Marad a kánikula: vizet osztanak a Kossuth utcán


2012-06-20 14:24:03  | cikk: mo  | 


Marad a kánikula: vizet osztanak a Kossuth utcán főképe
Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint megyénkben maradt a másodfokú riasztás, a hőségriadó idején szükséges óvintézkedéseket megtették városunkban is. A kellemes felfrissülést nyújtó párakaput már tegnap felállították a Pápai Vízmű szakemberei az áruház előtt, ma pedig 13-15 óra között vizet is osztanak a járókelőknek. A Vízmű vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, majdnem kétszeresére nőtt a tapolcafői vízbázis víztermelése. A vízfogyasztás egy átlagos napon 6,500 köbméter körül alakul, a hőségben ez az érték 9000-re ugrott a városban. Jól is van ez így, hiszen a nagy forróságban nem lehet hanyagolni a folyadékpótlást, ilyenkor a korábban megszokottnak legalább a kétszeresét kellene fogyasztanunk, lehetőleg vízből. Lukács Endre hangsúlyozta, a legjobb a csapvíz, melyet a környezetvédelem érdekében a Kossuth utcán üvegpohárban kínálnak a járókelőknek. Péntekig minden nap 13-15 óráig osztanak vizet a Pápai Vízmű munkatársai, szombaton pedig egész délelőtt hűthetjük magunkat a kiváló minőségű pápai csapvízzel. A felállított sátor még marad egy darabig, így a járókelők szombat délutántól is kiszolgálhatják magukat a csapnál.
Csillag István, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, feladataikat belső szabályok határozzák meg, egyelőre nem kaptak utasítást a főbb közlekedési útvonalak vízzel történő hűtésére.
Az időjárási viszonyok jelentős hatással vannak egészségi állapotunkra, közvetlen hatásokat extrém időjárási helyzetek is előidézhetnek. A forróság megterheli az egészséges szervezetet is, pláne a krónikus, illetve szív-és érrendszeri betegségben szenvedőkét. Kürti József mentőállomás-vezető érdeklődésünkre elmondta, veszélyeztetettek az előbb említett betegek, ezenkívül az idősek és a gyerekek is. A hőség sajnos a mentők számára is több munkát jelent, kivonulásaik száma 10-15 százalékkal nőtt az elmúlt napokban – adott tájékoztatást a mentőállomás-vezető. Kürti József hozzátette azt is, fontos, hogy a nagy energiát igénylő tevékenységeket – amennyiben lehetséges – halasszuk a késő délutáni, esti órákra. Ne tartózkodjunk tűző napon, és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.
A meteorológiai jelentések szerint továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe a Földközi-tenger térségéből. A jelenlegi számítások azt mutatják, hogy pénteken a nyugati, északnyugati országrészt éri el a hűvösebb levegő első hulláma egy hidegfront miatt. Így térségünkben pénteken mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula. Addig azonban, szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 fok feletti középérték valószínű.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!