Ökoiskola lett az Erkel is


2012-06-18 18:53:13  | cikk: Babos Petra  | 


Ökoiskola lett az Erkel is főképe
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyílt pályázatot hirdetett nevelési-oktatási intézmények számára "Ökoiskola" cím elnyerésére. Ezen a pályázaton az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat is képviseltette magát.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő Bizottság javaslatára Dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár döntése értelmében a város három közoktatási intézménye a 2012-2015 közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet. 
- Igazgatónőnk, Heizer Zoltánné vezetői pályázatában is egyik célként szerepelt, hogy elnyerjük az „Ökoiskola” címet. Így vágtunk neki a 2011-2012-es tanévnek szeptemberben. Felvettük a kapcsolatot a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolával, akik középiskolaként elnyerték már ezt a címet. Ők sok hasznos tanáccsal láttak el bennünket, majd mi is úgy döntöttünk, hogy megpályázzuk.  Az „Ökoiskola” cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerése, amelyek átgondoltan és intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti és egészségneveléssel. Ahhoz, hogy az iskola elnyerhesse ezt a címet, egy több szempontból álló kritérium rendszernek kell megfelelnie, ami nyolc téma köré csoportosul. Iskolánkban működik ökoiskolai munkacsoport, akik az ökoprojektért felelősek. Természetesen megalakult az Erkelben a ZölDök is, akik segítségével rendszeresen megemlékeztünk az egyes világnapokról, szemetet szedtünk, papírt gyűjtöttünk, komposztálót alakítottunk ki az udvaron, valamint gondozzuk az intézmény előtti, örökbe fogadott zöld területet. A tantervünkben szerepel kimondottan környezettan és egészséges életmódra nevelés is. Fontos, hogy diákjainkat a takarékosságra, a tisztaságra neveljük, így vezetünk ellenőrző naplót is, amelybe a csapok, WC tartályok rendszeres felülvizsgálatát írjuk. Emellett propagáljuk tanulóink számára, hogy mennyivel egészségesebb kerékpárral vagy gyalog jönni az iskolába. Diákjaink a szünetekben ki tudnak menni az udvarra, de sportolásra is van lehetőség odakint. A cím hivatalos átadására  Az ünne    A   június 9-én, Budapesten került sor - mondta Nagy István és Ludvig Andrea segítő tanár.
Az iskola a jövőben is szorgalmasan folytatja a már megkezdett programjait, hogy később pályázhasson az örökös Ökoiskola címre.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!