezt követően a testület megtárgyalta a Bakony Volán Zrt. beszámolóját, pályázatokkal kapcsolatos döntéseket hozott és újabb öt évre szóló szerződéskötést határozott el az Új Lombard Sport Kft.-vel a Lombard FC pápai működését illetően.
- Bár egy pillanatig nem volt kétséges az, hogy az együttműködő partnerek szándéka mire irányul, azért szeretném, ha most visszakérdeznének azok a jól értesültek, akik tudni vélték, hogy Zalaegerszegen, Szombathelyen és Budapesten folytatja tovább ez a kft. a működését. Én azt gondolom, hogy az elmúlt nyolc évben korrekt partneri viszony alakult ki a két fél között. Olyan, amely nagyon hosszú távra meghatározza ezt az együttműködést. A két fél szándékai, akarata ebben az esetben is találkozott, így újabb öt évre kötöttük meg a szerződést. A támogatási összeg nem változott, továbbra is 55 millió forinttal támogatja a város NB/I-es szereplés esetén az Új Lombard Sport Kft-t. Maradt az eredmény centrikusság és a negyedéves elszámolási rendszer is, továbbá a város érvényesítheti a támogatási összeg csökkentését abban az esetben, ha a csapat nem az elvárt helyen, a 7-10. közötti helyen szerepel.
A polgármester hozzátette, a Lombard NB/I-es szereplése a látványsportágak társasági adó finanszírozásának köszönhetően több százmilliós lehetőséget jelent a pápai utánpótlás számára. Kifejtette, minden olyan közpénz, amit a város a Lombard támogatására költ el, többszörösen visszatérül a helyi utánpótlásnak, hisz abban az esetben, ha NB/I-es csapat utánpótlása pályázik társasági adóra, akkor az utánpótláskorú játékosonként 1 millió forintra pályázhat. Ha nem NB/I-es csapatról van szó, a pályázható legnagyobb összeg kettőszáz ezer forint/fő, tehát minden egyes utánpótláskori játékos esetén 800 ezer forint többletlehetőséget jelent évente az NB/I-es szereplés. Pápán hozzávetőlegesen kétszáz fiatal sportol, így 160 millió forint többletlehetőséget jelent ez a pápai fiataloknak.
A vegyes ügyekben döntött a képviselőtestület arról is, hogy a város tulajdonában lévő Zsinagóga épületével a Pápai Platán Nonprofit Kft. egy turisztikai attrakciófejlesztési pályázaton indulhat. A pályázatban támogatható tevékenységek közül megvalósítani kívánt cél: történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témakörön belül a pápai Zsinagóga épületének felújítása, továbbá turisztikai vonzerővel bíró rendezvények, állandó kiállítások létrehozása. A támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének 100%-a, ami 500 millió forintot tesz ki. Az elnyerhető támogatás az épület részleges felújítását teszi lehetővé, mely részben teljes rekonstrukciót, részben állagmegóvást és a tervezett funkciók megvalósításához szükséges építési munkákat tartalmazza.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!