A Pápai Mezőgazdasági Középiskola története a Honismereti Körben


2012-06-20 20:56:44  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Pápai Mezőgazdasági Középiskola története a Honismereti Körben főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör ma délután rendhagyó helyszínen, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Tagintézményében, a volt Mezőben tartotta nyári szünet előtti utolsó összejövetelét. A téma ezúttal a Pápai Mezőgazdasági Középiskola története, az intézmény átépítése volt, melyről Békefi Imre igazgatóhelyettes beszélt. Az előadás során a jelenlevők megtekintették az új épületszárnyat is.
Az iskolát 1892. évben alapították "földműves" iskola jelleggel, hivatalos nevén Magyar Királyi Földmíves Iskolaként. A képzés 20 tanulóval indult, ami évről-évre jelentős mértékben emelkedett.1929-ben az iskola új nevet kapott, "Magyar Királyi Mezőgazdasági Szakiskola és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomás" lett, de továbbra is a földművelésügyi miniszter fennhatósága alá tartozott.1945-50-ben az intézményt átszervezték. 1959-ben létrejött a 4 éves, érettségit adó mezőgazdasági technikum. Az iskola később szakmunkásképzési célú szakközépiskola, mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi szakmunkásképzéssel próbált igazodni a munkaerőpiac elvárásaihoz, felvéve a Mezőgazdasági Szakközépiskola, Élelmiszeripari és Kereskedelmi Szakmunkásképző Intézet elnevezést. 1992-től a mezőgazdasági szakmacsoport gyakorlati oktatásának megvalósítására önálló tangazdaság állt rendelkezésükre, ahol 210 hektár területen folyt a növénytermesztés, állattenyésztés. 2004-05-ös tanévtől kezdődően a vendéglátó szakközépiskolai képzés keretében labdarúgó fakultációs osztályt indított az intézmény. A pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskola és Leánykollégium és a Batthyány Lajos Szakképző Iskola és Kollégium összevont jogutódjaként 2008. július 1-jén alakult meg a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium.
Békefi Imre elmondta még, hogy 2009-2010-es tanévben megkezdődött az iskola bővítése egy nagy aulával, 8 korszerű tanteremmel, valamint két épület külső és belső tatarozása is megtörtént.
Az összejövetelen szó esett az iskolában működő alapítványokról és képzésekről is.
Az előadás végén a történelem szaktanterembe mentek be az érdeklődők, ahol megtekintették a régi fényképeket és az iskolamúzeumot.
A Várostörténeti Honismereti Kör soron következő találkozását szeptemberben tartja majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!