Változásokban és eredményekben gazdag évet zárt a zeneiskola


2012-06-19 07:29:25  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Változásokban és eredményekben gazdag évet zárt a zeneiskola főképe
Mivel is kezdhetné el stílusosabban az évzáróját egy hagyományos zeneiskola, mint zenével. A Bartók Béla Zeneiskola és AMI tegnap esti évzáróján a Himnusz eléneklése után egy jazz guartet-et hallhatott a közönség. A megjelenteket Hetyei József intézményvezető köszöntötte, aki évzáró beszédében tájékoztatta a szülőket az elmúlt év jelentősebb változásairól.
- Nem egy szokványos tanévet zártunk az idén, annyi volt a változás, hogy sokszor mi magunk is alig bírtuk követni. Fenntartónk intézményi beilleszkedése az oktatási rendszerbe változott január elsejétől. A Kormányhivatal oktatási intézményekkel foglalkozó része, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ vett át minket a megyei önkormányzattól és központi költségvetésű szerv lettünk. Ez sajnos semmi jót nem jelentett, csak azt, hogy az ország gazdasági helyzetét közvetlenül a bőrünkön tapasztaljuk.
A zeneiskola költségvetése az elmúlt három évben egyre drasztikusabban csökkent, de a legjobban az idei évben húzták be a nadrágszíjat. Először 74, majd 68 millió forint után 2011-ben 55 millió forintból gazdálkodott az intézmény, ez az összeg a személyi költségek, bérek és a versenyek költségeit takarja. 2012-ben költségvetésükre a tavalyi harmadát állapították meg, ez sajnos február végére elfogyott, mert a decemberi fűtésszámla is átjött erre az évre. A tanári testület idén márciusban negyedszerre választott igazgatót. A törvényi változás és jogszabályi kötelezettség miatt vált szükségessé az ismételt választás, Hetyei József másodszor is megkapta a bizalmat a testülettől.
- A vezetői munkámban szerencsére minden kollégám segítségemre van, és megpróbáljuk kihúzni azt a hátralévő egy évet, amikor a fokozatos bevezetésre kerülő köznevelési törvény minden jót ígér intézményünknek. Amiért ezeket az információkat megosztom önökkel, az az, hogy éreztessem, miért is nem veszünk új hangszereket, miért nem jelentetünk meg cikkeket és miért nem tudunk például belekerülni a telefonkönyvbe.
A változások ellenére az iskola a szakmai programjára koncentráltan idén is rendkívül sok versenynek, programnak adott otthont, többek között az Országos négykezes és kétkezes verseny területi válogatójának, a Maros Gábor Országos Szóló és Ütőhangszeres Versenynek, valamint az iskola fennállásának 75. évfordulóját ünneplő programsorozatnak. Ezeken kívül számos regionális, megyei versenyen fordultak meg az iskola növendékei.
- Az anyagi nehézségek ellenére úgy érezzük, hogy legjobb előremenekülni. Hónapok óta szervezzük két telephely létrehozását. A Szenti István Római Katolikus Általános Iskola alsó tagozatának épületében, a Török Bálint utcában indul egy kezdő szolfézs csoport, maximum 15 fővel, akiket a szolfézs mellett hangszerrel is a helyszínen - napközi idejében - látunk el. A másik telephelyünket a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskolában szeretnénk indítani. Ehhez minden engedélyt beszereztünk, de az utolsót a miniszter úr adja ki, erre várunk. Jól hallották, alapító okirattal kapcsolatos változásoknál nem a megyei szintű fenntartó joga a döntés.
Helyet József beszéde végén nehéz, de eredményes évnek értékelte az idei tanévet. Mint mondta, úgy érzi, a nehézségek még inkább csak összekovácsolták őket.
Az intézmény dolgozói az évzáró után sem mennek nyaralni, ugyanis ma kezdődött a zenei tábor. 29 gyermek Mozart Varázsfuvolája című operájának változatát állítja színpadra, mely pénteken 16.30-tól lesz megtekinthető az Erkel aulájában. Minden jelmezt, a zeneszámokat, a dekorációt a gyerekek fogják elkészíteni a héten.
A zeneiskola a hagyományainak megfelelően mindig az évzárón adja át kiemelkedő tanulóinak az oklevelet. Idén 45 gyermek kapott oklevelet az igazgatótól. Szintén az évzárón két szülői pár (Nyilas Mihály és felesége Rakonczai Zsuzsa, valamint Tóth József és felesége Nagy Judit) kapott egy-egy oklevelet az intézménytől, így is megköszönve támogatásukat. A tanárok közül Falaki Csaba és Falakiné Piltman Erika kapott külön elismerést.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!