A Hirtenbergerben, majd a Johnson Controlsban kezdték a napot a képviselők


2012-06-21 22:08:27  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Hirtenbergerben, majd a Johnson Controlsban kezdték a napot a képviselők főképe
Üzemlátogatással kezdte Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete az ülést ma reggel nyolc órakor a Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt., majd a Johnson Controls International Kft telephelyein. A több száz embert foglalkoztató gyárak a jövőbeni terveikről, valamint a várost is érintő fejlesztéseikről tájékoztatták a politikusokat. Üveges Tivadar és Jürgen Bradschetl ügyvezető beszámolóját a képviselők ellenszavazat nélkül elfogadták.
Ezt követően a Városháza „A” épületének nagytermében folytatódott a napirendek megtárgyalása. Elsőként a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Pápai Kirendeltségének tájékoztatását hallgatták meg a képviselők. Bocskay Gyöngyi kirendeltségvezető a munkaerő-piaci helyzetről és a foglalkoztatás alakulásáról állította össze tájékoztatóját. Szóban a május havi statisztikai adatokkal egészítette ki azt. Mint mondta, májusban az álláskeresők száma tovább csökkent a pápai kistérségben. 2009. februárja óta nem volt olyan, hogy négyezer fő alá csökkent volna az álláskeresők száma, kivéve a szezonális munkák idején, a háromezer alatti létszámot pedig egyáltalán nem tudták megközelíteni. 2012. májusában az álláskeresők száma háromezer alá, 2972 főre csökkent. Ez a rátában 11 százalékot jelent, amely az országos átlagnál 1,2 százalékkal jobb.
Negyedik napirendi pontban a sporttal kapcsolatos feladatokról és kötelezettségekről szóló önkormányzati rendelet módosítását ellenszavazat nélkül elfogadták a képviselők. A továbbiakban négy általános iskola, a Tarczy, a Munkácsy, az Erkel Ferenc Ének- Zenei valamint a Weöres Sándor Általános Iskola beszámolójáról döntött a testület. A küszöbön álló jogszabályi változásoknak köszönhetően talán az utolsó év volt az idei, amit ebben a feladatmegosztásban dolgoztak végig az iskolák. Dr. Áldozó Tamás kihangsúlyozta, a fenntartó személyében történő változás az iskolákat a városban nem pozicionálja át, az Erkel, a Tarczy, a Munkácsy és Weöres mindig is pápai iskolák maradnak. Grőber Attila ellenzéki képviselő az összes iskolaigazgatóhoz intézett kérdést a kompetenciamérés eredményeiről. Erőss Bulcsú hozzászólásában több megvalósítandó javaslatot indítványozott az általános iskolák vezetői felé. Többek között javasolta a Nemzeti Összetartozás Napjáról történő iskolai megemlékezést, a határon túli kirándulásokat valamint az iskolai szexuális felvilágosítás rendszerének kibővítését. Az iskolák tevékenységéről szóló beszámolókat ellenszavazat nélkül elfogadták a képviselők.
Ezt követően a Bakony Volán Zrt. beszámolóját, amely az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítással kapcsolatos 2011. évi közszolgáltatási tevékenységről szólt, 12 igen és egy ellenszavazat mellett megszavazta a testület. A vegyes ügyek előtt a foci került terítékre. A Lombard Pápa Termál FC tevékenységéről szóló tájékoztatót 13 igennel elfogadták a képviselők. Erőss Bulcsú a kérdések idején érdeklődött Szemán Györgynél, hogy a 2009-ben megkötött szerződéstől milyen eredményt várt a klub. A klubigazgató válaszában kifejtette, reális cél volt, és ma is az a bajnokságban a 7-10. hely. A képviselők zárt ülésen döntöttek a támogatási szerződés megkötéséről az ÚJ Lombard Sport Kft.-vel.
A vegyes ügyek előtt Szirbek Rita képviselő interpellációt nyújtott be dr. Áldozó Tamáshoz a pápai kórház jövőjéről. A polgármester mind a 10 kérdésre jogszabályokkal kiegészített választ adott, azonban a képviselő asszony és az ellenzék nem fogadta azokat el, ellenben a többi képviselővel, így azt a testület megszavazta.
A vegyes ügyek nyílt, lejárt határidejű szerződései közt a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet pályázatához hozzájáruló nyilatkozat sorsáról, majd a Pápai Platán Nonprofit Kft. turisztikai pályázaton történő részvételéről döntöttek a képviselők. A pályázatban támogatható tevékenységek közül megvalósítani kívánt cél a történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témakörön belül a pápai Zsinagóga épületének felújítása, továbbá turisztikai vonzerővel bíró rendezvények, állandó kiállítások megszervezése. A támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének 100%-a, ami 500 millió forintot tesz ki. Az elnyerhető támogatás az épület részleges felújítását teszi lehetővé, mely részben teljes rekonstrukciót, részben állagmegóvást és a tervezett funkciók megvalósításához szükséges építési munkákat tartalmazza. Erőss Bulcsú hozzászólásában kifejtette, ez nem rasszizmus, de nem tudja támogatni ezt a kezdeményezést, mivel szerinte a Fő téri Nagytemplomnak, illetve a Barát utcai ferences templomnak előnyt kellett volna élveznie a turisztikai attrakciók között. A testület ezt követően szavazásával hozzájárult a Jókai Mór Város Könyvtár TÁMOP 3.2.12.-12/1. pályázatban konzorciumi tagként történő részvételéhez, és támogató nyilatkozatot írt alá a Vidám Aprófalva Közhasznú Alapítvány TÁMOP 2.4.5-12/1. pályázatához, végül pedig új pályázat kiírásáról döntött a helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítással kapcsolatos közszolgáltatás ellátására. Zárt ülésen fejezte be a maratoni napot a testület. A zárt anyagok közt a Sertéstenyésztő és Hizlaló Bt. által megvalósított vezetékrendszer üzemeltetésével kapcsolatos nyilatkozatról, majd az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.-vel, a használati joggal kapcsolatos megállapodás megkötéséről döntöttek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!