Kemény szöveg és vatikáni repertoár - a Játékfesztivál színpadán a Punnany Massif


2012-06-18 20:02:59  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


Kemény szöveg és vatikáni repertoár - a Játékfesztivál színpadán a Punnany Massif főképe
Derekasan bevallom, hogy a 22. Játékfesztivál előtt igencsak hiányos információim voltak a zenekarról, mely a nagyszabású rendezvény nyitókoncertjét biztosította, és amelyért egyébként a fiatalok oly nagyon rajonganak. Most azonban kijelenthetem, hogy a koncertjük végére, nagy meglepetésemre, magam is „rajongójukká” váltam, mert amit énekelnek, az nagyon igaz, és ahogy előadják, az nagyon zene.
A koncert előtt R-NoLD-dal, az egyik DJ-vel beszélgettem. Pápára tízen érkeztek, ez a felállás egy vokált, két MC-t, egy gitárost, egy bőgőst, egy dobost, egy billentyűst, egy trombitást, egy hegedűst és egy DJ-t takart. Műfajként és meghatározásként a pécsi illetőségű hip-hop zenekar saját zenéjükre a „társadalom-funk” jelzőt preferálja. Ez annyit tesz, sokféle zenei stílusból kreált zene.
- A mi zenénk egy kicsit népzene, egy kicsit hip-hop, egy kicsit mai világzene, elektronikus zene összegyúrva. Ha meghallgatod, majd megérted. Ezt a jelzőt magunknak találtuk ki és konkrétan az volt a célunk, hogy egy olyan dolgot építsünk fel és találjuk ki, vigyünk ki az emberek elé, ami még nincs, ami más, mint a többi és, hogy mindenki megtalálja benne, amit szeret.
A DJ-s felállású zenekar egyik alapköve, R-NoLD a lemezjátszót hangszerként használja. Mint mondta, a szkreccselés, a hangminták szétcincálása, ide-oda húzogatása más hangzást tulajdonít az egésznek és neki ez tetszik benne a legjobban.
- Nagyon jó egy élőzenekarban játszani, mert sokkal melegebb, harmonikusabb, emberibb dolog, és sokkal jobb feelinggel lehet az emberek felé közeledni.
Szövegeikkel tudatos népnevelést művelnek. Minden egyes dal egy felmutatott görbe tükör a világról, és rólunk, a magyar valóságról. A DJ nincs túl pozitív képpel a mai kozmopolita és vidéki ifjúság tekintetében.
- Rettenetesek a mai fiatalok. Lehet, hogy azért, mert már kezdek egy kicsit felnőni, vagy kezd a fejem lágya benőni, de úgy látom, hogy a mai fiatalok rettenetesek. A felgyorsult világunkban nem kapnak kellő figyelmet a szülőktől, nem beszélgetnek, mert amikor a szülők munkából hazaérnek fáradtak és már nincs erő a kommunikációra, így nem kapnak jó mintaképet és nem nevelődnek. Lent lógnak az utcán, egymást nevelgetik és főleg a mai lányok… hát..., rendkívül gátlástalanok.
A politikát kihagyják a szövegeikből. Felcser Máté, aki közben csatlakozott társaságunkhoz elmondta, ez sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Ma lépten-nyomon azért csalódik az ember valamely példaértékű médiaszereplőben, színészben, íróban vagy komikusban, mert beállnak egy sorba. Enélkül nem megy? Dehogynem, élő példa rá a Punnany Massif.
- Könnyű, mert azt se tudjuk, mi van a politikával. Szerintem egy zenekarnak mindig távol kell maradnia attól, hogy bármilyen állásfoglalást tegyen, mivel azzal a hallgatói bázist is megosztaná. Eredetileg a hip-hop zene liberális középbal zene lenne, de szerintem jobb nem játszani a politikára utaló szóviccekkel, mert mentesülünk attól, hogy kritika érjen minket emiatt. Abszolút hidegen hagy minket.
A szövegeiket az általános intelligencia tudástárából merítik - tudtuk meg a szövegírótól, RendbenMan-től.
- Igazából ez nem más, mint fogékonyság a világra és annak a kivetülései azok, amelyek papírra kerülnek. Van olyan szöveg, ami több évig áll a fiókban és most, hogy lemerült a telefonom egy csomó ilyen gondolatfoszlányom elveszett, elromlott az okostelefon…- nevet, majd így folytatja - de amúgy Rolanddal (Wolfie) együtt mindketten analizáló fajták vagyunk, tehát mindent megvitatunk együtt és szerintem, aki gondolkodik, az tud írni is. A gondolaton át, csavaros átfutó világ vezet és vezekel. Ha azt mondjuk, hogy művészet, csak annyira más, hogy van egy dupla kanyar benne, hogy ezt hogyan rakod le. Van, aki ezt ki tudja írni magából és van, aki ezt tekintettel, érzésekkel tudja kifejezni vagy festészettel.
RendbenMan elmondta portálunknak, hogy Pápára vatikáni repertoárral készültek. Amúgy a nagybőgős állította össze a setlistet a koncertre. A több mint másfél órás lazulásban elhangzott többek között az Élvezd, a Hétvégre, a Más ágyában és nagy örömömre a Főnök című szám is.

 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!