75 éves a reptér: Nyílt nap, kiállítás, előadások, szórakozás - készülnek az ünnepségre


2012-06-20 21:51:38  | cikk: mo  | 


75 éves a reptér: Nyílt nap, kiállítás, előadások, szórakozás - készülnek az ünnepségre főképe
1936-ban alapították a pápai repülőteret, s rá egy évre már be is települt az első bombázó század. A pápai katonai repülés 75. évfordulójára nagyszabású ünnepségsorozattal készül a Pápai Bázisrepülőtér és Pápa Város Önkormányzata – adott tájékoztatást Magasy Zsolt megbízott reptérparancsnok a közelgő eseménysorozat kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A parancsnoktól megtudtuk, az ünnepség június 29-én 15 óra 45 perckor toborzóval kezdődik a Március 15. téren, június 30-án, szombaton a Sportcsarnok mögötti füves területen csapatversenyekkel folytatódik, majd július 1-jén nyílt nappal várják a honvédelem és a katonai hagyományok iránt érdeklődőket a Bázisrepülőtérre. A nyílt nap alkalmával a látogatók bepillantást nyerhetnek a reptér múltjába és jelenébe, megtekinthetik a korábban használt, ma már muzeális értékű haditechnikai eszközöket, a jelenben használt felszereléseket és természetesen a hatalmas gépmadarat is, a C17-es repülőgépet.
Magasy Zsolt megjegyezte, a rendezvénysorozat karitatív célokat is szolgál, ugyanis szombaton és vasárnap adományokat is gyűjtenek alapítványok, rászoruló családok számára. A parancsnok felhívta a figyelmet arra, bármilyen gyermekruhát, gyermekjátékot, mesekönyvet szívesen elfogadnak a gyűjtésre kijelölt sátorban.

A sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik régi emléktárgyakkal, fényképekkel vagy éppen javaslatokkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. A pápai repülőtér történetéhez kapcsolódó relikviákból összeállított kiállítás két helyen is megtekinthető lesz a három nap során. A polgármester külön köszönetet mondott Huszár János bácsinak, aki gazdag személyes gyűjteményéből bocsájtott a város rendelkezésére – még a hozzáértő szakemberek által is – kincsnek tartott darabokat.
Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a pápai katonai repülés nehezen képzelhető el a város nélkül, és a városhoz is szorosan hozzátartozik a pápai alakulat. A polgármester hangsúlyozta, az ünnepségsorozat alkalmat ad arra is, hogy megszólítsa azokat a katonákat, akik hosszabb-rövidebb ideig itt töltötték életük egy szakaszát. A rendezvény most lehetőséget biztosít számukra, hogy visszajöjjenek, s ha nem is örökre, csak egy hétvégére egy kicsit újra pápaiakká váljanak – tette hozzá Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!